Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
NEFES
Prof. Dr.  FAZİLET KARAKOÇ
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Soğuk algınlığı mı grip mi?

"Çocuklar düşe kalka büyür" derler ya bu da onun gibi bir şey aslında...

Çocuklar kış aylarında sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları geçirirler. Soğuk havalar ve okulların başlaması ile birlikte çocuklarımız daha fazla kapalı ortamlarda diğer çocuklar ile bir arada bulunuyor ve bu durum kış aylarında enfeksiyon sıklığını arttırıyor.

Ben şöyle söylüyorum hep hastalarıma; "Nasıl insanlar birbirine benzemiyor mikroplar da öyle..." 200’den fazla virüs soğuk algınlığına yol açar. Bütün bu mikroplara karşı aşı yok, olmasına gerek de yok. Çocukların bu enfeksiyonlar ile karşılaşmaları bağışıklık sisteminin gelişimi için önemli.

Ama bazı mikroplar özellikle ufak çocuklarda ya da altta yatan başka hastalıkları olan kişilerde çok ağır hatta hayatı tehdit eden durumlara neden oluyor. Bunlardan biri de influenza virüslerinin yol açtığı grip enfeksiyonudur.

Aralık ve Ocak ayları ülkemizde grip hastalığının en sık görüldüğü aylar bu neden ile çocuğumuzda ne zaman grip düşünmeliyiz bu durumda neler yapılmalıdır?

ARADAKİ FARKI NASIL ANLARIZ?
Grip enfeksiyonunun basit soğuk algınlığından ayırmak önemlidir.

Soğuk algınlığında ateş yoktur ya da hafiftir, gripte yüksek ateş vardır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında baş ağrısı bazen vardır, gripte ise baş ağrısı  hemen her zaman vardır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hapşırık sıklıkla vardır, gripte hapşırık daha az sıklıkla rastlanır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hafif öksürük, gripte ise daha şiddetli öksürük vardır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hafif halsizlik vardır, çocukların enerji düzeyi çok etkilenmemiştir. Gripte ise halsizlik daha belirgindir ve haftalar sürebilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz ağrısı genellikle vardır, gripte boğaz ağrısı daha nadiren rastlanır.

ETRAFTA GRİP OLAN BİRİ VARSA NE YAPMALIYIZ?
Grip olan kişiler hapşırık ve öksürük ile grip mikrobunu yayarlar. Bu kişilerin etrafında bulunduğunuzda grip mikrobu ağız ya da burun yolu ile vücudumuza girer. Hasta kişinin kapalı bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri virüsün bulaşması açısından risk altına sokabilir. Bu neden ile özellikle küçük bebekleri hastalıkların yaygın olduğu aylarda kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmaması önemli…

Çocuklar ellerini ya da ellerindeki bazı objeleri sık sık ağızlarına götürürler. Grip enfeksiyonu olan bir kişinin dokunduğu bu objeler çocukların mikrobu almasına ve hasta olmasına neden olabilir.

Ellerin sık sık yıkanması çok önemli. Yuva, okul gibi ortamlarda çocukların  bulundukları mekanların iyi havalandırılması, ortak  kullanılan objelerin, oyuncakların iyi temizlenmesi önemli…

GRİP ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ VAR MI?
Grip olan çocuklarda destekleyici tedaviler önemlidir. Çocuğun dinlemesi, bol sıvı alması, ateş, kas ağrılarını gidermek için parasetamol-ibufen gibi ateş düşürücü ağrı kesicilerin verilmesi önerilir. Küçük çocuklarda burunun serum fizyolojik ile temizlenmesi ve sekresyonların aspire edilmesi çocukları rahatlatır. Daha büyük çocuklarda burun tıkanıklığını ve sekresyonları azaltmak için bazı soğuk algınlığı (dekonjestan) ilaçlar kullanılabilir.

Antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili fakat virüsler üzerine etkili değildir, bu neden ile grip olan çocuklara hemen antibiyotik tedavisi önerilmez. Bununla birlikte grip enfeksiyonu sırasında solunum sitemine başka bazı mikroplarda  (bakteriler) yerleşebilir ve bu durumda orta kulak iltihabı, sinüzit ya da zatürre gelişebilir. Hatta hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlarda bazı kan testlerinin yapılması, akciğer filmi çekilmesi ve antibiyotik tedavisi verilmesi, bazı hastaların yatırılarak hastanede gözlenmesi gerekebilir.
Özellikle risk grubunda olan bazı hastalarda ilk şikayetlerin başlamasından sonraki 24-48 saat içerisinde virüslere özel bazı ilaçların verilmesi bulguların daha az şiddetli olması ve daha kısa sürmesini sağlar.

Özellikle grip enfeksiyonunun sık görüldüğü bu aylarda çocuğunuzda yüksek ateş, öksürük var ise genel durumu iyi değil, yatıyor en güzel deyim ile “Başını kaldıramıyor, beslenmesi bozuldu ve özellikle sıvı alamıyor” ise en kısa zamanda bir hekime başvurmanız uygun olacaktır.

Sağlıklı, mutlu, umut dolu bir yeni yıl dileği ile…

Sevgi ve selamlarımla…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.