Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUK ÖMRE ÖMÜR KATIYOR!

Uzmanlar çocuk sahibi olmanın aileleri daha sağlıklı hale getirdiğini açıkladı. Çocukların anne babaları üzerindeki etkisini masaya yatıran araştırmalara göre, çocuk sahibi olmak sağlığa katkı yapıyor ve ömrü uzatıyor.


Carnegie Mellon üniversitesi bilim insanları Rodlescia Sneed başkanlığında, çocuk sahibi olmak ile soğuk algınlığı arasındaki bağlantıyı inceledi.

Yaklaşık 800 deneğe, burun damlası yardımıyla soğuk algınlığı virüsü verildi. Hem çocuklu hem çocuksuz denekler enfekte olurken, çocuksuzlarda enfeksiyonun ardından nezle belirtileri görülenlerin sayısı, 1 ya da 2 çocuklularınkinin iki katına ulaştı. 3 ya da 4 çocuğu olanların nezle olması ihtimali ise çok daha düşük çıktı.

Çocukları çoktan evden ayrılmış anne ve babalarda da aynı sonuç görüldü. Hatta bu gruptakilerin nezle olma ihtimali, çocuksuzların sadece dörtte birine ulaştı.

Yapılan testlerle çocuklu olmanın bu olumlu etkisinin, anne babaların daha önce benzer virüslerle daha sık karşılaşmış olması ihtimalini de eledi. Uzmanlar, olumlu etkinin nedeninin kazanılmış bağışıklık olmadığını gördü.

2009 yılında yapılan bir araştırma da çocukların annelerinin tansiyonu üzerinde olumlu etki yarattığını göstermişti. Araştırmada, çocukların yaşı ne olursa olsun annelerin tansiyonunun daha düşük olduğunu göstermişti.

Öte yandan Norveç'te yapılan bir araştırma, anne babaların, çocuksuz yetişkinlere göre daha uzun yaşadığını gösterdi. 1935 ile 1958 arasındaki yıllarda doğan Norveçlilerin verilerini inceleyen bilim insanları, iki çocuğu olanların, çocuksuzlara oranla 45 ile 68 yaş arasında hayatını kaybetme ihtimalinin daha düşük olduğunu tespit etti. Erkeklerde bu oran yüzde 35 olurken, kadınlarda yüzde 50'ye ulaştı. Tek çocuklu anne babalarda ise oranlar biraz düştü.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.