Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
NEFES
Prof. Dr.  FAZİLET KARAKOÇ
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Boğaz ağrısı deyip geçmeyin!

Özellikle okul öncesi dönemde çocuklar yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Çoğu kez virüslerin yol açtığı bu enfeksiyonlar burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibi şikayetlere yol açar ve genellikle hiçbir ilaç kullanmadan bir hafta içinde içinde iyileşme görülür.

Eğer hastalık bademciklerde yerleşmiş ise durum biraz daha farklı olabilir. Boğaz ağrısı, ateş, bademciklerde şişme, yutma zorluğu, boyundaki bezelerde şişme ortaya çıkar. Boğaz enfeksiyonlarına bazen virüsler, bazen de A grubu beta hemolitik streptokoklar (Beta) mikrobu yol açar. Bademciklerin iltihaplanmasında tedavi, enfeksiyona hangi mikrobun yol açtığına bağlıdır. Sadece muayene ile viral enfeksiyonu betadan ayırmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu neden ile boğaz kültürü ya da hızlı streptokok testlerinin yapılması gerekir.

BOĞAZ ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ
-Boğaz enfeksiyonu olan çocukların tedavisi nasıl olmalıdır?

Eğer boğaz enfeksiyonuna virüslerin yol açtığı  düşünülüyor ise antibiyotik verilmez bağışıklık sistemi enfeksiyon ile başa çıkabilir. Ama boğaz enfeksiyonuna yol açan mikrop (beta) streptokoklar ise  hastanın mutlaka 10 gün süre ile antibiyotik kullanması gerekir. Bademcik iltihabı olan çocukların bol sıvı almaları ve dinlenmeleri gerekir. Hastanın yemek sırasında boğaz ağrısı olabileceği için çorba, püre gibi yumuşak gıdalar verilmelidir. Boğaz ağrısı için parasetamol ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler verilir. Viral enfeksiyonlar sırasında verilen aspirin Reye sendromu denilen ağır bir duruma yol açabileceği için aspirin ya da asprin içeren ağrı kesicilerin verilmemesi gerekir.

-Çocuklarımızı boğaz enfeksiyonundan koruyabilir miyiz?
Boğaz enfeksiyonları ,bulaşıcıdır. Hasta bir çocuktan diğerine ağız burun akıntısı  ile bulaşır. Çocuklarınızı boğaz enfeksiyonu ya da boğaz ağrısı olan kişilerden uzak tutmaya çalışın. El yıkama, enfeksiyonların aile içinde yayılmaması için çok önemli. Evde hasta olan bir çocuk var ise bardağını, çatalını ayırın ve sıcak sabunlu su ile yıkayın. Eğer çocuğunuzda streptokokların yol açtığı bir boğaz enfeksiyonu nedeni ile antbiyotik kullanıyor ise diş fırçasını atın ve yeni bir fırça alın.

-(Beta) enfeksiyonunu takiben ortaya çıkabilecek sorunlar nelerdir?
Uygun şekilde tedavi edilmeyen streptokokların yol açtığı boğaz enfeksiyonlarını takiben, bazı komplikasyonlar oluşabilir. Enfeksiyonu takiben erken dönemde antibiyotik tedavisine başlanır ise bu komplikasyonlar önlenebilir. Komplikasyonlar streptokok enfeksiyonuna bağlı olabildiği gibi bağışıklık sisteminin aşırı cevabı ile de ilişkili olabilir.

Nadiren de olsa boğaz enfeksiyonu vücudun başka bölümlerine yayılarak orta kulak iltihabı, sinüzit, boyundaki bezelerin iltihabı, bademcikler etrafında abse oluşumu, toksik şok gibi durumlara yol açabilir. Bazen Streptokok enfeksiyonuna cevap olarak bağışıklık sistemi sağlıklı dokulara zarar verir ve romatizmal ateş, böbrek iltihabı ya da PANDAS’a yani streptokok enfeksiyonları ile birlikte olan nöropsikiyatrik sendroma yol açabilirler. Bu durum tikleri ya da obsesif kompulsif bozukluğu olan bazı hastalarda streptokok enfeksiyonlarını takiben bu hastalıklar ile ilgili semptomlar kötüleşebilir.

BADEMCİKLER ALINMALI MI?
-Hangi hastalarda bademciklerin alınması gerekir?
Bademcikler ya da geniz etinin büyüklüğü nedeni ile üst solunum yollarında gece uyku apnesine yol açan bir tıkanıklık var ise bademciklerin alınması gerekebilir. Hasta olmadığı zamanlarda da devamlı horlaması olan çocuklarda ameliyata ihtiyacının belirlenebilmesi için en güvenilir test uyku çalışmasının yapılmasıdır. Bademcik büyümesinin çene yapısını bozduğu durumlarda ya da bademcik etrafında abse oluşuyor ise ameliyat gerekir. Son bir yılda 7 defa veya
 son iki yılda yıl başına 5’şer defa veya
son üç yılda yıl başına 3’er defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçiren çocuklarda bademciklerin alınması gerekebilir. Bu enfeksiyonların sadece aile tarafından tanımlanması yeterli olmaz, doktor tanılı olması gerekir.

-Bademcikler alındıkan sonra tekrar büyür mü?
Bademcik operasyonu sırasında bademcik dokusunun önemli bir kısmı alınır, bununla birlikte bir miktar bademcik dokusu kalır ve bu da zamanla büyüyebilir ama bu büyüme genellikle eskisi kadar olmaz.

-Çocuğumun bademcikleri alındı, şimdi enfeksiyonlara daha hassas hale gelir mi?
Bademcikler, boğazın her iki tarafında yer alan lenfoid dokulardır. Enfeksiyon etkenlerini durdurur ve boğazdan daha aşağılara inmelerini engeller. Bununla birlikte bademcikleri alınan çocukların daha sık enfeksiyon geçirmezler, onların bu görevini vücudun başka dokuları alır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.