Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doğum çatlaklarında tedavi yöntemleri

Aşırı gerilmeye bağlı kollajen ve elastinde yırtılmaya bağlı deri altı dokusunda oluşan yırtılmalar deri çatlamaları olarak bilinir. Stria olarak adlandırılan bu durum hamilelik sırasında deride oluşan aşırı gerilmeler ile fazlaca oluşur. Özellikle derinin bu büyüme ve gelişmeye ayak uyduramadığı yerlerde çatlakları görürüz.

Çatlaklar bazen sadece alt karında görünürken, bazen ise mide bölgesine kadar ilerler. Hatta yanlara da uzanabilir. Çatlaklar sarkmış bir karında olabildiği gibi düzgün bir karında da olabilir. Çatlakların iki çeşidi vardır. Birincisi rengin kırmızı-mor olduğu erken evredir. İkincisi alba olarak adlandırılan beyaz renkli çatlaklardır. Tedavi evreye göre değişir.
Sarkmış bir karında olan çatlakların tamamından ya da tamamına yakınından kurtulmak mümkün. Karın germe ile çıkarılan doku parçası ile birlikte çatlaklar da yok edilmiş olur. Bu yöntemin diğer bir avantajı çatlakları yok ederken düzgün bir karın elde edilmesidir.

Çıkartılan parçadan elde edilen hücreleri kalan çatlakların tedavisinde kullanmak mümkündür. Karında sarkma olmayan ya da bu yöntemi istemeyen kişilerde retinoid terapisi, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, pulse dye lazer, Nd-Yag lazer ve fraksiyonel (mozaik) lazerler tedavi seçenekleri arasında yer alır. Bunlar arasında cilt yüzeyinin fraksiyonel (mozaik) lazerler ile soyulması ve çatlakların altına kök hücreden zengin yağ hücresi enjeksiyonları ya da fibroblast gibi deri altı liflerini üreten hücrelerin enjeksiyonu en iyi çözümdür.

Cilt soymada mozaik lazerler bu konuda yeni ve etkili bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Erbium ya da karbondioksit mozaik lazerler dokuda mikroskobik hasarlar ve mikroskobik iyileşme alanları hasarlı ve sağlam dokunun birbirine karışmasını sağlayarak iyi sonuçlar veriyor.

Elbette en iyi tedavi çatlakların oluşumunun önlenmesidir. Cildi yumuşak fırçalamak dolaşımı arttırarak, oksijenlenmeyi sağlayacak ve onarıma yardımcı olacaktır. Bedeni yeterince sıvı alımı ile nemli tutmak önemlidir. Cildimizin kuruduğu zaman çatladığını hatırlayalım. Dışarıdan sürülen nemlendiriciler ya da nem kaybını azaltan ürünler yararlı olabilir. Bebek yağı, kakao yağı gibi. Dışarıdan kollajen ya da elastin içeren kremlerin sürülmesinin deriyi yumuşatma dışında özel yararları yoktur. Önemli olan sürülen kremin derinin onarım mekanizmalarını harekete geçirmesidir. Phytoelastin jelin bu konuda önemli bir yeri var.





Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.