Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPÜK
Prof. Dr.  REFİKA ERSU
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Bronşiyolit

Güzel yaz mevsimi bitiyor ne yazık ki. Tabii sonbaharı da coşkuyla karşılayacağız, sıcaktan, nemden hepimiz sıkıldık. Çocuklarımız da (umarız) okularını, arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlediler. İtiraf edelim, biz de çocukların okulda bizim de evde olabildiğimiz sessiz, kitap okuyup, arkadaşlarımızla (evet yetişkinlerden bahsediyorum) birkaç laf edebileceğimiz saatleri özledik!

Ancak sonbahar viral enfeksiyonların da başladığı zaman. Birden fazla çocuk sahibi olmak harika bir şey (benim tek çocuğum olduğu için böyle düşünüyor da olabilirim :)) ama evde okula giden büyük ağbi ve ablası olan küçük bebekler (özellikle 2 yaşın altındakiler) bu enfekisyoları kapıp bronşiyolit olabiliyor.

Bronşiyolit 2 yaş altındaki çocukların yüzde 10-20’sinde görülür. Bu viral enfeksiyonların akciğerdeki küçük havayollarında iltihap yaparak tıkanmasına neden olur ve sonucunda da bebeklerde öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı görülür.

RİSK FAKTÖRLERİ
Risk faktörleri arasında enfeksiyonun sık görüldüğü kalabalık yaşam koşulları ve anne sütü alamama sayılabilir. Tüm solunum yolu hastalıkları için en önemli risk faktörlerinden sigara dumanına maruziyeti de tabii unutmamak gerekir.

BELİRTİLER
İlk önce hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu başlar; hafif ateş, burun akıntısı ve öksürük vardır. Birkaç gün içinde bunu hışıltılı solunum, hızlı nefes alıp verme izler. Huzursuzluk, beslenme güçlüğü ve kusma da görülebilir. Nefes darlığı artarsa ağır vakalarda morarma da gözlenebilir. Tabii bu acil bir durum olduğunu gösterir ve hemen acile başvurmak gerekir.

TANI
Akut bronşiyolit tanısı öykü ve fizik muayene bulguları ile konur.  Özellikle hafif vakalarda laboratuar tetkiklerine veya akciğer grafisine gerek yoktur.

HASTALIĞIN SEYRİ
Hastalık genelde hafif ya da orta ağırlıkta geçirilir. Şikayetler 2-3 günde artar ve 7-10 günde azalır.

Ancak özellikle prematüre doğmuş olan bebekler, ilk 6 haftasında olan bebekler,  altta yatan kronik solunum yolu hastalığı olanlar (kistik fibrozis gibi) ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan çocuklarda dikkatli olmak gerekir, hastalığın daha ağır seyretme riski vardır.

TEDAVİ
Bronşiyolite neden olan virüslerin spesifik tedavileri yoktur. Yalnızca en sık bronşiyolite neden olan virüslerden olan RSV virüsünün antibiyotiğe benzer bir tedavisi olsa da bu ilaç ülkemizde yoktur, çok etkin değildir ve verilmesi uzun süreli ve etraftaki hamile kişilere zararlıdır. Bu nedenlerle bronşiyolitte önemli olan destek tedavisidir.

Hafif bronşiyoliti olan bebekler ağızdan iyi besleniyorlar, kandaki oksijenleri (parmak ucundan ölçülen) normal ise evde dikkatli bir şekilde izlenebilirler. Herhangi bir ilaç önerilmez. Antibiyotik, balgam söktürücü, bronş genişletici ilaçların bronşiyolitte hastalık süresini kısaltıcı veya şikayetleri azaltıcı bir etkisi yoktur.

Orta ve ağır bronşiyoliti olan çocuklarda laboratuar testleri ve akciğer grafisi gerekebilir. Bu bebeklerin hastaneye yatması gerekebilir. Tedavi yine hastalık süresince bebeğe destek olmak şeklindedir. Destek tedavilerden en önemli iki tedavi de bebeğin yeterince sıvı alamadığı durumlarda serum vermek, oksijen yeterince alamıyorsa oksijen vermektir. Hastaneye yatan bebeklere buhar yoluyla bronş genişletici ilaçlar, steroid tedavileri verilebilir. Ateş yüksek, viral enfeksiyon yanında bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotik te gerekebilir.

BRONŞİYOLİT NASIL ÖNLENİR?
Tabii tüm solunum yolu hastalıklarında olduğu gibi her zaman öncelikle hastalığı önlemek gerekir. El hijyeni ve küçük bebeklerin hasta kişilerle temasının önlenmesi önemlidir. Prematüre doğmuş bebeklere ilk kışları boyunca RSV infeksiyonunu önleyen aşı ayda bir kez 5 ay boyunca doktorlarına danışılarak önerilmelidir.

Bazen bronşiyolitte görülen hırıltı ve nefes darlığı şikayetleri tekrarlar. Biz buna artık tekrarlayan hışıltı deriz ve nedenleri farklı olabilir. Tekrarlayan hışıltı ağır seyrediyorsa veya üçten fazla tekrarlıyorsa çocuk göğüs hastalıkları doktoruna danışmak gerekir. Tedavi ile atakların sayısı ve ağırlığı azalır, bazı hastalarda da bazı testler gerekebilir.

Yaprakların renk değişimini zevkle seyredebileceğimiz sevgi ve barış dolu bir sonbahar dileğiyle...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.