Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KENDİMDEN BİLİYORUM
Uzm. Psk.   DERYA GÜLTERLER
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Okula annem de gelsin!

Yeni bir okul döneminin başlamasına sayılı günler kaldı. Çocuklar kadar anneler de heyecanlı. Özellikle de bu yıl ilk kez okulla tanışacak olan minikler ve anneleri...


Anneden ayrı kalabilmek bazı çocuklar için çok zor olabilir. Ve bunun da her çocuk için kendine özgü sebepleri vardır.

YA BİR ŞEYE İHTİYACIM OLURSA...
Kendi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluğu olan çocuklar, annelerinin yanlarında olmadığı durumlarda acıktıklarında, susadıklarında, tuvalete gitmeleri gerektiğinde bir yetişkinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Okulun ilk günlerinde henüz bir yetişkinle güven bağı kurmadan, ona ihtiyaçlarını söylemek bir çocuk için oldukça zordur. Bu sebeple, okula gitmek yerine evde güvendikleri biri ile kalmayı tercih ederler.


ÖĞRETMENİM İSTEKLERİMİ YERİNE GETİRMEZSE...
Evde her isteği sınırsızca yerine getirilen çocuklar, okulun kurallarına uymakta zorluk yaşarlar. Evin en kıymetlisi iken, okulda her çocuğun kendisi kadar kıymetli olduğunu görmek, herkesin tıpkı kendisi gibi talepleri olduğunu farketmek ve bu taleplerin her zaman karşılanmayabileceğine şahit olmak okulun bütün cazibesini yitirmesine sebep olur.


YA BEN YOKKEN ANNEMİN BAŞINA BİR ŞEY GELİRSE…
Kaygılı anneler, gün içerisinde çoğu zaman etraflarına kaygı yüklü mesajlar vermektedirler. Evden çıkan eşe “İşe varır varmaz beni ara!” diyen, çocuğu biraz hızlı koştuğunda “Aman düşersin!” diye önüne çıkıveren, aşırı titizlenip her an elinde mendillerle çocuğunu mikroplardan korumaya çalışan bu anneler, aslında çocuklarına dünyanın tehlikelerle örülü bir yer olduğu ve her an başlarına bir şeyler gelebileceği mesajını vermektedirler.


Böyle bir durumda çocuk iki türlü korkuya kapılır: Tanımadığı bu ortamda kendi başına bir felaket gelebilir ya da annesinin yanından ayrılırsa annesinin başına bir iş gelebilir. Bu endişe çocuğu anneden ayrılamaz kılar ve okula gitmesi kabusa dönüşür.


BEN OKULDAYKEN KARDEŞİM VE ANNEM ÇOK EĞLENİRLERSE...
Evde sevimli küçük kardeşi bırakan çocuklar için de okula gitmek çok zordur. Zaten ufaklığın gelişi ile paylaşılan bütün imkanlar, onun evde olmadığı saatlerde tamamıyla kardeş tarafından ele geçirilebilir. Bu nedenle en iyi çözüm savaş alanını terketmemektir.


Şaka bir yana, kardeş rekabeti çocuklar için okula gitmeyi zorlaştıran sebepler arasındadır. Bunun üstesinden gelmek, her iki çocuğun da ihtiyacı olan zamanı adaletli bir şekilde her ikisine de ayırarak rekabeti en az seviyeye indirebilmek ile olur.


YA ANNEM BENİ BURADA UNUTURSA...
Genellikle talepleri geçiştirilerek ertelenen çocuklar, diğerlerinin söylediklerine güvenmezler. Hayır ve evetin net olmadığı, duruma göre verilen sözlerin tutulmadığı evlerde, çocuğun endişesi artar ve her şeyi kendi kontrolü altında tutmaya çalışır. Böyle bir evde yetişen çocuk için “Ben seni akşam işten çıkar çıkmaz gelip alacağım” diyen anne, bir önceki gün “Yemeğini yersen parka gideriz.” deyip götürmeyen anne olduğunda okula gidip orada unutulmak büyük bir olasılık gibi görünür.


Eğer çocuğunuz için bu nedenlerden herhangi biri okula gitmeyi zorlaştırıyorsa, hiç vakit kaybetmeden yardım almalısınız. Okula başladıktan sonra, çocuğunuzun henüz hazır olmadığını farkederek onu okula göndermekten vazgeçmek, gelecek yıl sürecinizi daha da zorlaştırabilir. Ağlayıp tutturduğunda okula gönderilmeyen çocuklar, her yeni denemede daha ısrarcı hale gelebilirler. Çocuğunuzun okula gitmeye hazır olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerin yapılması, anne-çocuk ilişkisinin gözden geçirilmesi, olası sorunların onarılmasına yönelik okullar başlamadan çözümlerin devreye sokulması, okul korkularının önüne geçecektir.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.