Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Dişlere de check-up gerek!

Bu yazımda sizlere biraz diş hekimine başvurma zamanlamasından bahsetmek istiyorum. Diş hekimine dişlerimize sadece tedavi gerektiğinde mi gitmeliyiz? Sadece dişlerimizi kontrol ettirmek için gidiyor muyuz, yoksa bir şikayetin oluşmasını, hatta bir adım ileri giderek şikayetin şiddetlenmesini mi bekliyoruz?

Çocuk açısından baktığımızda, çocuğumuzun dişlerini evde kendimiz de kontrol ediyor muyuz, yoksa çocuk bize şikayetini bildirdiğinde mi, “Acaba bir sorun mu var” diye bakıyoruz?

Öncelikle evdeki diş hekiminin siz olduğunuzu hatırlatmak isterim..
Hem kendiniz hem çocuğunuz için düzenli bir diş bakımını ve şeker kontrollü bir diyeti sağlamak size düşüyor. Bunun dışında zaman zaman dişleri ışık altında kontrol etmelisiniz.

MİNİK DELİKÇİKLERE DİKKAT!
Sararma ya da lekelenmeler var mı? Özellikle dişeti kenarını takip eden tebeşirimsi beyazlıklar var mı? Bu lekelenmelere, beyazlıklara delikçikler eşlik ediyor mu? Eğer evetse vakit kaybetmeden diş hekiminizden randevu almalısınız. Özellikle çocuklarda minik delikçikler çok hızlı bir şekilde büyüyebilen çürük kaviteleri oluşturabilir dikkat.

KORUYUCU ÖNLEMLER:
Size dişlerle ilgili hem kendiniz hem de çocuğunuz için pratik, hızlı bir kontrol listesi önereceğim;
-Şekerli gıdaları azaltın ya da hayatınızdan çıkartın.
-Günde en az 2 kere fluorid içeren bir diş macunu ile dişlerinizi ve çocuğunuzun dişlerini fırçalayın.
-Diş hekiminize 6 ayda bir kontrol amaçlı uğrayın. Ben çocuklar için sömestr tatillerini ve yaz tatili başlangıcını öneriyorum. Böylelikle çocuklar 6 ayda bir diş hekimiyle görüşmüş oluyorlar.

Eğer bir ya da daha fazla küçük delikçik (beyaz,sarı, kahverengi ya da siyah) varsa,
-Çürük oluşumu başlamış demektir, dolgularınızı yaptırın.
-Çocuğunuza dolguları bittikten sonra fluorid uygulaması yaptırtın.
-Diş hekiminizden 6 aylık düzenli kontrol randevularınızı alın ve çocuğunuzun dişleri için yapılabilecek (fissür örtücüler, fluorid vernik uygulamaları, koruyucu-önleyici dolgular) uygulamalar ile ilgili bilgi alın.
-Günde en az 2 tercihen 3 kere fluorid içeren bir diş macunu ile dişlerinizi, çocuğunuzun dişlerini fırçalayın.
-Eğer çocuğunuzun dişleri çekilmek zorunda kalındıysa çekilen dişin yerine mutlaka yer tutucu tel yaptırın. Yoksa diğer süt dişleri bu boşluğa devrilecek ve alttan kalıcı dişin çıkmasına engel olacaktır.
-Çocuğunuzun diş sıkma, diş gıcırdatma, parmak emme gibi alışkanlıkları varsa bunlara yönelik ağız-içi aygıtlar yapılabilmektedir, diş hekiminizden bilgi alın.

Düzenli bir bakım, kontrollü bir beslenme planı ve en az 6 ayda bir yapılacak diş hekimi ziyaretleri ile birlikte çocuğunuz hem süt dişlenme döneminde sorun yaşamayacak, hem de daimi dişlenme dönemine sorunsuz bir şekilde girecektir. Bu da onun ağız sağlığını ömür boyu etkileyecek doğru adımlar atıldığında mümkün olacaktır.

Diş hekiminizle bu dönemde iletişimde olmanız son derece önemlidir, unutmayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.