Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Torba yasa’nın aileye ve kadınlara getirdikleri

Son dönemde büyük tartışmalarla gündeme gelen ve kabul edilen “torba yasa” aile ve kadının yaşamında ne gibi değişikliklere neden olacak? İşte, yeni yasadan sonra hayatımızdaki bazı değişiklikler...

Kadın memurlar çocuk bakımı için 0-2 yaş döneminde 24 ay ücretsiz izin alabilecek. Anne bu izni kullanamaz ise baba memura da doğum sonrası 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.  Annenin doğum esnasında veya sonrasında ölümü halinde memur babaya, anne için öngörülen ücretli ve ücretsiz izinler kullandırılabiliyor. Bu durumda baba, doğum sonrası 8 hafta ücretli izin, emzirme izninin yanı sıra ücretsiz izinden de yararlanıyor. 3 gün olan babalık izni 10 güne çıkıyor.

Evlilik veya ölüm hallerinde verilen 5 günlük izin süresi 7 güne çıkıyor.

SÜT İZNİ MESELESİ
Kanun kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilmesini öngörüyor. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esas oluyor.

Yeni yasa ile Kadın kamu çalışanlarının doğum öncesi ve sonrası “aylıklı” izinleri “analık” iznine dönüştürülüyor. Kamu çalışanı kadınlara doğumdan önce ve sonra 8’er hafta aylıklı izin verilmesine ilişkin hüküm, analık iznine çevrilerek ücretli izin dışında tutuluyor.

Eşi çalışmayan yaklaşık 200 bin sözleşmeli personel, aile yardımı ödemesinden yararlanacak. Ancak aile yardımı ödeneği kamuda kısmi zamanlı çalışanları kapsamıyor.

Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulamayacak. 

Devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek olan yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa yakalanmış olmaları halinde 3 aya kadar aylıklı refakat izni verilecek. Gerektiğinde bu izin 6 aya uzatılabiliyor. Çocuk yardımından yararlanma sınırı kaldırılıyor.

HAMİLELERE GECE VARDİYASI YOK
Hamile memurların çalışma şartları yeniden düzenlendi. Kadın memurlara hamileliklerinin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek.

3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilmesini öngörüyor. Eşin de memur olması halinde bu sürenin eşlerin talebi üzerine 24 ayı geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eşlere kullandırılabileceğine hükmediyor.

EVDEN İŞ YAPANLARA İSTEĞE BAĞLI
Kendi evinde vergiye tabi olmayacak basit işler yapıp satan kadınlardan isteğe bağlı olanlar, diğer isteğe bağlıların yarısı kadar prim ödüyorlardı. Ama bunun ön şartı, 01.10.2008 gününden önceden beri bu işi yapıyor olmalarıydı. Şimdi bu şart kaldırıldı, halen yapmakta olmaları yeter şart oldu.


Yorumlar
elvantugra - (2.03.2011 15:55:05)
torba yasada doğum öncesi kullanılamayan iznin doğum sonrasına aktarılacağını da duymuştum doğrumu acaba
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.