Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Diş çürüğünü nasıl önleriz?

Bu yazımda sizlerle Koruyucu Diş Hekimliği’nin ikinci bölümünü aktaracağım. Konumuz fissür örtücüler ve koruyucu dolgular...

Ağızda ilk çıkan ve ömür boyu kalacak olan daimi dişlerin, 6 yaş büyük azı dişleri olduğunu biliyor muydunuz? Coğumuz süt dişlerimizin değişmeye başlayıp daimi dişlerimizin gelmesini ön dişlerimizin sallanmaya başladığı zaman olarak hatırlarız. Çoğu anne baba da hâlâ böyle düşünüyor. Ancak aslında çocuğumuz 6 yasına geldiği zaman çenesinin arkaya doğru büyümesi ve genişlemesi, hatta süt diş dizisinin en arkasından genellikle sessiz sedasız bir şekilde 6 yas büyük azı dişlerinin sürmesi biz farkına bile varmadan gerçekleşir.

AZI DİŞLERİ
Peki, bu 6 yaş azı dişlerinin önemi nedir?

6 yaş azı dişleri ağıza ilk çıkan kalıcı öğütücü dişlerdir. Yapılan çalışmalar bu dişlerin ağıza çıktıkları ilk yıllarda hızlı bir şekilde çürüme eğiliminde olduğunu belirtmektedir. Bu çürük oluşturma eğilimi, bu dişlerin süt dişi zannedilmesi ve yeterince özen gösterilmemesi, ağız ortamına ilk çıktıkları bu dönemde mineral yapılarının asidik ortama daha az dayanıklı olmaları ve kolayca mineral kaybedebilmeleri ve anatomik olarak bakterilerin daha kolayca yerleşebileceği bir yapıda olmalarından kaynaklanabilir.

Bahsettiğim ilk iki neden iyi bir diş fırçalama ve düzenli fluorid uygulanması ile kontrol altına alınabilirken, anatomik çürük yakınlığına daha başka bir çözüm gerekmektedir; işte bu çözüm, koruyucu dolgular da dediğimiz fissür örtücülerdir.

Bilindiği üzere küçük azı ve büyük azı dişlerin çiğneme yüzeyleri oluklu yapıdadır. Bu oluklara fissür adı verilmektedir. İşte bu fissürler derinlik ve form olarak farklılıklar göstermektedir. Bazı kişilerde fissürler yüzeyel ve temizliği çok kolay iken bazı kişilerde fissürler oldukça derin ve temizliği neredeyse imkansızdır. Bu derin fissürler mikroorganizmaların yerleşmesi ve çürük oluşturması için mükemmel bir zemin oluşturur. Bir kez çürük oluşumu başladığı zaman da bu fissürlerin içinden gizli ve hızlı bir şekilde ilerler ve ömür boyu ağızda kalması beklenen bu kalıcı dişler ciddi zarar görür.

Gizli çürük (Hidden Caries) dediğimiz bu çürüklerin biz hekimler tarafından da teşhisi oldukça güç olabilmektedir.

FİSSÜR ÖRTÜLMESİ NEDİR?
Bu nedenle ağızda ömür boyu kalacak azı dişlerine yapılacak müdahalenin ideali çürük başlamadan yapılan koruyucu amaçlı uygulamalar olacaktır. Yüzeyel, diş fırçası ile kolayca temizlenebilen fissürlerde çürük oluşmuyor ise, derin ve temizliği zor fissürlerin de yüzeyel ve temizlenebilir hale getirilmesi çürük oluşumuna bir çözüm olacaktır. İşte bu mantıkla derin fissürlerin daha çürümeden kapatılması işlemine biz "fissür örtülmesi" (fissure sealing) bu amaçla uygulanan dolgulara da "fissür örtücüler" (fissure sealants) diyoruz.

Fissür örtücü de bir çeşit dolgudur; bu nedenle fissür örtücülere "koruyucu dolgular" da denilmektedir. Normalde kullanılan estetik dolgunun biraz daha akıcı bir formudur. Fissür örtücüler sıvı şeklinde olduğundan diş yüzeyindeki olukların (fissürlerin) içine tamamen akarak tutunur. Olukların içerisine yüzde 100 nüfuz ettiğinden herhangi bir mikroorganizmanın bu olukların içerisine yerleşmesi neredeyse imkansız hale gelir. Oluklar tamamen tıkanıp temizlemesi kolay yüzeyler haline geldiği için de fissür örtücü uygulanmış dişlerde fissürlerden başlayan çürük oluşma ihtimali neredeyse sıfırlanmış olur.

ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK UYGUN
Fissür örtücüler kısa uygulama süresi ile çocukların en kolay tolere edebildiği diş tedavilerindendir. Uygulama yaklaşık olarak her bir diş için 5-7 dakika sürmektedir. Fissür örtücü uygulamak için diş yüzeyinden herhangi bir aşındırma işlemi yapmaya gerek yoktur. Bu nedenle de diş doğal dokusuna son derece saygılı bir uygulamadır. Fissür örtücüler kurallara uygun bir şekilde yapıldığında da herhangi bir yükseklik oluşturmaz.

Her yönden birçok avantajı olan fissür örtücüler önceden yalnızca kalıcı dişlere yapılırken bugün çürük risk grubunda olan çocuklarda süt azı dişlerine de yapılmaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun ilk diş muayenesinde mutlaka çürük risk değerlendirmesini yaptırın ve pedodontistinizden fissür örtücüler ile ilgili bilgi isteyin.

Unutmayalım, çürük oluşmasını engellemek oluşmuş bir çürüğü tedavi etmekten hem çok daha kolay hem de çok daha ekonomiktir.

Sevgilerimle...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.