Ergenliğin kızlarda 13, erkeklerde 13,5 yaş tamamlandığı halde başlamaması durumunda gecikmiş ergenlikten söz edilir.
ERGENLİĞİN GEÇ BAŞLAMASI...
Ergenliğin kızlarda 13, erkeklerde 13,5 yaş tamamlandığı halde başlamaması durumunda gecikmiş ergenlikten söz edilir. Ergenlik gecikmesi erken ergenliğin tersine erkek çocuklarında sık görülür. Ergenlik gecikmesi olduğunda bu durum ya geçicidir (bir süre sonra ergenlik kendiliğinden başlayacaktır) ya da kalıcı bir bozukluk söz konusudur. Kalıcı bozukluk olduğunda “hipogonadizm”den söz edilir. Kızlarda 16 yaşına kadar adet kanaması olmamışsa mutlaka kalıcı bir bozukluk vardır. Bu nedenle kızlardaki ergenlik gecikmesi ciddiye alınmalı ve mutlaka çocuk endokrinolojisi uzmanlarına başvurulmalıdır.
ERKEK ÇOCUKLARDA ERGENLİK GECİKMESİ
Erkeklerdeki ergenlik gecikmesi ile birlikte boy kısalığı da vardır ve genellikle geçici özelliktedir. Bu çocukların kemik yaşları geridir, bu nedenle de büyüme basamaklarını geriden çıkarlar ve ergenliğe geç girerler. Bu çocukların yakın akrabalarında da benzer sorunlar vardır. Ergenlik gecikmesi olan erkek çocukların büyüme ile uğraşan hekimler tarafından izlenmesi gereklidir.
ERKEK ÇOCUKLAR NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİ?
Erkek çocuklarda ergenlik gecikmesi sık olmasa da kalıcı bir bozukluğun sonucu olabilir. Bu nedenle 13,5 yaşını geçtiği halde ergenlik belirtileri başlamayan çocuklarda bazı hormonal tetkikler yapılır ve kemik yaşları değerlendirilir. Bu tetkikler ile belirli bir neden bulunamayan ve ailesinde ergenlik gecikmesi olan çocuklara bir süre erkeklik hormonu (testosteron) verilmesi gerekebilir. Bunun için çocukların kemik yaşlarının en az 12 olmasına dikkat edilmelidir. Bu tedavinin amacı çocukların ergenliğe girmesini hızlandırmaktır. Belli bir süre sonra (3-6 ay) hormon tedavisi kesilir ve çocukların kendiliğinden ergenliğe girmesi beklenir. Böyle bir tedavinin mutlaka çocuk endokrinolojisi uzmanlarınca yapılması gerektiği unutulmamalıdır