Duru 2 yaşında iken gittiği yuvanın oyun grubuna bir arkadaşı vardı. Adı Selin… Selin, yaşıtlarından daha çelimsiz ve diğerlerinin dikkatini çekecek kadar da saldırgan bir bebekti… Annesi ile bir gün yuvanın bahçesinde konuşurken, kederle iç geçirerek bebeğinin “reflü” olduğunu söyledi…
Hiç unutmam, kadıncağızın bebeği reflü diye çektiği acı o kadar derindi ki, o zaman kendisine; “Reflü nedir ki?” diye soramadım bile… Araştırınca öğrendim ve bir o kadar da rahatladım. Tabii çekmeyen derdini bilemez, fakat yine de Allah dermansız dert vermesin; uzmanlar reflüyü kontrol altına almak mümkün, diyor…
Bu hikaye, bundan tam 10 yıl öncesine dayanıyor. Şimdilerde büyük küçük reflüyü bilmeyen yok ve hayatının bir döneminde yaşamayan da yok… Adeta, günümüzün moda bir hastalığı…
Ben sorunun sadece sindirim sorunlarından kaynaklanmadığını düşünüyorum. Yani, mide içeriğinin kendiliğinden yemek borusuna doğru hareketi olarak tanımlanan reflü’lünün de, reflü sıkıntısını yaşayan kişiye özgü bir duygusal-zihinse nedeni var. Malum, zaten her hastalığın duygusal-zihinsel bir nedeni var! Ve sonuçta, günümüzde bu bilgiyi artık tıp bilimi de kabul ediyor…
Dolayısıyla, bebeklerimiz, çocuklarımız ya da kendimiz bir hastalık yaşadığında, bunun için doktorlarımızdan yardım isteyelim elbet; fakat bir de kendimize samimiyetle soralım bakalım: “Bu hastalık bize ne anlatmak istiyor?”
Örneğin, 10 yıl önce reflü derdi çeken 2 yaşındaki Selin’in annesi kaygı bozukluğu derecesinde evhamlı, kontrol takıntılı ve mükemmelliyetçi bir anneydi… Yıllar sonra Selin’i ve annesini gördüğümde anne- kız ilişkilerinin de bozulduğuna üzülerek şahit oldum. Ve o meleğin reflüsü hiç geçmedi…
Reflü örneğinde olduğu gibi, “Bu bebeğin sindiremediği-hazmedemeği-kabul edemediği neydi; sadece yediği içtiği besinler mi?” Hiç sanmıyorum…
DİKKAT! SIK KUSUYOR VE YETERLİ KİLO ALAMIYORSA… BEBEĞİNİZ REFLÜ OLABİLİR!.. REFLÜDEN KORKMAYIN, ÖNLEM ALIN!..
Basit ama etkili yöntemlerle bebeğinizin reflüsüne çare olabilirsiniz… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Erdinç bebeklerde reflü konusunda bizleri aydınlattı…
Mide içeriğinin kendiliğinden yemek borusuna doğru hareketi olarak tanımlanan reflü toplumda yetişkin hastalığı olarak bilinse de, aslında daha sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda ortaya çıkan bir sorun. Hastalığın sıklığı konusunda net veriler olmamakla birlikte, tüm çocukluk çağında yüzde 1-10 oranında görüldüğü tahmin ediliyor. Reflü, 4 aylık çocukların yüzde 75’inde görülürken, bu oran 1 yaşında kendiliğinden yüzde 5'e geriliyor. Bebeklerde reflünün sık görülmesinin nedenleri ise yemek borusu ile midenin birleşim bölgesindeki kas yapısının henüz iyi gelişmemiş olması ve bebeklerin genellikle sıvı besinlerle beslenip yatar pozisyonda olmaları.
Hemen her bebeğin süt emdikten ya da mama yedikten sonra, bunların bir bölümünü kusarak çıkarır. Bu olağan bir durumdur ve hastalık olarak kabul edilmez. Bebek 1 yaşına yaklaştığında kendi başına oturabilme ve yürüyebilmenin yanı sıra katı gıdalara geçişiyle birlikte reflü belirtileri genellikle ortadan kalkar. Bu bebeklerin tedavi edilmesine ihtiyaç yoktur. Ancak özellikle yeterli kilo alamayan bebeklerde devamlı kusma gibi şüpheli belirtiler de varsa mutlaka hekime başvurmak gerekir. Çünkü tekrarlayan reflü bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilir.
