Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doğuma hazırlık eğitimleri

Doğuma hazırlık eğitimleri ülkemiz için hala yeni bir kavramdır. Son 6 yılda bu konuda çok güzel gelişmeler oldu ve doğuma hazırlık kurslarının sayıları gittikçe artmaya başladı. Ancak artışla birlikte kavram kargaşaları da beraberinde gelmeye başladı.

Bazı kurslar sadece hamile eğitimi yaparken bazıları ise kursun içinde doğuma hazırlığa çok az yer ayırdı. Kursu veren eğitimcilerin birçoğu bu konuda profesyonel bir eğitim almadı. Özel hastanelerde düzenlenen birçok kurs kanıta dayalı tıp bilgileri ışığında merkezde annenin olması yerine, hastane rutin uygulamalarını anlatmak zorunda kaldı.

Oysa, doğuma hazırlık kurslarının uluslararası standartları vardır. Doğuma hazırlık kursu gerçekten doğumu amaçlamalıdır. Hele ülkemiz gibi sezaryen oranlarının çok yüksek olduğu, annelerin doğumdaki haklarının unutturulduğu, hastanelerde anne merkezli hizmet yerine doktor ve sistem merkezli hizmet verildiği ortamlarda doğuma hazırlık kurslarının sorumluluğu daha da artmaktadır.

İDEAL BİR DOĞUMA HAZIRLIK KURSU NASIL OLMALI?
Şimdi size ideal diyebileceğimiz bir doğuma hazırlık kursunda nelerin anlatılması ve uygulanması gerektiği konusunda bilgiler verelim.
1.    Bilgi: Kursta doğru ve yeterli bilgi verilmesi amaçlanır. Tipik kitap bilgilerinin sıralandığı sıkıcı slaytlar aileleri tatmin etmez. Konuların özü değişik erişkin anlatım teknikleri kullanılarak sıkmadan ve kafa karıştırmadan verilmelidir. Bilgi korkunun panzehiridir ve sadece bilgi sayesinde bile ailelerin birçoğu daha rahat doğum yapabilirler.

2.    İlaç dışı rahatlatıcı teknikler: Doğuma hazırlık kurslarının temelidir. Ailelere başka bir kavramı öğretir. Doğumda rahatlamak için bebeğinize de ulaşan ilaçları kullanmadan önce eşinizle birlikte uygulayabileceğiniz birçok rahatlama tekniğini öğrenebilirsiniz. Bunlar arasında masaj, aromaterapi, imgelemeler, suyun kullanımı, bası noktaları sayılabilir.

3.    Nefes
: Doğumun olmazsa olmazıdır. Doğru nefes teknikleri doğumda büyük bir rahatlama sağlar. Nefes zihni de meşgul tutarak annenin rahatlamasına yardımcı olur. Kursa nefes uygulamalı yapılmalıdır. Kurs sırasında değişik simülasyon teknikleri ile nefesin ne kadar işe yaradığının gösterilmesi ailelerin ikna edilmesinde önemlidir.

4.    Gevşeme:
Doğumdaki en önemli konu kadının kendini bırakması ve içe dönmesidir. Bu da gevşeme yani meditasyonla sağlanır. Değişik gevşeme teknikleri sayesinde aileler bedenini önce kontrol etmeyi sonra da bırakmayı öğrenir.

5.    Güçlendirme:
Toplumda doğumla ilgili negatif bir hipnoz vardır. Kurs aileyi doğum için güçlendirmeli ve güven vermelidir. Bu yapılmadığı takdirde kursa rağmen birçok aile sistemin çarklarına girmekten kurtulamaz.

6.    Doğumda tercih yapabilme: Bu kavram ülkemiz için çok yenidir ve aileleri şaşırtmaktadır. Oysa her doğum özeldir ve her annenin doğumda tercihleri olmalıdır. İşte kurs aileye bu tercihleri anlatmalı ve aileyi seçim yapmaları ve bu tercihleri doktorları ile paylaşmaları konusunda cesaretlendirmelidir. Bu tercihler sayesinde hastaneler ve doktorlar da ailelere daha iyi hizmet verme yolunda değişime gideceklerdir. Gerekirse kurs sonrasında ailelere tercih yapabilecekleri uygun formlar verilmelidir.

7.    Doktor ile ilişki: Bu konu çok önemlidir. Aileler doğumla ilgili tercihlerini doktorlarına anlatamamakta, bu konular doğumun son günlerine bırakılmaktadır. Oysa doktorun bu tercihlere uygun kişi olup olmadığı hamileliğin başlarında sorgulanması, son ayların daha güvenle geçmesini sağlayacaktır.

