Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Streptokok cahilliği ve yapılan saçmalıklar

Kasım 2022'den beri Türkiye'de bir "Streptokok paniği" yaşanmaktır. Bu panik tamamen bazı doktorların cahilliği nedeni ile başlamıştır.

İngiltere'de salgına ve ölümlere sebep olan "A grubu Streptokok", eski ismi Pnőmokokkus Pnőmonia, yeni ismi Streptokokkus Pnőmonia olan bir bakteridir. Bu bakteri, Gram(+) ve çekirdeği diplokok yani ikili yapıda olup, 100'den fazla serotipi vardır. Bunların çok azı akciğer hastalıklarına sebep olurlar. Besiyerinde üretildiğinde, oksijenli ortamda; Alfa Hemoliz yaparlar.

Strep-A Testleri ile hiçbir bağlantıları yoktur. Zatürre haricinde, Menenjit ve hatta Sepsis yapabilme özellikleri de vardır.

Buna mukabil, bizde bazı cahillerin "Beta bakterisi" (Hatta Beta virüsü diyen bile var) dedikleri, Strep-A Testi ile teşhis edilen bakteri tamamen farklı bir bakteri olup, A-Grubu, Beta-Hemolitik Streptokoklardır. İngiltere'de salgın yapan Streptokoklarla hiçbir alakaları yoktur.

A-Grubu, Beta-Hemolitik Streptokoklar, Gram(+) olup, besiyerlerinde tek çekirdekli, zincir yapma özelliği olan bakterilerdir. Daima, Beta Hemoliz yaparlar. Bu bakterinin; Sepsis veya Menenjit yaptığı görülmemiş olup aşısı yoktur.

Bizim ülkemizde, Streptokokkus Pnőmonia aşıları KPA (veya Zatürre aşısı) adı altında Ulusal Aşı takviminde olduğu için, çocuklarımızda görülmeleri imkansızdır. Bazı sorumsuz doktorların, yarattığı panik havası yersizdir.

Gördüğümüz her sakallı dedemiz değildir.


Yorumlar
cemile83 - (13.07.2023 11:48:53)
hocam iyi günler kızım 8 yaşında 2 yaşından beri yılda 6 7 kere idrar yolu enfeksiyonu oluyor her defasında antibiyotik içiyor voiding ush sindikrafi sonuçlarımız temiz çıktı şükür ama tekrarlıyor ateşsiz oluyor sadece yanma yapıyor tavsiyelerinize sizin gibi değerli bir hocadan ihtiyacım var sizce yapmam gereken bir şey varmıdır.koruyucu antibiyotik verdiler en son ama başlayıp başlamamkta kararsız kaldım saygılar hocam
Fatser - (11.07.2023 16:34:29)
İyi günler hocam 10 yaşında 48kilo 142 cm boyunda bir kızım var. Pazartesi günü çocuk hastalıkları bölümünde bir kan tahlili yaptırdım. Trigliserid değeri 215 mg/dl ürik asit 6,2 mg/dl çıktı. Diğer kan sayım değerleri normal doktor diyetisyene gitmesi gerekli dedi artı çocuk endokrinine giderse iyi olur dedi Sizin tavsiyeniz de benim için çok önemli cevap yazarsanız çok sevinirim
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.