Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Erken ergenlik konusunda ailelere uyarılar

Son yılların popüler konusu “erken ergenlik” tedavi edilmezse sebep olduğu “erken adet görme” ve “boy kısalığı” nedeniyle ailelerde haklı bir telaş uyandırmaktadır. Ancak gerek yazılı, gerekse görsel medyadaki haber bombardımanı, aileleri lüzumundan fazla bir telâşa sokmaktadır. Bu konuda her yazılan ve söylenene itibar edilmemesi ve soru işareti durumunda bir çocuk endokrinoloğuna başvurulması uygun olur.

- Erken ergenlik, özellikle kız çocuklarında görülür ve 8 yaşından önce memelerde büyüme ile kendini gösterir.
- Meme büyümesi tek taraflı başlayabilir, sonra diğer meme büyür veya her iki memede de eşit zamanda büyüme gözlenir.
- 8 yaşından önce her meme büyümesi erken ergenlik değildir, çoğunlukla 6-8 yaş arası iyi huylu meme büyümeleri olur ve bunlar daha sonra küçülürler.
- İyi huylu meme büyümelerinin az bir kısmanda erken ergenlik gelişir, bu çocuklarda hızlı boy artımı ve kemik yaşı ilelemesi de beraberinde olur.
- Genital ve koltuk altı kıllanması tek başına erken ergenlik demek değildir, çoğunlukla bunlar normaldir; ancak meme büyümesi ile birlikte olurlarsa erken ergenlik kabul edilirler.
- Ergenlik hormonları 9-10 yaşına kadar çok düşük seviyelerde olduğu için ve 6-8 yaşlarından itibaren ultrasonografide genital organlarda bazı değişiklikler görülebileceği için; kız çocuklarına ergenlik check up’u veya kadın doğum muayenesi yapılması ileride bu çocuklarda ergenliğin kaç yaşında olacağını göstermez, yani gereksizdir.
- Erken ergenlikten şüphelenilen çocuklarda çocuk endokrin hekimi, bazı endokrin testler, kemik yaşı ve ultrasonografi yardımı ile tanı koyabilir.
- Ailelerin yapacağı en önemli şey çocuklarındaki değişiklikleri gözlemlemektir.
- Boy uzaması adet gördükten sonra da devam eder ama azalır.

 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.