Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
  YILDIZ ÇAKAR
Uzman Psikolojik Danışman, Pedagog
Yazı Boyutu:
Babalar çok önemlidir!

Her insanın babasıyla çok özel bir ilişkisi vardır.  Bu ilişki tüm hayatımızda kendini hatırlatır. Nasıl ki babamızın genleri ten rengimiz, boyumuz gibi özelliklerimizde belirleyici bir rol oynuyorsa,  buna benzer şekilde onunla olan ilişkimiz de yaşam tarzımızı ve dünyaya bakışımızı etkiler. Bu ilişki mesleki yönelim, çalışma alışkanlıkları ve iş ahlakımız için temel oluşturur.

Tüm psikolojik araştırmaların sonuçları babaların öneminin sanıldığından daha fazla olduğu yönündedir. Durum böyle olunca, anneler de annelik keyfini ve imtiyazını babalarla paylaşmaya hazırlanıyorlar. Babalar ise babalık rollerini tekrar gözden geçiriyor ve kendilerini eğitiyorlar. Babalık rollerini yeni yaşamaya başlayanlar ise çocuklarının verdiği tepkilerden bu rolün ne kadar önemli olduğunun çoktan farkına varmış durumdalar.
Yine uzmanlar, anneliğin doğal ve hormonal olarak hamilelikte başlayarak geliştiğini, babalığın ise bebekle etkileşime girdikçe geliştiğini biliyorlar. Babalar için annelere hamilelikte ihtimam göstermek, hamile jimnastiğinde ve doktor kontrollerinde eşine eşlik etmek ve hatta doğumda bulunmak babalık rolüne ısınmak ve hazırlanmak demek oluyor. Yani babalık öğreniliyor, anne ise olunuyor.

BABA UZAKTA İSE…
Babanın çocuklar büyürken yanında olması çocukların cinsel kimliklerinin gelişmesini sağlar. Varlıkları çocuklarına bir özdeşim modeli sunar.

Babaları uzakta olan; ya da var ama yok olan, yani evde olduğu halde televizyonundan vazgeçemeyen,  gazetesinin arkasında saklanmış baba (buna hayalet baba da diyebiliriz) çocuğun benlik gelişimini olumsuz etkiler.

Erkekler kadınlardan daha farklı bir eğitim yaklaşımına sahiptir ve bu fark çocuk için çok zenginleştiricidir. Eğer babalar çocuk eğitiminde aktif değillerse, bu, çevredeki önyargılardan veya “çocuk anneye aittir” gibi yerleşmiş klişelerden kaynaklanır. Bu yanlış inanışlara babaların çocuklara tehlikeli oyunlar oynattıkları, çocuklarının giyimlerine dikkat etmedikleri, beslenmelerine gereken önemi vermedikleri gibi görüşler eklenir. Annenin de eşini kariyer yapan ve evin geçimini temin eden bir varlık olarak görmesi bu durumu destekler. Oysa, çeşitli araştırmalar babaların annelerden farklı olmasının çocukların gelişimini olumlu etkilediğini göstermektedir.

Gerçekten de babalar daha tehlikeli ve macera kokan oyunlar oynarlar ve çocuklarına daha çok güvenirler. Bu tarz oyunlar özgüven geliştirici bir etki yaratırlar. Babalar annelere göre çocuğu kendilerinden bağımsız bir birey olarak görmeye ve ona göre ilişki kurmaya hazırdırlar. Kendi ihtiyaçları ile çocuklarınınkini daha net ayırabilirler. Ayrıca babalar çocuklarla birlikte zaman geçirirken kendi ilgilerine annelere göre daha sık yönelebilirler. Örnek verecek olursak; çocuklar kendi kendilerine oynarken yazabilir, çalışabilir veya bir aleti kurabilirler. Böylece babalar çocuklara kendi kendilerine yetebildiklerini gösterirler. Ayrıca çok erken yaşta babası ile birlikte olan çocuk güvenli şekilde babasına da bağlanacaktır. Babaları ile oynadıklarında eşgüdüm ve karşılılık deneyimi kazanacaklardır. Bu oyunlar çocuğun sosyalleşmesi için de benzersiz bir destek sağlar.

Babanın babalık rolüne dair kuşkusu yoksa bir anne kadar çocuğuna bakabilir.
Anne geleneksel anne rolünden vazgeçebilir ve sorumluluğu eşi ile paylaşmaya hazır olursa, hem aile yaşamları hem de çocuklarının gelişimi için çok olumlu bir katkı sağlamış olur. Anne ve babanın dengeli şekilde paylaştıkları çocuk bakımı çocuklarının ihtiyaçlarını-biyolojik, bilişsel, sosyal ve duygusal-olarak daha sağlıklı bir şekilde karşılar.

BABALAR SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ?
- Çocuğunuzun tüm yaşamında, sosyalleşmesinde ve meslek seçiminde her zaman çok büyük etkinizin olduğunu bilerek yavrunuza mutlaka zaman ayırın.
- Kendinizi ve duygularınızı tanıyın.
- Kişisel gelişiminize önem verin; biliyorsunuz ki çocuğunuz sizi model alıyor
- Etik değerlerinizi gözden geçirin (saygı, vefa, erdemlilik, dostluk,  hoşgörü…)
- Sevginizi ona hissettirin.
-Onu dinleyin.
-Onun ihtiyaçlarına saygılı olun.
-Verdiğiniz sözleri tutun ve ona huzurlu bir ortam sunun. Göreceksiniz ki çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimi mükemmel olacaktır.

Babalar Günü’nüz kutlu olsun!


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.