Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPÜK
Prof. Dr.  REFİKA ERSU
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda astım ve spor

Astım çocuklarımızın yaşamını kısıtlamasın! Peki, nasıl?

Bizim anne ve babalar ve tabii astımlı çocukları tedavi eden doktorlar olarak görevimiz, çocuklarımızın sevdikleri aktiviteleri semptomsuz yapabilmeleridir. Böylece hem eğlenirler (çocuk olmanın en güzel yanıdır bu, keşke biz erişkinler de onlar gibi sık sık eğlenebilsek!) hem de aktif yaşam alışkanlığı edinip obeziteden korunurlar. Solunum kasları güçlendiği için egzersizin solunum üzerine olumlu etkisi vardır. Her 6 olimpiyat atletinin birinde astım olduğunu unutmamak gerekir. Hem kimbilir bizim çocuklarımızın bazıları da ileride ülkemize dünya rekorları ve olimpiyat madalyaları kazandırırlar.

SPOR ASTIMLI ÇOCUĞA DA FAYDALI
Astımı olan çocuklar spor ve fiziksel aktiviteden fayda görürler. Zaten astım tedavisinin amaçlarından biri de çocukların astım semptomlarını yaşamadan sevdikleri aktiviteleri yapabilmeleridir. Hafif astım semptomu olan çocuklar spor aktivitesi öncesinde yeterli bir süre ısınma yaparsa sorun yaşamayabilir. Buna rağmen semptomu olan veya orta-ağır astımı olan çocuklar egzersiz öncesi bronş genişletici bir ilaç alırlarsa, rahat rahat aktivitelerini yapabilirler. Tabii düzenli olarak kontrol tedavilerinin yanında kullanacaklar bu rahatlatıcı tedaviyi.

Astım açısından kilo almamayı sağlayan egzersizlerin yapılması çok önemlidir. Obez çocuklarda astım daha sıktır, hastalık daha ağır seyreder ve astım nedeniyle acile başvuru daha sık gerekir. Astımı olduğu için egzersiz yapmaması gerektiği söylenen çocuklar fazla kilolar ve egzersiz yapmamaları nedeniyle nefes darlığı hissederler ve bu da astım semptomu olarak algılanıp ilaç dozlarının arttırılmasına neden olabililir.

ASTIMLI ÇOCUKLARDA BUNLARA DİKKAT!
Tüm bu nedenlerle astım semptomları kontrol altında olan çocuklar spor yapmalıdır. Ancak tabii bazı noktalara dikkat edimesi gerekir:
1. Polen yoğunluğunun olduğu dönemlerde dış ortamda aktiviteden kaçınmak
2. Egzersiz yaparken ağız değil burundan nefes alıp vermek
3. Isınma ve soğuma egzersizleri için yeterli zaman ayırmak
4. Rahatlatıcı ilacı yanında bulundurmak
5. Koç veya öğretmenin hastalık ve ilaçlar hakkında bilgilendirilmesi
6. Semptom yaşanırsa egzersizin bırakılarak rahatlatıcı ilacın kullanılması ve doktora başvurularak gerekiyorsa kontrol edici ilacın dozunun arttırılması
Sağlıklı, bol sporlu ve tabii barış dolu günler dileğiyle...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.