Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KENDİMDEN BİLİYORUM
Uzm. Psk.   DERYA GÜLTERLER
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Tatile herkesin ihtiyacı var!

Okulların kapanmasıyla aileler de görüşmelerde sıklıkla nasıl bir tatil programının çocukları ve kendileri için daha iyi olacağını sormaya başladılar. Elbetteki çocuğun özelliklerine, ihtiyaçlarına, ailenin yapısına göre yapılabilecek tatiller de çeşitlilik gösteriyor. Ancak en iyi tatilin, ailedeki herkesin ihtiyaçlarını gözeten bir tatil olduğunu en baştan söyleyeyim.

Anne babaların tüm diğer konularda olduğu gibi, tatil söz konusu olduğunda da oksijen maskesini öncelikle kendilerine takmayı unutmamaları son derece önemli. Çocukların eğlenmesi, iyi vakit geçirebilmesi için anne babanın hiç zevk almadığı, aksine çokça yorulduğu tatil mekanlarını tercih etmeleri, onları bir tatile daha ihtiyaç duyar hale getirebilir.

Tatile gitmeden önce, gözetilmesi gereken ilk şey herkesin neye ihtiyacının olduğu ve bu konuda ortak bir paydada buluşma yollarıdır. Sakin bir tatilin içerisine hareketlendirici etkinlikler katılabileceği gibi, hareketli bir tatilin içerisinde de kişiye özel alanlar yaratmak uzaklaşmayı kolaylaştırabilir.

BOŞANMIŞ EBEVEYNLERİN TATİL PLANLARI
Boşanmış ebeveynlerin, çocukları için iyi olacağını düşünerek yaptıkları hatalardan biri birlikte tatil programları yapmalarıdır. Birlikte yapılan tatil planlarında, anne ve babaların çocuklara verdiği mesaj son derece kafa karıştırıcı olabilmektedir. Çocukların onları yeniden bir araya getirme hayallerini aktif tutmak, enerjilerini kendi yaşamlarından çok anne babalarının hayatlarına yönlendirmelerine sebep olabilmektedir.

Boşandıktan sonra ilişkinizdeki saygıyı korumanız, çocuğunuz için en sağlıklı olanı. Sıklıkla bir araya gelmek ve tatil planları yapmak ise kendi ilişkiniz açısından bir kez daha gözden geçirmeniz gereken bir durum olduğunun göstergesidir.

Çocukların hem anne hem de babalarına olan ihtiyaçları bir gerçek. Bu sebeple, tatilin tamamını bir ebeveynle geçirmek yerine, hem anne hem de babasıyla ayrı ayrı bir arada bulunabileceği zamanlar yaratmanız en doğrusu olacaktır.  

ÇOCUKLARIN ANNE BABADAN UZAKTA TATİL YAPMALARI
Birçok zaman, anne ve babaların çocuklar kadar uzun bir tatil fırsatlarının olmaması sebebi ile çocuklar büyükanne ve büyükbabaları ile tüm bir tatil süresini yazlıklarda geçirebiliyorlar. Bu konuda dikkat edilmesi gereken birden fazla nokta var:
    
ÇOCUĞUN YAŞI:
3 yaşının altındaki çocuklarda bakım veren ve çocuk arasındaki bağlanma ilişkisi oldukça önemlidir. Sağlıklı bir bağlanma ilişkisi kurulmadan çocuğun uzun bir dönem ona bakım veren kişiden uzak kalması, ruhsal zorlukları beraberinde getirebilir. Çocuğun rahatlıkla anne babasından ayrı tatil yapabilmesi (çocuğun özelliklerine göre değişmekle birlikte) okul döneminde (6 yaş sonrası) mümkündür. Ancak bu süreçte bile, hem anne hem de babayla düzenli telefon görüşmeleri yapması, anne babanın aralıklı olarak tatil mekanına giderek çocuklarıyla iletişimde olmaları çok daha uygun olacaktır.

BİRLİKTE TATİL GEÇİRDİĞİ KİŞİLER İLE ÇOCUĞUN İLİŞKİSİ:
Eğer çocuğa temel bakımı veren kişi, büyükanne ve büyükbabası ise, onlarla tatile gitmek onu zorlamayacaktır. Ancak bu kişilerin, disiplin konusunda çocuğunuza nasıl yaklaştıkları oldukça önemlidir. Hiç sınır koymayan, çocuğun her istediğini yapan büyüklerle geçirilen 3 ay, çocuğun yaşamında büyük olumsuz değişiklikleri de beraberinde getirir. Çocuğun uyku, yemek, dışarıda geçireceği zaman, kendine ve başkalarına yönelik zarar verici davranışları konusunda sınırları net olan büyükanne ve büyükbabalar tatil için bulunmaz destekçilerdir.

TATİL YAPILAN MEKANIN ÖZELLİKLERİ:
Tatil yapılan yer, eğer tüm günün ev içerisinde geçirildiği, çocuğun gelişimine destek vermekten uzak bir mekansa, sadece anne ve babanın çalışıyor olmasından ötürü çocuğun burada tatilini geçirmesi sağlıklı olmayacaktır. Çocuğun tatilini geçireceği ortamın, yaşıtlarıyla sosyalleşmesine fırsat veren, fiziksel ve ruhsal gelişimini destekleyen özelliklerde olması tatilin verimli bir şekilde geçirilebilmesini sağlar.

ZAYIF BİR KARNENİN ARDINDAN TATİL YAPMAK
Karneler nasıl olursa olsun, herkesin yeni bir başlangıç yapabilmek için zihnini, bedenini ve ruhunu dinlendirmeye ihtiyacı vardır. Ancak öte yandan tatilin ihtiyaçtan öte büyük bir ödül gibi planlaması okul döneminde yeterli çabayı göstermemiş çocukların, çalışmama hallerini pekiştirir. Tatil her nerede geçiriliyor olursa olsun, üç aylık süreç yetersizliklerin gözden geçirilip nedenlerinin bulunması, eksiklerin kapatılması, olumlu yönde ilerlemenin sağlanabilmesi için yeterli ve uzun bir süredir. Bu konudaki bir tatil planlaması için çocuklarına destek vermek de anne babaların görevidir.

Herkese keyifli bir yaz tatili dileklerimle...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.