Araştırmacı Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci tarafından 2008'de Almanya'nın Mainz şehrinde kurulan BioNTech firması ve ortağı olan Pfizer, insanlarda yüzde 90 bağışıklık sağlayan bir aşı geliştirdiklerini bildirdiler.
Daha 2 sene evvel, Dr. Uğur Şahin, Berlin'deki bir konferansda, geliştirdikleri "Messenger RNA" teknolojisi ile küresel bir salgını önleyebileceklerini anlatmıştı.
BioNTech ve Pfizer 2018'den beri grip aşısı üzerinde çalışıyorlardı ve mart ayında Coronavirüs aşısı üzerinde işbirligi yapmak için anlaştılar. Pfizer'in CEO'su olan Yunan Albert Bourla ile Dr. Şahin'in iyi arkadaşlık ilişkileri vardı.
2001 yılında Dr. Şahin ve Dr. Türeci, Ganymed Pharmaceuticals firmasını kurarak, “Monoclonal antibodies” kullanarak kanser tedavileri için ilaçlar geliştirmeye başladılar. Birkac sene sonra da, Ganymed firmasını 1.4 Milyar Dolar'a satarak BioNTech firmasını kurdular. Şu anda bu firma, 1800 çalışanı ile yüz milyonlarca dolar değerindedir.
Dr. Şahin ayrıca 2019'da, İran'ın, “Muslims in science and technology” dalında “Mustafa mukafatını” kazanmıştır.
Aşı; 43.000 gönüllüde denenmiş ve bunların yüzde 90'ında başarılı bağışıklık sağlamıştır. Pfizer firması, 2020 sonuna kadar 50 milyon, 2021 sonuna kadar da 1.3 miyar doz aşı üretebileceklerini bildirmistir.
Bu aşı (BNT162b2b2) henüz deneme safhasinda olan mRNA teknolojisine dayanmaktadır. Aşıdaki mRNA, virüsün insan hücrelerine girebilmek için kullandığı SARS-CoV-2 spike (diken) proteininin genetik yapısının şifrelerini çözerek, virüs hücre içine girdiğinde bu proteinin hastalık yapamadan bağışıklık sistemimize hedef haline gelmesini sağlar.
Aşı; 3 hafta ara ile 2 dozda yapılmaktadır. Sonuçlar ikinci aşıdan bir hafta sonra elde edildikleri halde, aşı olanlarin yüzde 90'ında bağışıklık sağlamıştır. Bu sonucun daha sonraki haftalarda daha yüksek olması beklenmektedir.
Aşının –80°C de depolanması gerekmektedir.
Aşı yapımında bütün diger firmalardan farklı olarak, Amerika hükümetinden hiçbir mali yardım alınmamıştır.