Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Bebek masajı

Masaj bebeğinizle aranızdaki bağı geliştirecek ve daha çok yakınlaşmanızı sağlayacak güçlü bir iletişim yoludur. Bebeğinize sabırla, sevgiyle ve şefkatle dokunmanız onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır.

Masaj, gaz ve dışkılanma problemi yaşayan bebeklerin büyük ölçüde rahatlamasını sağlar. Masaj bebeğinizi sakinleştiren ve rahatlatan, bedensel ve ruhsal gelişimine olumlu yönde fayda sağlayan keyifli bir etkinliktir.

Bebeğinizin bilinçli bir rahatlama yeteneği kazanması, büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında ona yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olacaktır. Bunun yanı sıra  masaj, dokunma uyarısı ile vücutta bir dizi olayı başlatır. Mesela, ensülin salgılanması artar, bu da gıdaların emilimini arttırarak büyümeyi hızlandırır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolaşımı aktive ederek kalbin iş yükünü azaltır, solunum ve sindirim sistemini rahatlatır. Bebek kendini döndürebilme kabiliyetini ancak 3. aydan sonra kazandığı için özellikle ilk 3 ayda masaj çok yararlıdır.

Hastanede, bebek hemşiresi olarak çalıştığım dönemde sıkça yaşadığımız bir olayı hatırlıyorum. Yeni doğmuş bir bebeği annesinin kucağına verip, odadan ayrıldıktan bir süre sonra, anne panikle bebek hemşiresini geri çağırır, bebeğinin ağladığını ve ne yapacağını bilemediğini söylerdi. Bunun normal olduğunu ve bebeklerin kendilerini ağlayarak ifade ettiklerini söyleyerek bebeği kucağımıza aldığımızda, bebek hemen susar, anne de biraz kırılırdı.

BEBEKLER OLUMLU VE OLUMSUZ ENERJİYİ ALGILARLAR
Annenin güvensizliği, nasıl tutacağım korkusu, onun ağlaması ile artan endişe duygusu, bebeğin kendisini tehlikede hissetmesine neden olur, algıladığı enerji çok negatiftir. Bebek hemşiresinde susmasının nedeni ise ondan gelen güven ve emniyet duygusunun sağladığı enerjidir. Bebekler sözün ötesini, bedeninizden gelen enerjiyi hissederler. Bebeğin tabii ki bu hemşire, bu da benim annem gibi bir farkındalığı henüz yoktur. Yalnızca olumlu ve olumsuz enerjiyi algılarlar.

BEBEĞE MASAJ YAPMAK BABALARA TERAPİ ETKİSİ YAPIYOR
Annelerin ilk günlerde bebeklerini tutarken, giyindirip soyarken, alt değiştirirken, bir yerini incitirim korkusu, acemiliği, tedirginliği çok kısa bir süre sonra geçer ve bu işleri profesyonelce yapabilir hale gelirler. Bebekler ise dünyaya uyum sağlamaya başlamışlardır, ilk günlerdeki ürkme ve titreme refleksi de büyük ölçüde azalmıştır. Bebeğinize masaj yapma vakti de gelmiştir. Masaj uygulamasının baba tarafından yapılması, babanın da bebeği ile iletişimini güçlendirmesi açısından çok tavsiye ederim. Akşam iş dönüşü rahatlayıp uykudan önce bebeğe bir masaj uygulamak babalara terapi etkisi sağlıyor, günün yorgunluğunu, iş stresini unutup, bebeği ile vakit geçirmek, onun rahatlamasına uyku düzeninin kurulmasına  katkı sağlayan bu keyifli aktivitede önemli rolü olması babalık yeteneğinin artmasına yardımcı oluyor. Paylaşım arttıkça annenin de yükü azalıyor, kendisi için zaman ayırabiliyor, bir bebeğin yaşatacağı mutluluk aile bağlarını çok güçlendirir. İlk günlerdeki zorluklar beraberce birbirinize vereceğiniz destekle kolaylıkla aşılabilir.

DÜŞÜNCELERİNİZİN OKUNMASINI BEKLEMEYİN: KONUŞUN!
Birbirinizden kafanızın içindeki düşünceleri okumasını beklemeyin. Konuşun, duygularınızı, düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, isteklerinizi dile getirin, iletişimi sürdürün. Anne olduğunda birçok kadın eş, sevgili, kadın olduğunu da unutuyor, bebeğe yalnızca kendisi dokunmak istiyor, babası da dahil etrafında ona yardımcı olmak isteyen herkesi dışlıyor, Ben buna “anaç tavuk kompleksi” diyorum! Böyle olmaktan kaçının, doğum sonrası size yapılan yardım tekliflerini değerlendirin ve kabul edin, böylece dinlenmeye ve kendinize vakit ayıracak zamanlar bulacaksınız. Eşinize fırsat tanıyın, emzirmenin haricinde sizin yapabileceğiniz her şeyi o da yapabilir. Bebeğinizin sorumluluğunu babası ile paylaşın, unutmayın birbirinizi severek bebeğinizin anne ve babası oldunuz, çifttiniz, bir aileye dönüştünüz; bebeğiniz sizi anne ve baba yaptı, bunun farkında olun, birbirinizi daha çok sevin ve sevgi sözcüklerini içinizde tutmayın, birbirinizi sevdiğinizi söyleyin ve sevginizi gösterin.

Bebeğinizi yaşama hazırlayan ona sevgiyi, çoşkuyu, bütünlüğü öğreten dokunuşları korkmadan beraberce ona ve birbirinize verin. Bebeklere masaj yapmak yeni bir akım değil, evrensel bir harekettir, iletişimin gücüdür, doğa topluluklarında ve hayvanlarda içgüdüsel olarak yavrusunu hayata hazırlama dokunuşlarını görürüz, masaj dokunmanın daha profesyonel şeklidir.

Gelecek yazımda, bebeklerin gazlı dönemine ve kaka yapmayı öğrendikleri süreçte yaşadıkları sıkıntılı döneme yardımcı olacak çok etkili gaz masajını vereceğim.

Tekrar görüşünceye dek sağlıkla ve hoşça kalın sevgili anne baba adayları, anneler, babalar...


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.