Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI
NUR EDA KASAP
Uluslararası Öğrenci-Anne & Baba Koçu
Yazı Boyutu:
Farklı çözümler

Gaye yeni yıl hediyesi olarak, bir bebek daha istiyordu. Sevdiği bebek serisinin yeni yıla özel farklı bir modeli çıkmıştı. Oysa çok sayıda bebeği vardı. Bebekleri ve oyuncakları ile oynamayı çok sevmesine rağmen, 2-3 gün sonra sıkılıyordu. Uzun zamandır eline almadığı, oynamadığı bebekleri ve oyuncakları vardı. Hatta bazılarını unutmuştu bile.
Annesi bunu hatırlattığında, ağlayıp yenisini istediğini söyledi. Ayrıca “yeni yıl” hediyesi olarak istediği o bebekti.


Annesi “Peki, dedi. Birlikte bir oyun oynayalım. Bu oyuna göre ikimiz de birbirimize karşılıklı söz vereceğiz” dedi.

Ardından annesi yeni bebeği alacağına söz verdi.

Gaye’den de bir söz aldı: Gaye oynamadığı bebeklerini ayıracak ve oyuncak alamayacak durumda olan diğer çocuklara hediye edecekti.

Bazı bebeklerinin kolları ve bacaklarını çıkarmıştı. Elbiseleri ve saçları karışmıştı. Hatta bazılarının yüzlerini renkli kalemlerle boyamış ve öyle bırakmıştı. Bunlar oyuncak sepetinde dağınık olarak durmaktaydı.

Annesi, Gaye sözünü tuttuğu zaman yeni bebeği alacaktı. Gaye, ertesi gün odasına girdi. Önce bebeklerinin ayrılan parçalarını birleştirdi. Onları yıkayıp, saçlarını taradı. Bazı bebekleri birleştirmesi mümkün olmadı. Onların eşyalarını diğer bebekleri ile tamamladı. Bebekleri hediye paketi yapıp vereceklerdi. Bu hediye paketlerini de karton ve renkli kağıtlardan Gaye yapacaktı. Gaye bu renkli kutulardan ve kağıtlardan, bebeklerine ev bile yaptı. Bunları yapmak çok hoşuna gitmişti. Parçaları birleştirme işi, unuttuğu birçok oyuncağı ona hatırlatmıştı. Uzun zamandır bakmadığı, eline almadığı bebeklerini böyle yıkayıp, düzeltmek keyifli bir gün geçirmesine neden olmuştu. Gerçekten çok fazla bebeği vardı. Ve bir yenisine ihtiyacının olmadığını o gün iyice anlamıştı.

Oynamayacağı bebeklerini de hazırladı. Onları da hediye paketi yaptı. Annesi ile birlikte bu paketleri, başka çocuklar da oynayabilsin diye hediye ettiler.

Gaye yeni bebekten vazgeçmişti. Gaye’nin başka çocuklar ile oyuncaklarını paylaşmış olması güzel bir davranıştı. Artık oyuncakları ile daha verimli oynamaya, sürekli başka parçaları birleştirmeye başladı. Böylelikle, oyuncakları ve bebekleri yenileniyordu. Yeni yıl daha keyifli başlamıştı.

Annesi Gaye’nin arzusunu doğrudan yerine getirmek için ondan eski bebeklerini vermesi konusunda söz istememiş olsaydı, yeni bebek hemen alınmıştı. Yeni bebek alındığında Gaye’nin davranışı değişecek miydi? Hiç sanmıyorum. Yeni bebeği ile de 3-4 gün oynayıp sıkılacak ve yine kenara atacaktı. Sonra yine yeni bebek ve oyuncaklar…

Annesi bu kez farklı bir yol izlemişti. Gaye’nin farkına varamadığı bir şey için onu oyun ile yönlendirdi. Bu sayede Gaye bebek ve oyuncaklarının ne kadar çok olduğunu anladı.

Oyuncakları ile verimli oynamadığının farkına vardı. Çeşitli karton ve kağıtlar ile yeni eşyalar yaratma fırsatı buldu. Oyun aracılığı ile bebeklerini ve oyuncaklarını düzenledi. Kendisi gibi şanslı olamayan diğer çocuklarla paylaşma kavramını edindi. Yenilediği bebeklerini hediye ederek yeni yıla güzel bir başlangıç yaptı.


 



 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.