Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUĞUN DÜNYASI
DUYGU ÇALIŞIR
Pedagog/Psikolojik Danışman
Yazı Boyutu:
2 yaş çocuğu

Bu yazımda sizlere 2 yaş çocuğunun gelişim özelliklerinden bahsedeceğim.

GENEL ÖZELLİKLER:
2 yaş 25. aydan 36. ayın sonuna kadar olan dönemi kapsar. Bu yaş, çocukların yavaş yavaş bağımsız olmaya başladıkları bir yaş dönemidir. Anneye olan bağımlılık devam etmekle birlikte yürüme ve konuşma becerilerinin kazanılmış olması nedeniyle 2 yaş çocukları kendi başlarına hareket etmekten hoşlanırlar.

2 yaş çocuğu inatçıdır, sürekli tutturur, hareketli ve meraklıdır, etrafı karıştırır. 2 yaş çocuğunda sık görülen davranışlardan biri de sürekli bir olumsuzluk halinde olması, her şeye “hayır” demesidir. Bazı çocuklarda bu dönem kısa sürerken bazılarında uzun süreli ve şiddetli olabilir. Bu özelliklerin yaş dönemine özgü olduğunu bilmek ve geçici olduğunu unutmamak gerekir. Bu yaşlarda çocuğun dikkatini başka şeye çekmek kolaydır. İnatlaşmaya girmemek, sürekli olarak “Dur, yapma, elleme” demekten kaçınmak, kendi başına yapmakta ısrar ettiği faaliyetler konusunda desteklemek gerekir.

Çocuklar etraflarında kendilerinden başka bireylerin de olduğunu, onların da istek ve ihtiyaçları olabileceğini, kendi istek ve ihtiyaçlarını kısa süre de olsa geciktirebilmeyi 3 yaşından itibaren tam olarak anlamaya başlarlar. Bu nedenle 2 yaş çocuğunun benmerkezcilik olarak adlandırılan dünyanın merkezinde kendisinin yer aldığı düşüncesi tamamen gelişimin doğal bir parçasıdır.


İLK SOSYAL İLİŞKİLER BAŞLAR
2 yaş çocuğu yetişkinlerle basit faaliyetler yapmaya başlar. Oyunlarda pasif konumdan aktif konuma doğru geçmeye başlar. Taklit becerilerinin artmasıyla birlikte evcilik, doktorculuk gibi dramatizasyon oyunları oynamaya başlar. Bu yaş ilk sosyal ilişkilerin de başladığı dönemdir. 2 yaş çocuğu aile dışındaki bireylerle ilişki kurmaya başlar, yaşıtları veya kendinden büyük çocuklarla olmaktan hoşlanırlar. Ancak mülkiyet kavramının henüz gelişmemiş olması nedeniyle de gördükleri her şeyin kendilerine ait olduğunu düşünürler ve paylaşmaktan hoşlanmazlar.

2 yaş sorgulama dönemidir. Bu dönemde çocuk her gördüğü kişi ve nesnenin ismini sorar. Bu yaş döneminde çocuğun konuşmaya başlamış olması, 2-3 kelimelik cümlelerle istek ve ihtiyaçlarını ifade etmesi beklenir. Bu dönemde sıklıkla kekemeliğe benzer takılmalar görülür. Düşünce akışının hızlı olması, söyleyecek çok şeyinin olması ancak bunları ifadeye dökecek yeterlilikte kelime dağarcığının olmaması nedeniyle konuşma sırasında takılmalar görülebilir. Bu durumun gelişimsel olduğunu bilmek ve üzerinde durmamak gerekir.


TUVALET EĞİTİMİ
2 yaş aynı zamanda tuvalet eğitiminin de başladığı dönemdir. Bağırsak ve mesane kaslarının gelişmeye başlaması ile çocuktan belli bir süre çişini, kakasını tutabilmesi ve bununla ilgili gereksinimlerini ifade edebilmesi beklenir.

Merak ve keşif duygularının ön plana çıkması nedeniyle 2 yaş çocuğu kendisini tamamıyla oyuna verir. Uyku, beslenme gibi gereksinimler bu yaştan itibaren çocuk için önemini yitirmeye başlar. Bunun sonucunda da iştah ve uyku düzeninde bozulmalar görülebilir. Bu durumda çocuğa uyku ve yemek zamanının geldiği haber verilmeli, oyununu bitirmesi için fırsat tanınmalıdır.


25-27. AYLAR:
50 ya da daha fazla kelime kullanabilir. Kelimeleri bir araya getirip cümle kurmaya başlar. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Zıplayabilir. Şapkasını giyebilir. Yetişkinin yardımıyla dişlerini fırçalayabilir. 6-8 adet küple kule yapabilir. Bir arkadaşını adıyla tanıyabilir. Çömelip kalkabilir. Koltuğa çıkıp inebilir. Küçük nesneleri rahatlıkla alabilir, tutabilir. Günlük yaşamında sıklıkla gördüğü nesneleri tanır. Söyleyebildiğinden daha fazlasını anlar. Kendisinden ismini kullanarak bahseder. Kendi kendine devamlı konuşur. Ancak konuşmalarını çoğu anlaşılmaz. Beklemekten hoşlanmaz. İsteklerinin anında yerine getirilmesini ister. Meraklıdır. Bu nedenle nesneleri yere atar, sıvıları döker. Oyunu bırakmak istemez. Bu aylarda erkek çocukların ortalama kilosunun 13.1 kg., boyunun 89 cm.; kız çocukların ortalama kilosunun 12.7 kg., boyunun 88.5 cm. olması beklenir.