8.    Doğumda müdahaleler: Ülkemizde birçok müdahale rutin uygulanmaktadır ve bu doğuma zarar vermektedir. Kurs kanıta dayalı tıp uygulamalarını anneleri korkutmadan ve taraf tutmadan anlatmalıdır. Bu sayede aileler tercihlerini daha bilinçli yaparken, müdahale gerektiğinde de doktora yardımcı olmayı öğrenirler.

9.    Baba desteği:
Babalar da doğumdan korkmaktadır. Kurs babaların doğuma bakışını değiştirir, güven duymalarını sağlar ve doğumda annelere destek yolunda en önemli kişiler haline getirir. Kurs babalara bu güveni vermelidir.

10.    Anne ve bebek dostu hastane:
Kurs bu konuda aileleri bilgilendirmeli ve bunu talep etmeleri konusunda desteklemelidir.

11.    Doğumda destek:
Doğumda birebir sürekli destek sayesinde müdahaleler azalır, doğum oranları artar, ilaçlı ağrı kesici kullanma oranı azalır. Kurs ailelere doğum destekçilerinin özelliklerini ve bu kişilere nereden ulaşabilecekleri konusunda bilgi vermelidir. Ebe veya doula kullanımının farklılıklarını ve avantajlarını anlatmalıdır.

12.    Doğuma götüren uygulamalar: Doğuma götüren kanıta dayalı 6 uygulama detaylı olarak anlatılmalıdır.

DOĞUMA GÖTÜREN 6 UYGULAMA:
1.Doğum kendi başlamalıdır.
2.Annelere doğum boyunca hareket özgürlüğü verilmelidir.
3.Doğum yapan kadınlara duygusal ve fiziksel destek verilmelidir.
4.Doğum eylemi boyunca rutin müdahalelerden kaçınılmalıdır.
5.Doğumda doğal ve aktif ıkınma teknikleri tercih edilmelidir.
6.Doğumdan sonra anne ve bebeği bir arada tutulmalıdır ve emzirme için limitsiz imkan tanınmalıdır..


13.    Anne ve bebek dostu sezaryen: Sezaryen ameliyatı doğumun ayrılmaz bir parçasıdır. Ailelere sezaryen gerekli olduğunda tercih yapabilecekleri anne ve bebek dostu sezaryen kuralları anlatılmalıdır. Bu tercihlerin doğumdan önce doktorla konuşulması konusunda cesaretlendirilmelidirler.

14.    Doğum sonrası bebekle buluşma: Kurs doğum sonrası bebeklerin ihtiyaçları konusunda doğru bilgileri vermelidir. Anne doğumdan hemen sonra bebeklerinin kucağına bırakılması ve kordonun mümkün olduğunca erken kesilmemesi, bebeğin mümkün olduğunca anne kucağında kalması ve ilk emzirmeyi kendiliğinden yapabilmesi konularına kanıta dayalı bilgilere ulaşabilmeli ve bunları tercih edebilmelidirler.

15.    Doğru ekip seçme:
Kurs aileleri doğumla ilgili doğru ekipleri ve hastaneleri tercihleri doğrultusunda seçme konusunda cesaretlendirmelidir. Güvenin olmadığı yerde doğumlar da rahat ilerlemez veya doğumdan sonra birçok “keşke” ile başlayan memnuniyetsizlikler oluşabilir.

16.    Doğum destekçilerinin doğuma katkılarını vurgulama ve rehberlik etme: Bir ebe veya doulanın anneye birebir destek vermesi durumunda doğumda müdahaleler ve sezaryen oranları azalmakta, doğumdan memnuniyet artmaktadır. Kurs bu destekçilerin özelliklerini ve farklarını anlatmalı, bu kişilere ulaşım için rehberlik etmelidir.

17.    Egzersiz: Kurs anneleri egzersiz yapmaya ve doğuma hazırlanmaya teşvik etmelidir.

DOĞUMA HAZIRLIĞI SON GÜNLERE BIRAKMAYIN!
Doğru ve profesyonel bir doğuma hazırlık kursu doğum tecrübenizi tamamen olumlu yönde değiştirme gücüne sahiptir. Ancak bu doğru kursu bulma ve katılma sorumluluğu ailelerindir. Kurslara katılmayı düşünüyorsanız son günlere bırakmayın daha hamileliğin başında katılın. Böylece çok daha rahat, sakin, coşkulu bir hamilelik geçirme ve önceden belirleyebileceğiniz doğum tercihlerinize hazırlanmak için yeterli süreyi bulma şansını yakalayacaksınız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.