Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Çocuğum okula hazır mı?

“Çocuğum okula başlayacak fakat okula hazır mı? Okula başladığında okuma-yazmayı zamanında öğrenebilecek mi?” gibi sorular her okula başlayacak çocuğu olan anne babanın aklına gelen sorulardan sadece birkaçıdır.

Çocukların okula hazır olup olmadığı her çocuk için değişkenlik gösterir. Okul olgunluğu demek; çocukların zihinsel, duygusal, bedensel ve sosyal anlamda okula hazır olması demektir. Bunun için bazı çocuklar 6, bazıları ise 7 yaşında bu olgunluğu kazanabilir.

ÇOCUĞUNUZUN OKULA BAŞLAMADAN ÖNCE KAZANMASI GEREKEN YETENEKLERİ: 
• Ebeveynden ayrılmalı ve bağımsız davranabilmeli,
• Tuvalet kontrolünü kazanmış olmalı,
• Makas kullanabilmeli ve kalemi kontrol edebilmeli,
• Bazı basit şekilleri, sayıları ve harfleri kopyalayabilmeli,
• Renkleri, şekilleri ve sayıları tanıyabilmeli,
• Arkadaşlerı ile yardımlaşarak paylaşabilmeli,
• Toplum kurallarını alıp onlara uyabilmeli,
• Okul ile ilgili sorumluluklarını yerine getirebilmeli,
• Kendisini tehlikelerden koruyup tehlikeli davranışlardan kaçınabilmeli.

Çocuğunuzu okula duygusal olarak hazırlarken, aynı zamanda akademik olarak hazırlamak da çok önemlidir. Bunun için çocuğunuz anaokuluna giderken zihinsel, duygusal, bedensel ve sosyal açılardan da hazır olacaktır. Unutmayın ki, çocuğunuz anaokuluna gitmiş olsa bile 1. sınıfın ilk günlerinde uyum güçlüğü yaşaması çok normaldir. Bu durumda çocuğunuzu cezalandırmadan, kandırmadan onu anlamaya çalışarak yardımcı olun. Evden-aileden ayrılmak, yeni kişilerle tanışmak her zaman için kaygı vericidir, onun için sabırlı davranılmalı. Diğer bir yandan durumu hafifleterek; okulun çok eğlenceli olduğu, hep yuvadaki gibi oyun oynandığı gibi şeyler de söylenmemelidir.

Çocuğa gideceği okulu önceden gezdirmek, öğretmeni ile tanıştırmak çocuğu okula hazırlamada önemlidir. Çocuğunuz okula başladığında onu çok iyi gözlemleyin, her zamankinden farklı bir tutum sergiliyorsa, rehber öğretmeni ve sınıf öğretmeniyle işbirliği içinde olun. Eğer çocuğunuz kendi yaşından beklenenleri yapamıyorsa o zaman bir uzmandan yardım almak gerekir. Böylece aile-okul ve uzman işbirliğiyle problemleri çocuğun özgüvenini etkilemeden halletmiş olursunuz.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.