Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Korona ve interferon

İnterferon: Basitçe anlatırsak, virüsler hücre içine ilk girdiklerinde, stoplazma (hücre sıvısı) içindeki ribozomlarda replikasyon denilen çoğalma işlemini yaparlarken, ribozomlar oluşturdukları bu yeni virüs RNA zincirlerine, interferon denilen ufak bir zinciri daha iliştirirler. Bu virüs zincirleri, sonradan girdikleri her hücre ribozomunda, kendi virüs zincirleri yanında bu interferon zincirine ileveten yeni interferon zincirleri de yaparlar. Bu interferonlar belirli bir seviyeye ulaştıklarında, yeni hücreler bu virüsleri tanırlar ve girişleri kapatirlar.

Bazı kimselerde, bu ilk interferon yapımı ve/veya sonraki safhalardaki yapımlarinda bir yerde bu işlem durur ve interferon yapilamaz.

Bunun için, toplumun taranması ve bu şahıslarin tesbiti yapılabilse bile şu anda dışardan takviye olarak interferon verilmesi imkansızdır. Zira interferon insanlar tarafından üretiliyor ve toplanıp izole edilmesi son derecede zor ve masraflidir.

Ayrıca genetik çalısma çok pahalı bir işlemdir. 23andMe firmasının piyasadaki kitleri $75'a satılmaktadır.

Aşı: BioNTech aşısındaki mRNA, interferon oluşturmuyor! Bu mRNA sadece virüsün hücre içine girmesini sağlayan spike(diken) proteinini ihtiva ediyor.
 
Vücuda girdiği anda, dokulardaki koruyucu (fagosite edici) dentritic hücreler tarafından parçalanıyor ve açığa çıkan genetik şifresi bağışıklık sistemine bildiriliyor.  

Genetik farklılık: Yapılan çalışmalarda, hastalığı ağır geçirenlerde; 3. kromozomda bununla ilgili yarım düzine gen bulunmuştur. Aynı bulgular piyasada, DNA çalışması kitleri satan "23andMe" firmasının çalısmalarında da bulunmuştur. Bu genlerden biri olan: IFNAR2 geni, interferon yapımı ile ilgili olan gendir. Bu şekilde hasarlı genleri olanların COVID-19 geçirenler arasındaki oranı: Sadece %4'tür...

Diğer ilgili bir gen: OAS genleridir. Bu gen de viral RNA'yi parçalayan enzimleri aktiflestiren gendir.
DPP9 geni akciğer tutulumlarından mesul olan gendir.
TYK2 geni dokulardaki enflamasyonla ilgilidir.

Üstunde çalışılan diğer bir gen: SLC6Z20 geni'dir. Bu gen doğrudan virüsün hücre içine girmesini sağlayan protein ile ilgilidir.

Bu genlerle ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarla bir yerlere varulsa bile bunun salgını önlemedeki rolü çok kısıtlı olacaktır. (Science, Jocelyn Kaiser. 16 October 2020, sayfa:275)

Mutasyonlara gelince: Kolay anlaşılabilmesi için önce Influenza A grip virüslerine göz atalım...

Influenza A virüslerinin satıhlarında, Hemagglutinin (16 çeşidi vardır) ve Neuraminidase (9 çesidi vardır) proteinleri vardır. Birkaç senede bir bu "H" ve "N" proteinleri yer değistirirler. (H1N1, H2N2, H3N1 gibi) Bunların sonucunda, hastalık geçirilerek veya aşı yolu ile kazanılan bağışılık etkisiz hale gelir.

Bu olayın mutasyon ile hiçbir alakası yoktur. Mutasyon, virüsün içindeki genetik yapısında olan değişimlerdir. Bunların da; "drift" denilen hafif seyirli ve "shift" denilen ağır seyirli tipleri vardır.

Koronavirüslerde ise bu mutasyonlar sonucunda; MERS CoV= Middle East Respiratory Syndrom-Corona virüs oluşmuş, bu virüsün mutasyonu ile de; Covid-19 (veya 2019-nCoV) oluşmuştur. (n=novel) O yüzden; resmi ismi de; SARS-CoV-2 dir.

Koronavirüslerin sathındaki "diken proteinlerinde" olabilecek yapı değişikliklerine, "mutasyon" denilemez! Ancak içindeki genetik zincirde bir farklı yapı oluşursa, "mutasyon" olur, ona da Covid-19 denmez.


Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.