Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Gebelik ve Streptokok Enfeksiyonları

Grup B Strepkokların (GBS) grup A strepkoklarından (beta mikrobu) farklı olduğunu belirterek yazıma başlamak istiyorum.

Grup B strepkoklar bağırsak ve alt genital sistemde bulunan bir bakteridir. Bu bakteri sağlıklı insanlarda hastalığa neden olmazken, belirli yaş grubunda tehlikeli tablolara yol açabilmektedir. Gebelerde ve yeni doğan bebeklerdeki sepsis ve menenjitin en önemli nedenidir. GBS’lar bebeklerde olduğu kadar yetişkin yaş grubunda da ciddi hastalıklara yol açar. Kalp, damar hastalığı, kanser ve şeker hastalığı olan yetişkinlerde ciddi klinik tablolar yaratabilir. Genellikle gastrointestinal ve genitoüriner sistemde bulunan GBS’lar sağlıklı bireylerde problem olmazken gebelikte ve yeni doğan bebekte ciddi klinik tablolara neden olmaktadır. Bakteri insanların vücutlarında bulunabilir, bazen kaybolabilir veya vücutta devamlı olarak kalabilir. Su ve gıdalarla bulaşmaz, seksüel olarak geçmez.

Hastalığın sıklığı hakkında güvenilir veriler yoksa da 33 milyon kişinin invaziv grup B Streptokok enfeksiyonuna yakalandığı bilinmektedir. Gereken takip ve tedavinin gebelerde uygulanması ile birlikte ciddi klinik tablolara yol açan bir enfeksiyonun kontrol alınacağı düşünülmektedir.

ANNE ADAYLARI DİKKAT!
Grup B Streptokok taşıyıcı olan annelerde GBS ile enfekte olabilirler. Bu enfeksiyon sonucu annede :
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Amniotik sıvı enfeksiyonu
- Ve doğumdan sonra uterusta enfeksiyon oluşabilmektedir. Annenin gebelikte enfeksiyon geçirmesi bebeğin prematüre doğmasına neden olabilmektedir.

Taşıyıcı olan anneler bu enfeksiyonu yeni doğan bebeklerine geçirebilirler. Bu bebeklerde pnömoni, menenjit, sepsis görülmektedir. Son derece ciddi olan bu komplikasyon bu riski taşıyan annelere doğum sırasında damar yoluyla antibiyotik verilerek önlenebilmektedir.

Gebelerin yüzde 15 ile yüzde 35 inde GBS genital bölgede ve rektumda bulunmaktadır. Gebelik sırasında bu mikrop kaybolabilir veya yeniden ortaya çıkabilir. GBS’larının vücuttaki bu değişimini etkileyen faktörler bilinmemektedir.
 
GEBELİKTE HANGİ ANNE ADAYLARI gbs ENFEKSİYON RİSKİ TAŞIMAKTADIR?
- İdrar kültüründe GBS üreyen gebeler,
- Vajinal ve-veya rektal kültürlerinde GBS üreyenler,
- Daha önceki gebeliğinde GBS ile enfekte bebeği olan kadınlar bu enfeksiyon riskini taşımaktadır.

Tanı konulamayan bebeklerde ölüm oranı yüksektir. Enfeksiyon anneden bebeğe doğumdan önce veya doğum sırasında geçmektedir.

RİSK TAŞIYAN GEBELERE YAKLAŞIM NASIL OLMALI?
Kadın doğum uzmanları tarafında gebelikte rutin olarak idrar kültürü alınmaktadır. Tüm gebelerde 35 ile 37. haftalarda vajina ve rektum kültürünün alınması gerekir. Eğer kültürler GBS pozitif ise, doğum eylemi sırasında gebeye damar yolu ile antibiyotik verilmelidir.

KORUNMADA AŞI UYGULANABİLİR Mİ?
Yoğun klinik çalışmalara rağmen henüz GBS aşısı uygulamaya girmemiştir.
Tanı konulmayan vakalarda bebek ölümü, bebeğin sakatlanmasına yol açan bu enfeksiyonda yeni tedavi ve korunma yaklaşımlarının geliştirilmesine ihtiyaç olduğu şüphesizdir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.