Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Ergende kalsiyum ihtiyacı

Kemiklerin sertliği bir protein olan kollojenin üzerine kalsiyum ve fosforun birikmesi ile oluşur. Ergenlik döneminin sonuna kadar (yaklaşık 18 yaş) kemikler uzar ve sertleşir.

Osteoporoz, latince süngerimsi veya delikli kemik anlamına gelir. Osteoporozun önlenmesinin temeli çocukluk yaşlarında atılır. Osteoporoz ileri yaşlarda görülür, ancak sağlam ve sağlıklı kemiklere sahip olmak, çocukluk çağında alınacak önlemler ile mümkündür.

Araştırmalar, en yüksek kemik yoğunluğu miktarına ergenlik döneminde (10-18 yaş) ulaşıldığını ve 30 yaşından sonra kemik yoğunluğunda azalma olduğunu göstermektedir. Kemik yoğunluğunu belirlemede genetik faktörler, beslenme, aktivite, hormonlar ve yaşam tarzı etkindir. Çocukların ergenlik öncesi günde 600-800 mg, ergenlik döneminden başlayarak günde 1200-1500 mg kalsiyum alması gerekmektedir. Besinler arasında en önemli kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleridir. Yağ içeriği düşük sütlerde de kalsiyum içeriği değişmemektedir. Sebzeler ve kalsiyum desteği yapılmış meyve sularında da yeterli kalsiyum vardır. Son araştırmalar 11-15 yaşlardaki kızların düşük kalsiyum alımının kemik kırıkları sıklığını arttırdığı, fazla fosfor alımına neden olan kola içme alışkanlığı ile kemik kırıkları arasında pozitif ilişki olduğu, yüksek kalsiyum alımının ergenlik dönemindeki kız ve erkeklerde kırıklardan koruyucu etki yarattığını göstermiştir.

ERGENDE DEMİR İHTİYACI
Ergenlik dönemi en hızlı büyümenin olduğu dönemdir ve demir, iyot, çinko gibi temel elemanlara olan ihtiyaç çok artmıştır. Demir eksikliği halsizlik, yorgunluk, okul başarısında düşüklük, iştahsızlık, büyümede yavaşlama gibi belirtilerle seyreder. Demir eksikliğinin iki ana sebebi vardır; alım eksikliği ve fazla harcama...

Gıda ile demir az alınıyorsa ve özellikle kızlarda adet kanamaları ile kaybedilen demir yerine konamıyorsa, demir eksikliği oluşur. Bu durumda demir takviyesi gereklidir. Alınan demir hem kan yapımında kullanılır hem de vücuttaki belli başlı enzimlerin faaliyetine yardımcı olur. Özellikle kış aylarında demir eksikliği vücut direncini de düşüreceğinden takviyesi faydalıdır.

 



 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.