28-30. AYLAR:
Nesneyi resimlerinden tanıyabilir. Ayakkabısını giyebilir. Zıplayabilir. Altı adet vücut parçasını isimlendirebilir. 4-5 adet resmi tanımlayabilir. Yetişkin tarafından çizilen dikey çizgiyi taklit eder. Her iki ayağı üzerinde ayrı ayrı 1-2 saniye süreyle dengede durabilir. Bir rengi tanıyabilir. Tanıdığı nesnelerden bazılarının ne işe yaradığını söyleyebilir. Birkaç tane sıfat kullanabilir (büyük, sıcak gibi). Rahatlıkla koşar. Tutunarak merdiven çıkabilir, iki ayağını bir araya getirerek merdivenden inebilir. Şeker kağıdı gibi küçük ambalajları açabilir. Tanıdığı yetişkinleri fotoğrafta ayırt eder. Taklit becerileri gelişmeye başlamıştır. Çevresinde olan olayları taklit eder. Devamlı olarak kişi ve nesnelerin isimlerini sorar. Her gördüğünü almak ister. Yetişkinin sarılıp öpmesine itiraz edebilir. Sevgisini sadece sarılarak değil vurarak da gösterir. Giyinik olmaktan hoşlanmaz. Soyunma becerisinin artmasıyla birlikte çıplak dolaşmaya başlar. Yeni şeyleri denemeye çekinebilir ve yetişkinin yapmasını isteyebilir. Konuşurken takılmalar görülebilir. Anneden ayrılmaya direnir. Bu aylarda erkek çocukların ortalama kilosunun 13.5 kg., boyunun 91 cm.; kız çocukların ortalama kilosunun 13.1 kg., boyunun 90.5 cm. olması beklenir.


31-33. AYLAR:
2-3 cümlelik konuşmalar yapabilir. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Saymaya başlar. Kelimelerin sonuna ekler koymaya başlar (topu gibi). Tekerlekli oyuncakları itebilir, çekebilir. Küçük bir topu atabilir. Kitap sayfalarını teker teker çevirebilir. Yuvarlanan topu izler ve almaya çalışır. Bildiği çocuk şarkılarına eşlik etmeye çalışır. Kendisine söylenen basit yönergeleri yerine getirir. Çiğneme becerisi gelişmiştir. Yemeğini çatal, kaşık kullanarak yiyebilir. İlginin hep kendi üzerinde olmasını bekler. Başka çocuklara ilgi gösterilmesinden hoşlanmaz. İnatçılık yapar, her şeye itiraz eder. Kızdığı ya da istediği olmadığında öfke nöbeti geçirir. Ancak dikkati kolaylıkla başka yöne çevrilebilir. Hayali bir oyun arkadaşı olabilir. Sosyal ortamlarda utangaç davranabilir. Ev işlerini taklit eder. Bu aylarda erkek çocukların ortalama kilosunun 14.1 kg., boyunun 93.5 cm., kız çocukların ortalama kilosunun 13.5 kg., boyunun 92.5 cm. olması beklenir.


34-36. AYLAR:
Başının üstünden bir topu atabilir. Konuşmasının yarısı anlaşılabilir. Bir konuşmayı sürdürebilir. Tişörtünü giyebilir. Her iki ayağı üzerinde ikişer saniye süreyle dengede durabilir. Bakarak bir daire çizebilir. Yardımsız giyinebilir. 4 rengi tanıyabilir. Geri geri yürüyebilir. Üç tekerlekli bisikleti pedalları olmadan kullanabilir. Hem dairesel hem de ileri geri karalamalar yapar, noktalar çizer. El tercihi belirginleşmeye başlamıştır. Bardağını iki eliyle tutar, suyunu içer ve bardağı yerine koyar. Tuvaletini haber verir. Taklit oyunları oynar (evcilik, doktorculuk, tamircilik gibi). Eşyalarını paylaşmak istemez. Öğle uykularını reddedebilir. Karanlıktan korkabilir. Bu aylarda erkek çocukların ortalama kilosunun 14.6 kg., boyunun 95.3 cm.; kız çocukların ortalama kilosunun 14 kg., boyunun 95 cm. olması beklenir.


HER ÇOCUK FARKLIDIR!
Yukarıda belirtilen gelişim aşamaları ortalama gelişimi gösterir. Her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Dolayısıyla her çocuk aynı becerileri aynı zamanlarda gösteremeyebilir. Bu durum her zaman gelişimsel bir sorun olduğu anlamına gelmez. Becerilerin gelişimi çocuğun zamanında doğup doğmamasına, kendisine bakım veren kişinin çocuğun gelişimi konusunda ona fırsat verip vermemesine de bağlıdır. Anne babalar genel gelişim hakkında bilgi sahibi olmalı, çocuklarının gelişim hızlarını iyi takip etmelidirler. Ancak çocuk 3 yaşını bitirdiği halde halen tam ve anlaşılır konuşmuyorsa, başkalarıyla iletişim kurmuyorsa, kontrol edilemeyen bir hareketliliği varsa, çok huzursuz ve huysuzsa mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.