Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
C vitamini efsaneleri

Linus Pauling. Ph. D. (1901-1994) tek başına 2 ayrı Nobel mükafatı kazanabilmiş tek insandır. Pauling bunları, 1954 de “Kimya” ve 1962’de “Barış” dallarında kazanmıştır. Kimya alanında çok başarılı buluşları olmasına karşılık, sağlık alanındaki çalışmaları tartışmalıdır.

1970’de Pauling “Vitamin C and the Common Cold” adlı makalesinde, günde 1000 mg. C vitamini alınması ile “Nezlenin” yüzde 45 oranında azaltılabileceğini belirtti. (Günlük gerekli doz 60mg.)

1979’da , daha yüksek dozların kanserleri de iyileştireceğini belirten kitabı, “Vitamin C and Cancer”  yayınlandı.

Bu yayınları takiben, pek çok araştırmacı, bu yayınlardaki çalışmaları kendi laboratuarlarında tekrarladılar. Buldukları sonuçlar, “plasebo”dan daha etkili değildi. Bu çalışmaları, pek çok karşı çalışma takip etti, ama sonuç değişmedi; C vitamini ne gribe, ne de kansere etkili değildi. Kanserli hastalara (bütün tedaviler yapılıp, netice alınamayanlara) günde 10 bin mg. C vitamini verilmesi ile hiçbir hastada düzelme olmadı.

Linus Pauling’den cesaret alıp, yeni teşhis edilmiş kanser hastalarına da, geçerli tedavileri yapmadan C vitamini ile tedavi etmeye kalkan bazı doktorların, (hastalar kaybedilince) başları derde girmiş, bazıları yüksek tazminatlara, bazıları da doktorluktan men cezalarına çarptırılmışlardır.

Bu zaman zarfında basın maalesef, işin magazin yönü ile ilgilenmiş, sonradan yapılan araştırmalara hiç rağbet etmeden, biraz da ilaç firmalarının desteği ile C vitamini ve grip üzerine devamlı lehte makaleler yazarak, halkı yanlış bilgilendirmişler ve bugüne gelinmiştir.
Şimdi bazı gazeteler bu yeni(!) bilgileri okurlarına verirken, bazılarının konuyu görmezden gelmeleri enteresandır.

Bu yazının orijinaline ve teferruatına, konu ile ilgili bağlantılara aşağıdaki “link”ten ulaşabilirsiniz.

http://w.w.w.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/pauling.html

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.