Egzersiz herkes için önemlidir. Diyabeti olmayan bir kişi egzersiz yaptığında, kandaki glukoz seviyesinin artmasına yol açan hormonlar üretilirken, pankreasın insülin salgılanması baskılanır. Ancak insüulin yapıldığında veya insüulin salınımını arttıran ilaçlar alındığında, insüulin her zamankinden daha çabuk emilerek kana karışır.
Normalde egzersiz daha sağlıklı olmamızı ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Formumuzu koruruz, kalp hastalığı riski azalır, kilo kontrolü sağlanır, kasların gücü artar ve hayata daha olumlu ve sağlıklı bir gözle bakılır.
Diyabetlilerde düzenli egzersiz kan glukoz seviyesinin kontrolüne yardımcı olur. Hücrelerin insülin hassasiyetini arttırır. Böylece düzenli egzersiz yapan tip1 diyabetliler, kan şeker seviyelerini daha düşük doz insülinle yakalamış olurlar. Aynı durum tip 2 diyabetliler için de geçerlidir. Ayrıca egzersiz kandaki yağ seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Orta şiddetli egzersiz sırasında, once kaslarda depolanan glukoz kullanılır. Daha sonra kaslar kandaki glukozu kullanmaya başlar. Böylece kandaki glukoz miktarı aşamalı olarak düşer. Egzersizden sonar bile, kandaki glukoz miktarı düşmeye devam eder, çünkü kaslar boşalan glukozlarını kandan yeniden çekerler.
EGZERSİZ KALBİ KORUR!
Tip 2 diyabette vücut hücrelerinin insüline cevap vermemesi söz konusu olduğundan, düzenli egzersizle vücut hücreleri insüline daha iyi cevap verir. Bazı kimselerde egzersizin kalp için zararlı olduğu kanısı vardır. Tam tersine, egzersiz kalbi korumaya yardımcıdır. Egzersiz yapıldığında kaslar normalden daha fazla oksijene ihtiyaç duyar, kalp de gereken oksijeni pompalamak için daha fazla çalışır. Egzersiz yüksek tansiyonun kontrol edilmesine de yardım edebilir. Damar tıkanıklığı ve kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Egzersizden fayda görmek için ciddi antreman yapmak, forma girmek gerekmez. Haftada sadece iki veya üç kez 20-30 dakikalık bir yürüyüş bile faydalı olur. Egzersiz yaparak kalori yakılır ve kilo kontrolü sağlanır.