Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
“Uslu” çocuk!

Anne babalar; bebekleri doğduktan sonra zorlu bir dönemden geçerler. Özellikle doğum ile başlayıp 1 yaşına kadar devam eden bu ilk sene içinde; bebeğin temel bakımı, gaz sancıları, hastalıkları, diş çıkarması ve tabii ki de uykusuz gecelere alışmak anne babalar için yıpratıcı olabilir. Tabii, bu zorlu süreç her anne baba için geçerli değil! Bazı anne babalar için bu durum değişebilir. Çünkü onların çocukları daha kolay bir bebeklik dönemi geçirmektedir.

 “Uslu” bir bebeklik dönemi geçiren çocuğunuz yaşamınız için size konfor sağlar. Daha az talepkar, daha az ağlayan, etrafı keşfe çıkmayan ve bir de televizyon karşısında koyduğunuz gibi duran bir bebekse sorun yok demektir. Peki, gerçekten bu çocuğun gelişimi normal midir?

Bunun için kesin bir şeyler söylemek çok zor. Bu konuda söylenebilecek bilimsel bir veri yok; yani sakin, uslu bir çocuğunuz varsa ileride sizi ne gibi problemler bekler gibi… Sadece şüphelenebileceğimiz bazı durumları fark etmek yeterlidir. Bunun için de bebeğinizin gelişim dönemlerini anne baba olarak çok iyi takip etmeniz gerekir.

ÇAĞIN BEBEK BAKICISI: TELEVİZYON!
Özellikle son dönemlerdeki en iyi bebek bakıcısı konumunda olan televizyonlar sayesinde anne babalar sorun çıkarmayan, ayakaltında gezmeyen çocuklara sahip oldukları için çok mutlu oluyorlar. Çünkü anne o sırada ev işleri ile ilgilenebiliyor; baba ise rahatça gazetesini okuyabiliyor. Hatta yemek de bu sayede yediriliyor. Gün içerisinde televizyonu fazla seyreden bir çocuk iletişim kurmayı öğrenemiyor, konuşma için gerekli sesleri çıkarmakta gecikiyor ve bedensel faaliyetlerde bulunamadığı için kas gelişimini geç tamamlıyor.

Diğer bir yandan etrafı ile ilgilenmeyen, sessiz sakin ve uyaranlara tepki vermeyen çocukların bir kısmının, işitme kaybı yaşadıkları için çevreden gelen uyaranlara tepki vermedikleri tespit ediliyor. Bu durum anlaşıldığında ise geç kalınmış olunuyor. Ayrıca günün çoğunu sabit bir yerde oturarak ya da yatarak geçiren bir bebek motor gelişimi açısından yaşıtlarını geriden takip edebiliyor. Yeterli kas gelişimi desteklenmediği zaman; motor faaliyetlerde yani emekleme ve yürümede sorun yaşanabiliyor. Bu da çocuğun öğrenmesini dolaylı yoldan geciktiriyor.

Çocukların etrafı karıştırarak, keşfederek öğrendiklerini unutmamak gerekir. Meraklı, etrafa karşı ilgili ve araştıran çocukların ise daha çabuk öğrendikleri söylenebilir. Bunun sonucunda, zeki ve hızlı kavrayan çocuklar yetiştirmek mümkündür.

Artık günümüzde çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamak yeterli anne baba olma kriteri değil! Çocuğunuzla birlikte zaman geçirmek, onunla oyun oynamak, etrafı keşfetmesi için cesaretlendirmek, bu konuda çocuğunuza fırsatlar tanımak ve bol uyaran vermek gerekir. Gelişen çağla birlikte çocuklarımızın da gelişim evreleri ve zekası her bir önceki nesilden daha farklı olmakta…

Unutmamak gerekir ki; yaramaz ve huzursuz bir çocuk kadar sakin “uslu” bir çocukta da sorunlar çıkabilir.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.