Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Her meme gelişimi ergenlik değildir!


Evet, her meme gelişimi ergenlik değildir! Her ergenlik boy uzaması için durdurulmaz! Erken ergenlik kızlarda meme gelişiminin 8 yaşından önce başlaması, erkeklerde ise testis büyümesinin 9 yaşından önce başlamasıdır.

Erken ergenlik genellikle kız çocuklarının hastalığıdır ve altta yatan önemli bir sebep bulunamaz. Son 15 yılda ergenlik yaşı bütün dünyada erken olmaktadır. Küresel ısınma, hormonlu gıdalar, çevresel bozucu östrojenik etki yapan kimyasallar, henüz tam olarak ispatlanamazsa da muhtemelen cep telefonlarının veya tv ekranlarının yaydığı dalgalar gibi birçok nedenler hormonların erken salgılanmasına ve ergenlik yaşının öne gelmesine sebep olmaktadır.

Son yıllarda özellikle bu konunun yazılı ve görsel medyada yer alması aileleri paniğe sevk etmiş ve bu durumun çocuk endokrin kliniklerinin ilk sırada başvuru nedeni olmasına yol açmıştır. Başvurularda özellikle annelerde çocukların boyları konusunda sıkıntı hissedilmesi bu yazıyı kaleme almama sebep olmuştur.

ANNELERİN GEREKSİZ İSTEKLERİ!
Ergenlik, kızlarda memelerin belirlenmesi ile başlar (10 yaş civarı) ve adet görme ile sonlanır (12 yaş civarı). Bu dönemde kızlarda 15-20 cm civarında boy uzaması olur. Adetten sonra, eğer adetler düzenliyse 5-6 cm, düzensizse daha fazla boy artımı gözlenir. Bazı kız çocuklarında 6-8 yaşlarında iyi huylu meme büyümeleri olabilir, bunlar bir süre sonra kaybolurlar. Bu durum erken ergenlikten ayırt edilmelidir. Erken genital ve koltuk altı tüylenmeleri de her zaman erken ergenlik demek değildir. Yapılacak bazı tetkiklerle erken ergenlik ekarte edilebilir.

Annelerin normal zamanda ergenliğe girmiş ve ergenliği devam eden çocuklarında, ergenliğin durdurulması ve büyüme hormonu ile desteklenmesi gibi istekleri gereksiz ve doğru değildir. Böyle rutin bir uygulama yoktur. Bazı araştırma gruplarının yaptığı çalışmalar ve bunların farklı sonuçları mevcuttur. Ergenliğin durdurulması ancak erken ergenlik varsa, adetler erken başlamışsa ve tahmini boy artımı yetersiz olarak hesaplanırsa söz konusu olur. Bu durum da uzman çocuk endokrinoloğunun yapacağı bazı tetkikler sonucunda kararlaştırılır. Normal zamanda ergenliğe girmiş ve boyu yapılan tetkiklerle hedef boyuna yakın olan çocuklarda ailelerin telaşlanmasına gerek yoktur.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.