Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Alerjiler

Tip 1: Anaflaktik reaksiyonlar:
Daha önceden husule gelen ve Mast hücrelerine ve Bazofillere tutunmuş olan IgE moleküllerine antijenin bağlanması sonucu, bazı hücre içi aktif maddeler açığa çıkarlar. Bunlardan üçü,Tip1 reaksiyonlardan mesul tutulmaktadırlar.

a)HISTAMIN: Mast hücrelerindeki granüllerde önceden hazırlanmış olup, hücrenin uyarılması ile hemen açığa çıkarak etkili olur.
-Damarların geçirgenliği artar.
-Solunum yollarındaki direnç artar.
b) “SLOW REACTING SUBSTANCE of ANAPHYLAXIS”:  (Anaflaksinin yavaş etkili maddesi)  Hücrede hazır olarak bulunmaz, ancak hücre uyarıldığında hazırlanır ve açığa çıkar. Bu sebeple, serbest hale geçmesi histaminden yavaş olur.
-Damarların geçirgenliğini arttırır.
-Düz kaslarda kasılma yapar.
c) EOSINOPHIL CHEMOTACTIC FACTOR: Mast hücrelerinde, daha evvelden hazır olarak bulunurlar.
-Tip 1 reaksiyonların oluştuğu bölgeye eosinofillerin birikmesini sağlar.
-Salgıladıkları bir “aryl-Sulfatase” ile SRS-A’yi etkisizleştirir.
“Saman nezlesi, astım, atopik egzama, penisilin gibi bazı ilaçlara karsı “anaflaktik” (ölümcül) reaksiyonlar, bu tip alerji reaksiyonlarıdır.

Tip 2: Sitotoksik reaksiyonlar:
Hücrelere bağlanmış antijene, IgG ve IgM gibi antikorların bağlanması reaksiyonudur.
Uygun olmayan “kan grubu” ile kan transfüzyon reaksiyonları bu tiptir.

Tip 3: Immunkompleks teşkili:
Antikorların, serbest antijen ile birleşerek antijen-antikor kompleksleri yapmasıdır.
Serum hastalığı, glomerulonefrit  oluşumu bu gruptadır.

Tip 4: Delayed Hypersensitivity (Gecikmiş tipte, aşırı hassasiyet)
Serum ile transfer edilemez, lenfositlerle transfer edilebilir.
-Antijenlerin deri içine verilmesi ile, deride saatler ve günler sonra kırmızı sertlikler görülür. (alerji testleri)
-Deri Bazofil hipersensitivitesi : (Jones-Mote hassasiyeti) Bazı antijenlerin deri içi verilmesi ile, yaygın bazofilik infiltrasyon husule gelir.
Kontakt dermatitler ve veremdeki kazeifikasyon nekrozu gibi...

Tip 5: Stimulator aşırı hassasiyeti:

Tirotoksikozlarda, kompleman bağlamayan bir IgG antikoru vardır. Bunlar, tiroit stimulan hormon (TSH) ile ayni tiroit reseptörlerine bağlanır ve TSH’dan daha uzun sure tiroidin, “thyroxine” salgılamasına sebep olur. Bu sebeple, LATS adını alırlar (Long Acting Thyroid Stimulant) halk arasında “zehirli guatr“ denilen durum.

Tip 6: Gram negatif bakterilerin ani parçalanması ile açığa çıkan endotoksik şok. (Herxhaimer Reaksiyonu)

Alerjiler, neticede vücudun bir cins savunma mekanizmaları olarak çalışırlar. Fakat bu aşırı tepki reaksiyonları bazen; ağır hastalıklara ve ölüme sebep olabilmektedirler.


Yorumlar
yvz_merve - (14.02.2019 17:52:52)
hocam merhaba;bebeğim doğduktan 15 gn sonra bağırsak problemi başladı mukuslu köpüklü kaka emer emmez fışkırtarak kaka yapıyordu.sonra egzama başladı.süt yumurta alerjsi dediler diyet başaladık.Şimdi 16 aylık alerjs
Sarpingo - (5.01.2018 10:33:52)
Merhaba hocam. 2.5 aylık bebeğim var. 10 günlükken gecmeyen açık yara sekşinde pişiği vardi alerji dendi. Diyete başlafım süt ürünleri ni kesince 17 günde pişik gecti. (Calprotek 800 ,spesik ige cıkmadi, total ige 0,821, dışkıda redüjtan madde negatif.) Bebekte sık kaka mukus ipliksi kan ve cok ciddi gaz var. Diyet yapıyorum değişen bişey yok. Cocuk hala huzursuz. Dünyanın parasını harcadım yediğim yumurta tavuk pirinç öakarna zeytin. Sizin öneriniz nedir
bhrtomurcuk - (2.01.2018 16:25:45)
Kadir Bey merhaba ben yeni üyeyim iki Kızımda grip gibi başlıyor 2 gün sonra ciğerde hırıltı var diyor Doktorlar Ateş oluyor Nefes 45-50 arası oluyor sonra normale dönüyor balgamlı öksürük 15 gün filan oluyor Ben ilaçsız denedim 12 kere öyle de geçti ama bu durum her ay olduğu için doktorlar astım teşhisi koydular Sizce durum nedir hocam nasıl bir yol izlemeliyim cevaplarsanız çok sevinirim.
idil12 - (2.10.2015 09:38:27)
kadir bey merhaba, çamaşırsuyu solumamla beraber nefes sıkışması problemim ve ardından kuru öksürük nezle hapşırık gibi alerjik semptomlarım oluştu. dr iğne yaptı buhar aldım ve zyrtec verdi ama bebeğimi(3 aylık) emzirdiğim için çekincelerim var. bana nasıl bir tedavi önerirsiniz. idil/Datça
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.