Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Covid-19 mu yoksa grip mi geçiriyorum?

COVİD-19 ve GRİP farklı virüslerin neden olduğu hastalıklardır. SARS-CoV-2 virüsü COVİD-19’a neden olurken Influenza virüsü GRİP klinik tablosunu oluşturmaktadır.

Her iki virüs benzer şekilde bulaşım gösterir.

•    Hapşırma
•    Öksürme
•    Konuşma, sırasında enfekte materyal hasta bireyden sağlam insanlara bulaşır.

Vücuda esas giriş yolu ağız ve burundur. Enfekte bireyde hastalık belirtilerinin olmadığı dönemde bulaşıcılık özelliğinin olması, hastalığın yaygınlaşmasına yol açar. Burun ve ağız yoluyla vücuda giren virüsler süratle çoğalarak hastalık tablolarının oluşturur.


COVİD-19 ve GRİP benzer belirtiler gösterirler. Kuluçka dönemi gribal enfeksiyonda 1-4 gün iken, COVİD-19’da bu süre ortalama 5 gün olup, 2-14 arasında değişmektedir.

COVİD-19 kış ayların da ciddi salgınlara neden olmaktadır. Grip vakaları ekim ayında başlamakta ve aralık/şubat ayları döneminde pik yapmaktadır.

Influenza virüsünün neden olduğu grip enfeksiyonu ile soğuk algınlığı virüslerinin neden olduğu klinik tabloları karıştırmamak gerekir. Çoğu kez grip enfeksiyonu geçiren bireyler ‘üşütmüşüm’ tanımı ile hastalık tablosunu önemsememekte ve ciddi klinik tablolara yol açmaktadır.

COVİD-19 ise kalabalık yaşam şartların oluştuğu kış aylarında ciddi salgınlara yol açmaktadır. Toplumdaki bireyler her iki virüsle aynı anda enfekte olunabilir ki bu durumda klinik tablo oldukça ciddi seyredebilir.

COVİD-19 ciddi geçiren ve yoğun bakım tedavileri yapılan hastalarda özellikle bakteriyel enfeksiyona yakalanma riski yüksektir. Viral enfeksiyonlarında geliştiği görülmektedir.
Toplumdaki bireyler COVİD-19 ve GRİP virüsü ile aynı zamanda enfekte olabilir. Koenfeksiyon (birlikte) enfeksiyon olarak tanımladığımız bu tablo sık görülmez. Her iki virüsle enfekte olan bireylerde ise klinik tablo ağır seyretmektedir.

Çocuklarda ise Koenfeksiyon olarak tanımladığımız durum farklı olmaktadır. GRİP, COVİD-19 virüsünün yanı sıra diğer solunum yolu virüsleri de çocukları aynı zamanda enfekte edebilir, bu durum ‘miks’ enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda gerek GRİP ve COVİD-19 Koenfeksiyon hafif seyreder. Miks enfeksiyon için de aynı durum söz konusudur.

GRİP ve COVİD-19 enfeksiyonları benzer klinik tablo gösterirler. Klinik olarak ayırt etmek zor olabilir.

GRİPCOVİD-19
Yüksek ateş görülür, 3-4 gün sürer.Ateş vardır.
Baş ağrısı vardır.Baş ağrısı görülür.
Eklem ağrısı grip enfeksiyonunda şiddetli seyreder.Covid-19’da ağrılar vardır.
Halsizlik ve güçsüzlük hastalığın başında belirgindir.Halsizlik ve güçsüzlük hastalık sırasında görülür ve devam edebilir.
Burun akıntısı ve hapşırma belirgindir.
Hapşırma nadir görülür. Burun akıntısı vardır.
Boğaz ağrısı yoktur.Boğaz ağrısı yoktur. Öksürük belirgindir.

COVİD-19’da başlangıçta kuru öksürük vardır ve bazı hastalarda göğüs ağrısı, nefes almada güçlük izlenir. COVİD-19 enfeksiyonunu, grip enfeksiyonundan ayıran en önemli özellik, COVİD-19 hastalarda tat ve duyu kaybının olmasıdır.

COVİD-19 tedavisi protokol şeklinde belirlenmiş olup sonuçlara göre güncellenmektedir. Tek bir ilaç COVİD-19 tedavisinde önerilmektedir;  ‘REMDESIVİR’ tedavisi önemlidir.

Komplike grip tedavisinde antiviral ajanlar önerilmektedir. Ciddi seyretmeyen grip vakalarında bol sıvı, ağrı kesici, ateş düşürücü ve istirahat tablonun düzenlenmesine yardımcı olur. 

Hastalar da tanı viral izolasyonla konulmaktadır. Enfeksiyonun başlangıç döneminde tanı testleri yeterli olmayabilir. Tekrarlayan testlerle çoğu kez tanı konulabilmektedir.

COVİD-19 komplikasyonla seyredebilir;

•    Solunum yetmezliği,
•    Zatürre,
•    Çoklu organ yetmezliği,
•    Kalp, beyin ve  kas dokusu tutulumu ve ölüm ile sonuçlanabilir.

Grip enfeksiyonu ise bronşit ve zatürreye yol açmaktadır ve kış ölümlerindeki en önemli nedeni oluşturmaktadır.

Korunmada genel hijyen kurallarına uyma önemlidir.

Aşılamanın koruyucu etkisi tartışılmaz. Beş yaş üzerindeki çocuklarda COVİD-19 mRNA aşısının uygulanması yanı sıra, 6 aydan büyük çocuklardan grip aşısının önemi tartışılmaz.

Anahtar kelimeler;
1.    COVİD-19 ve GRİPN birlikteliği
2.    Çocuklarda GRİP ve COVİD-19


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.