Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Bebeklerin gaz problemi

 

Doğumdan sonra genellikle 20. günden itibaren başlayan ve 4-5 ay süren gazlı devre, sadece bebekleri değil, aileleri de çok sıkıntıya sokan bir durumdur.

Bebeklerdeki gaz sancısı, genellikle erişkinlerdeki gibi ele alınmakta ve çare olarak yapma veya hazır birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Oysa, bebeklerdeki gaz sancısının mekanizması erişkinlerde görülenden farklıdır. Öncelikle, gazı iyi çıkarılmayan bebeklerde hıçkırık, aşırı yellenme ve beslenme sırasında karnından gurultu gelmesi çok belirgindir. Bebeğin doğduğu günden itibaren gazı çıkarılmalıdır. İlk 20 gün, gaz problemlerinin az olması bebeğin nispeten  zayıf ve nazik emmesi ile ilgilidir.


BEBEKLERDEKİ GAZIN NEDENİ HAREKETSİZLİKTİR!
- Bu sebeple erişkinler de ameliyatlardan sonra, ertesi gün yürütülürler.
- Bu sebeple bebekler vasıtaya binince çok mesut olurlar ve sancıları geçer.
- Bu sebeple 4. aydan itibaren bebek sağa-sola dönmeye başlayınca gazı geçer.
- Bu sebeple insanlar 2-3 nesil önce bebeklerde gaz problemine az rastlıyorlardı, çünkü bebekler şimdiki gibi sabit yataklarda değil, beşik veya salıncakta uyuyorlardı.

Neticede eğer gaz problemi istenmiyorsa, bebek bir şekilde hareket ettirilmelidir. Bebekler için “kucağa alışma” diye bir tehlike mevzu bahis değildir. Bu söz eskilerin uydurmasıdır. Zira eskiden gelin-kaynana aynı evde yaşarlardı ve gelin hanım bebekle çok uğraşırsa, işler kaynanaya kalırdı!


Bebeklerin gazı çıkarılırken dik olarak kucakta tutulmaları ve bir kolun üstüne oturtulmaları zararlı değildir. Eski insanların dediği gibi “geğreği veya omurgası” batmaz. Eskilerin çok korktukları bu durum, aslında D vitamini verilmediği (zira bilinmiyordu) için oluşan Raşitizm’dir. Oturtma veya bastırma ile bir ilgisi yoktur. Günümüzde bebeklere D vitamini verildiğinden, böyle durumlara nadiren rastlanmaktadır. Bunlarda uygun D vitamini tedavileri ile kısa sürede düzelirler.

Bu dönemde diğer bir sancılanma sebebi, gaz nedeni ile ağlayan bebeklere aç sanılarak fazladan meme/mama verilmesi ile olur. Bu durumda bebek kakası altın sarısı renk yerine, yeşil renkte çıkar veya bebekte aşırı bir kusma vardır. Bebek fazla besini kusarak kendi başının çaresine bakmaktadır. Bu bebeklerde kusmaya rağmen az kilo alma görülmez.


Yorumlar
merweeeb - (27.05.2019 10:20:28)
hocam merhaba oğlum 9 aylık ve 2 aydır çok ciddi gaz problemimiz var ve çözemedik sizce ne yapmalıyız.sürekli ağlıyor geceleri özellikle bacaklarını çekiyor ve emmek istiyor.şimdiden teşekkür ederim.
sudecik - (11.10.2012 10:16:41)
sayın hocam çocuğumda yaklaşık 1,5 aydır çok sık gaz problemi yaşamaktayım doktorumun önerdiği dışında siz ne önerirsiniz teşekkür ederim.
derin16bursa - (31.03.2012 15:52:12)
mrba... acaba benim bebeğiminde mi gazı yüzünden bu sorunu yaşıyor ünkü karnı sürekli gurulduyor ben açlıktan die endişeleniyorum çünkü bebeğimi anca uyurken emzirebiliyorum emmio dört aylık oldu bu günlerde uyurkende almamaya başladı son doktor kontrolünde 700 gr almış mama vermek istemiyorum enazından beş ayı tamamlamak istiyorum sütümle napıcamı şaşırdım umarım gazındandır...
sebnemyldrm - (8.06.2010 23:10:29)
bebeğim 4 aylık oldu ve bir erkek bebek annesiyim.hamileli ğimde erkek bebeklerin çok gazlı olduğunu ve çok zorluk yaşa yacağımı söylediler.ama bebeğim gaz sancısından dolayı çok nadir ağladı.anne ne kadar sakinse bebek de okadar sakin bence inanın buna.
1978koaka - (6.11.2007 00:02:50)
Kadir Bey yorumlarınıza bayılıyorum. Espiri yeteneğinizle kolay anlaşılabilen yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Yüreğinize sağlık.
nurbike - (5.11.2007 13:19:48)
merhaba benim bebeğim 5 aylık ve ilk 4 ay inanılmaz gaz sancıları yaşadık.ilaçlar fitiller şuruplar hiçbirşey fayda etmedi.doktorumuzun dediği gibi mutlaka haraket ile ilgilidir ama kızım çok haraketli bir bebekti bu haraketinde bir faydası olamadı.bize faydası olan tek şey sabırla beklemekti.kızımın gaz sancıları hala devam ediyor ama biliyorumki günden güne azalacak,sabırla ve sevgiyle onu sakinleştirmeye çalışıyorum.bu sıkıntıyı yaşayan annelere tavsiyem 4/5 ay sabır sevgi ve şefkat. sevgiler.
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.