Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Bebeğin kilo artışı yavaşlarsa ne olur?

“Bebeğim 9 aylık. İlk aylarda kilo artışı çok iyiydi.  Ayda 1 kilo bile aldığı oldu. Son aylarda ise bu kadar kilo almıyor. Vücut ağırlığı ayda 300-400 gram artıyor. Nerede yanlış yapıyorum?”

Her bebek doğduğu andan itibaren hızlı bir büyüme dönemine girer ve büyüme erişkin yaşa kadar sürekli devam eder. Ama bazı yaş gruplarında büyüme devam etse de büyüme hızı azalır. Bu dönemlerde anne babalar, bebeklerinin-çocuklarının eskisi gibi büyümediğini fark ederek endişe duyarlar. Oysa bu normal büyüme özelliğidir.

BÜYÜMENİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEM İLK 6 AY
Doğumdan sonra büyümenin en hızlı olduğu dönem ilk 6 aylık dönemdir. İkinci 6 aylık dönemde ise, büyüme hızı azalır. Bu normal, fizyolojik bir olaydır. Bebek 6 aylık olduğunda doğum ağırlığının yaklaşık 2 katı ağırlığa ulaşır. Bu aylarda 1 ayda ortalama 600-900 gram alabilir. 

İkinci 6 aylık dönemde ise bebeğin ayda 400-600 gram alması yeterlidir. Çünkü büyüme hızı normal olarak biraz azalmıştır. 1 yaşında bebek, yaklaşık olarak doğum ağırlığının 3 katı olur. Önemli olan bebeğin büyüme eğrisinin yukarı doğru olması yani vücut ağırlık artışı göstermesidir. Ayrıca, sahip olduğu vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun yaş ve cinsi için uygun olan büyüme aralığında olması da yeterlidir. Endişe edilmesine gerek yoktur.

 


Yorumlar
25261 - (15.05.2011 20:04:54)
oğlum 2 yaşınıbitirdi gelişim tablosunun alt sınırınında altına düştü boyu 82cm kilosu 9.400gr ağırlığında yemek yedirmede sıkıntı yaşıyoruz.herşeyiyle iyi ama beden gelişimi kötü bana ne yapacağımla ilgili bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler.
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.