GEÇİCİ SOLUNUM DURMALARINA NEDEN OLABİLİYOR Bebeklerde reflü yemek borusu iltihabına neden olup, huzursuzluk, kıvrılma ve beslenmeye karşı hoşnutsuzluğa yol açabiliyor. Daha da önemlisi bazı refleks mekanizmaları apne denilen geçici solunum durmalarına neden olabiliyor. Mide içeriğinin akciğere kaçması ise sık olmasa da önemli bir alt solunum yolu enfeksiyonuna yol açabiliyor.
BEBEKTE BU BELİRTİLER VARSA, DİKKAT! Aşağıdaki belirtilerden birkaç bebeğinizde varsa zaman kaybetmeden bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurun: • Sık sık kusma. • Kilo alamama. • Huzursuzluk, ağlama. • Ağza kadar gelebilen mide içeriği nedeniyle rahatsızlık hissetmek. Bebeklerde bu durum daha çok yatar pozisyonda ortaya çıktığı için gece ağlayarak uyanabilirler ve uzun süreli uyuyamazlar. • Bu belirtiler dışında sadece geçmeyen öksürük, hırıltı ve ses kısıklığı da oluşabiliyor.
BEBEKLERDE REFLÜNÜN NEDENLERİ? Bebeklerde reflünün nedenleri tam olarak anlaşılamamış olsa da aşağıdaki etkenlerin rol oynadığı biliniyor: • Yemek borusu ile midenin birleşim bölgesindeki kas yapısının henüz iyi gelişmemiş olması, gevşeklik ve yemek borusunun kısa olması. • Fazla ıkınma hareketi gibi nedenlerle karın içi basıncın artması. • Çevresel faktörler, sigaraya maruz kalmak. • Obezite-şişmanlık. • Beslenme alışkanlıklarında bozukluk, midenin besinlerle aşırı miktarda doldurulması. • Besin alerjisi. • Serebral palsi (beyin felci) gibi nörolojik hastalıklar.
KORKMAYIN, ÖNLEM ALIN! Koruyucu tedavi ve hayat tarzı değişiklikleri tedavinin temelini oluşturuyor. Bebeklerde reflü genellikle iyi seyrediyor ve çoğu fizyolojik olduğu için aşağıdaki önlemler alındığında çoğunlukla tedavi gerekmeden kendiliğinden düzeliyor. Nasıl mı? • Bebeğinizi mümkün olabildiğince anne sütü ile besleyin. • Mama ile besliyorsanız, koyulaştırılmış mamayı tercih edin. • Öğün hacimlerini azaltarak beslenme sıklığını artırın. • Biberonla beslememeye özen gösterin, çünkü biberondan mamayı çekemediğinde daha fazla hava yutar ki bu da reflüyü tetikler. • Yemekten sonra 1 saat boyunca yatırmadan dik pozisyonda gezdirin. • Beslenirken bebekler hava yutuyor ve mide gerginlikleri artıyor. Bu nedenle beslenme sonrası ağızdan gazını çıkarmasını sağlayın. • Bebeklerin yüzüstü yatması reflüyü azaltsa da bu yatış şeklinin ani bebek ölümü riski olması nedeniyle önerilmiyor.
REFLÜ KONTROL ALTINA ALINABİLİR! Günümüzde önemli bir sorun olan reflü; koruyucu önlemler alınması, uygun beslenme teknikleri ve ihtiyaç halinde uygulanacak olan medikal tedaviyle günümüzde çoğunlukla kontrol altına alınabiliyor. Diğer bir önemli nokta ise reflünün önemli bir nedeni olan besin alerjilerinin de bebeklerde sık görülmesi ve altta yatan bir sebep olarak ortaya çıkabilmesi. Bu yüzden bebekte reflü belirtileri varsa doktora başvurmak gerekiyor.