Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Bitlenme ve tedavisi

Bit teşhisi ve tedavisi öncelikle aile ve okul hemşirelerinin sorumluluğu altında iseler de, “Çocuk doktorlarının da” bu konuda bilgi ve söz sahibi olmaları gerekir.

Okullarda bitlenmelere en fazla okulların açıldığı dönemlerde rastlanılır. Bunda, kırsal kesimden evlerine ve okullarına dönen çocukların etkisi vardır.

Baş biti en fazla 2-12 yaşlarında görülür. Bitlenme (baş biti)  bir sağlık sorunu yaratmadığı gibi, bir hijyen (temizlik) zafiyeti de değildir. Böyle olmasına rağmen bitlenme hadisesi aileler ve bakıcılar için gerilimli bir olaydır. Bunun sonucunda, saçta  kepek veya sadece sirkelerin görülmesi ile bile, çocuklar gereksiz yere ilaçlı tedavi görebilmektedirler. Bitler, kullanılan ilaçlara karşı direnç gösterebilirler. Bu direnç, ilaçların sık kullanılması ile daha da artar. Sırf, “sınıfta bitli çocuk var” diye diğer çocukların tedavi edilmeleri, bitlerin ilaçlara karşı direnç kazanmalarından başka bir işe yaramaz.

Tedavi de; yüzde 1 lik “pyrethinler” uygundur (Permetrin, Kwellada). 10 gün ara ile 2 defa uygulama yeterlidir. Bit tarağı ile “ıslak tarama” da çok etkilidir. Halk arasında kullanılan; “mayonez” ve “zeytinyağı” bitlerin solunum sistemlerini tıkayarak ölmelerini sağlar. Etkinliğini gösterecek tıbbi bir çalışma olmamasına rağmen, kullanılmasında bir sakınca yoktur.  Ayrıca, 6 aydan büyük çocuklarda “Benzy alkol”, 2 yaşından büyük çocuklarda da yüzde 0.5 lik Malathion kullanılabilir. Lindane kullanımı artık tavsiye edilmemektedir.

Bitler uçamaz ve zıplayamazlar. Bulaşma daha ziyade kafa-kafaya temas ile olduğundan, en fazla bulaşma, okul değil evde olur.

 

YAPILACAKLAR:

- Şüpheli durumda çocuk doktorunuza danışın.

- İlk ilaç uygulamasından 9 gün sonra tedaviyi tekrarlayın. (Kwellada, Kwel-P)

- Kullandığınız ilacın bilgilerini iyi okuyun.

- Tedavi başarısız olursa, çocuk doktorunuza danışın.

- Bitlenmeyi doğru ele alın, çocuğunuz hasta değil ve hastalık riski taşımamaktadır.

 

YAPILMAYACAKLAR:

-Bitlenmeden emin olmadıkça tedavi etmeyin. Arkadaşı veya sınıfında bir talebede bit çıktı diye çocuğunuza tedavi uygulamayın.

- Sınıfta veya okulda bit çıktı diye, çocuğunuzu okuldan uzak tutmayın.

-Evde veya okulda büyük çapta temizlik veya badana işlerine girişmeyin, zaman ve çabalarınızı çocuğunuzun başına odaklayın.

 - Gazyağı, benzin, veya tarım ilaçlarını kullanmayın.

- Çocukların saçlarını kazıtmayın.

(Pediatrics: 2010;126: 392-403)

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.