Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Beta diye bir virüs!

 

Herhalde bir hastalık üzerinde bu kadar çok yanlışın yapıldığı bir ülke yeryüzünde yoktur. Yapılan bu şarlatanlığa tıp mensuplarının da alet olması maalesef çok acıdır.
Tamamen çıkar amaçlı ve hastayı/hasta ailesini yıpratan, üzen bu durumdan bazılarının çıkar sağlaması işin farklı bir boyutudur.

1) Beta adlı bu mikrop bir virüs değil, bakteridir. Virüsler bakteri vasatlarında üremezler.

2)
 Beta diye bir bakteri de yoktur.Bahsi geçen bakteri “A-grubu beta hemolitik streptokok” tur. Hiç kimse bu isim üzerinde değişiklik yapmaya yetkili değildir. GABS şeklinde kısa yazılışı vardır (Group A  Beta-hemolitik Streptococcus)

3)
 Streptokoklar üretildikleri “Kanlı agar”  besi yerinde yaptıkları hemolize,                  (alyuvarların parçalanması ile oluşan şeffaf alan) göre; alfa, beta ve gama hemoliz yapanları vardır. Bunlardan beta hemoliz yapanlar önemlidir.

4)
 Beta hemoliz yapan streptokoklarda ; A,B,C…H ve K,L, ...V diye gruplara ayrılır. Sadece A grubu olanlar önemlidir.Bakterilerin üretildiği vasata bakılarak hemoliz cinsi söylenebilir, ama hangi gruptan olduğu söylenemez. Bunun için “Bacitracin” testinin de yapılması gereklidir. Sadece vasata bakarak A grubu denemez..

5)
 Strep-A testi, boğaz kültüründen daha doğruyu gösterir. Zira A grubu için özeldir. Kültürde hata payı fazladır.

6)
 Her A-grubu Beta-hemolitik Streptokok “Kalp romatizması” veya “Nefrit” yapmaz. Bakterinin; Kardiyojenik, Nefritojenik,  Kızıl  toksini ihtiva  edeni,  Nekrotizan sellülit ve Erizipel yapan tipleri vardır.

7)
 Bu hastalıkta taşıyıcılık olduğu için tarama testleri ve karantina gereksizdir.

8)
 Okul çağındaki çocukların yüzde 10-20’sinde bu mikrop boğazda mevcuttur ve bu çocuklarda hastalık arazları yoktur, hasta olmazlar ve ileride “Romatizma” olma riskleri de yoktur. Boğaz kültürlerinde üreme olsa bile arazsız çocukların tedavisi gereksizdir.

9)
 Romatizma ve Nefrit; bu mikroba karşı vücudun ürettiği antikorların (miktarları çok arttığın da) bu dokulara saldırması ile olur. Zira streptokokların ve bu dokuların dış zarları birbirine çok benzer.

10)
 Bu antikorların zararlı seviyelere yükselmesini önlemek için tedavi 10 ile 20 gün süreli olmalıdır. Tedavi süresince başka streptokok bulaşması olmayacak ve antikorlar tehlikeli sınırın altına ineceklerdir. Streptokok son derecede zayıf bir bakteri olup, tek doz Penisilin’den 12 saat sonra boğazdan kaybolurlar.


SONUÇ: Bugün pek çok yuva ve okulda bir çocuk ta Kızıl veya Streptokok görüldü diye bütün çocuklara “Boğaz kültürleri” yaptırılması ve/veya karantina uygulanması gereksiz ve saçmadır.


Yorumlar
Ersin - (28.02.2017 22:24:41)
Kadir Bey merhaba, Sizi ilgi ve minnetle takip ettiğimi bilmenizi istiyorum. Ilk kez yazıyorum. 4 yaşındaki oğlumun sınıfında Beta olduğunu ve ihtiyaten test yaptırmamızı önerdiler. Yapılan test; grup A streptokok tayini (lateks) ve sonuç latZAYIF pozitif. Çocuğumda kışa özgü ara ara öksürük dışında araz bulunmuyor. Beta diyip antibiyotik yazdılar,balgam sökücü vs de eklediler. Kullanmadım. Klinik bulguya sahip değilsiniz ama yine de fikrinizi alabilir miyim? Teşekkürler,sevgiler
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.