Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI
NUR EDA KASAP
Uluslararası Öğrenci-Anne & Baba Koçu
Yazı Boyutu:
Karanlıktan aydınlığa

Karanlıktan korkar mısınız? Işıksız kalmaktan. Girdiğiniz ortamda nelerin var olduğunu görememekten. Anlık bile olsa zaman zaman bu durum hepimizi ürpertir. Bir de bu durumun hayatınızın sonuna kadar devam ettiğini düşünün. Görme yetinizin kayıp olduğunu...
 
Bizlerin bu duyguyu anlayabilmesi kolay değil. Yaşamlarını görme engelli olarak yaşayan bir çok kişi var. Kimisi bu karanlığa kapılıp etrafındaki her olayı karanlık olarak algılar. Kimi kişi de bunu engel olarak algılamaz ve hayatını aydınlatır. Hatta tek kendi hayatını değil, başkalarının da hayatına “ışık” olur.
 
Uzun zaman önce TÜRGÖK adını duyduğumda tam olarak ne ile ilgilendiklerini bilmiyordum. TÜRGÖK hakkında bilgiler edindikçe, karanlıkların nasıl aydınlığa dönüştüğüne tanık oldum. TÜRGÖK - Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği.
 
İzmir Üçkuyular Gürsel Aksel Bulvarı üzerindeler. Bir fırsat yaratıp gitmenizi-ulaşmanızı tavsiye ediyorum. Onursal Başkan Av. Gültekin Yazgan ve Başkan Tülay Yazgan önderliğinde kurulmuş. Gültekin Bey ve eşi Tülay Yazgan, Prof. Dr.Yankı Yazgan’ın anne ve babası.
 
Avukat, öğretmen olan Gültekin Bey, 11 yaşında kaybetmiş görme yetisini. Görme engelliler için hazırlanmış özel kitapların azlığı içini acıtmış. Yılmamış; İngiliz Konsolosluğu aracılığıyla İngiltere’de 1894’ten bu yana hizmet veren bir görme engelliler kütüphanesine ulaşmış ve oradaki kitaplardan yararlanmış. Bu kütüphane 55 yıldır hala her ay kendisine kitap yolluyormuş. Bu vesile ile kendi hayalini gerçekleştirerek, İzmir’de Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nı kurmuş. Türkiye’de eşi benzeri yok.
 
Geçen yıl düzenlenen, Tiny Fest İzmir Çocuk Festivali “Engelleri kaldır, topluma kazandır” etkinliğinde, Tülay Hanım’la tanışmıştım. Daha sonra ziyaretlerine gitmiştim. Kendisine, ilk kitabım Yeni Çağın Çocukları’nı seslendirip, kitaplığa hediye etme sözü vermiştim. Bu sözümü tutmak üzere TÜRGÖK’teydim. Sevgili Tülay Yazgan ve Başkan Yrd. Çiğdem Uygun’la yine çok keyifli bir sohbet yapma imkanı buldum. Yaptıkları işler ve hiç durmadan ürettikleri projeler ile bir kez daha kendilerine hayranlık duydum. Hizmet etmek, yorulmamak, bahane üretmemek böyle bir şey. Bahaneler üreterek kendilerini karanlıkta görenler (!) ve karanlığı, aydınlatanlar arasındaki fark burada işte.
 
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu da son kitabı, “Onlar Benim Kahramanım”da, Gültekin Bey ve Tülay Hanım’ın hayatını anlatmış. Hayatlarını şikayet ederek geçiren, yaşadıkları zorluklarda hemen pes eden insanlara inat, nasıl kahraman olunur onu anlatmış.
 
Sayın Cüceloğlu, 03 Kasım 2010 tarihinde TÜRGÖK yararına, İzmir Swissotel Grand Efes’te bir konferans verdi. Çok keyifli ve bir o kadar duygusal bir akşam yaşadık. Hayatınızda kahraman olarak kimler var? Veya siz kimin kahramanısınız? Güzel bir içsel sorgulama yaşıyorsunuz. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.

 

TÜRGÖK hakkında bilgi almak veya küçük de olsa bir katkı yapmak isterseniz;
(0232) 224 26 27 - (0232) 224 32 33 telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Anneler, gelecek yazım bebeklerde gaz sancıları hakkında olacak. Bu konuda benimle en renkli deneyimlerinizi paylaşmanızı dilerim.

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.