Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
İzsiz meme estetiği

Estetik cerrahide  özellikle izsiz estetik cerrahi kavramına giderek artan bir ilgi var. Bu tür işlemlerde daha hızlı  iyileşme yanında yapılan işlemin anlaşılmaması gibi avantajlar oldukça cazip görünüyor. Minimal invaziv estetik cerrahi olarak da bilinen bu tür işlemler özellikle hızla işe dönme ya da hızla aktif olma gibi modern çağın gereklerine oldukça uygun. Aynı zamanda, izin olmaması doğal ve belli olmayan estetik kavramı ile de uyum içindedir.

 

Şu anda bilim kesilen bir yerdeki izi tamamen yok etmenin çaresini bulabilmiş değil. İz konusunda sadece izi azaltma, gözden kaçırma ya da saklama şeklinde yöntemler kullanılabiliyor. O halde izsiz meme estetiği mümkün olabilir mi?

İzsiz meme büyütme ve dikleştirme kavramına girebilecek iki yöntem vardır. Birincisi;  iğneye benzeyen kanüllerle yapılan ve kanülün 1-2 milimetrelik giriş yerinin iz denemeyecek kadar önemsiz olduğu hücresel meme estetiği ya da hyaluronik asit makrodolgu işlemidir. İkincisi ise göğüs kafesinde ve memede herhangi bir izi bırakmayan koltukaltı ya da göbek deliğinden yapılan endoskopik estetik cerrahi işlemleridir. Bu ikinci kavram da koltuk altında ya da göbek deliğinde çok az belli olan izler kalsa da meme ya da göğüs kafesinde iz bırakmayan yöntemler olarak söylenebilir.

BRCA-1, BRCA-2 pozitif olan ya da pozitif aile öyküsü verenler dışında kalan kişilerde hücresel büyütme ve bir dereceye kadar dikleştirme mümkündür. Bir beden büyütme sağlanabilir. İnsan yağ dokusunun bedendeki tüm diğer dokulardan daha fazla kök hücreye sahip olduğu biliniyor. Bir örnek verilirse, aynı hacimdeki kemik iliğinden bin kat fazla kök hücre. 500 ml yağ dokusunda 200 milyon kök hücre var. Bu nedenle yağ hücresi enjeksiyonu ile verilen kök hücrelerin verildiği yerdeki dokuya dönüşme şansı var. Bu şans bize her yere yağ hücresi enjeksiyonu yapmamızı sağlıyor. Bu hücreler verilen yerde onarım sağlar, damarlanmayı arttırdığından beslenmeyi de arttırırlar. Üstelik, verilen yağ hücreleri kişinin kendi  dokusu olduğu için yabancı madde enjeksiyonlarının neden olduğu ya da olabileceği alerjik reaksiyonlar ya da granuloma gibi sorunlar da gözükmez.

Hyaluronik asit makrodolguya gelince, insan bedeninde bulunan hyaluronik asidin sentetik şekli geçici olarak (1-2 yıl) meme büyütme ve bir derece  dikleştirme sağlar.

Endoestetik cerrahide 3-4 mm’lik teleskoplarla koltuk altından ya da göbek deliğinden girilerek slikonlar yerleştirilir. Endoskopun kullanımı ile özellikle meme gibi yapılarda duyu sinirleri korunabilmekte, bir başka deyişle fonksiyonu olan bir sonuç elde edilebilmektedir. Meme büyütme de duyunun korunması çok önemlidir. Meme hem seksüel hem de süt salgısı olan fonksiyonel bir organdır. Bu görevleri yerine getirebilmesi için duyusunun yeterli olması gerekir. Meme büyütmede protezin yerleştirileceği cebin çok düzgün, simetrik ve temiz hazırlanmasını sağlar. Bu tip işlemler çok küçük bir giriş yerinden protezin yerleştirilebilmesine yardımcı olur. 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.