Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KENDİMDEN BİLİYORUM
Uzm. Psk.   DERYA GÜLTERLER
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Çocuğun zekasından korkmak!

Anne ve babalar, çocuklarının kendilerinden daha güzel, daha zeki, daha yetenekli olmasını; hayatı daha başarılı ve kolay sürdürebilmelerini dileyerek anne babalık yolculuğuna başlarlar. Yolculuğun devamı ise, bunun gerçek olduğuna inanarak sürer.

Özellikle kendi çocuğundan başka çocukları gözlemleme fırsatı olmayan, bir çocuğun gelişim süreçlerine ilişkin bütün bilgiyi kendi çocuğu ile ilişkisinden edinen ebeveynler için,

•    çocuğun 2 yaşındayken bütün kelimeleri tekrar edebiliyor olması;
•    4 yaşına geldiğinde oyuncaklarından başka bir şeyle ilglenmiyor gibi dururken arkadaşınıza anlattığınız olayı “hayır aslında öyle olmadı” diye düzeltip oyununa geri dönmesi,
•     6 yaşında kendini yabancı bir dilde bir başkasına tanıtabilecek kadar iyi ifade etmesi ciddi bir zeka göstergesi gibi gelebilir.

Oysaki bunlar sadece, çocuğunuzun normal bir kapasite ile dünyaya geldiğinin, ona verdiğiniz eğitim olanaklarından faydalabildiğinin ve bunları yaşama aktarabildiğinin göstergesidir ve üstün bir yeteği içermese bile kesinlikle çok mutluluk vericidir.

Çocuklar Anne ve Babalarına Benzer
Evet bazı çocukların zihinsel olarak üstün yeteneklerle dünyaya geldiği doğrudur. Bu çocuklar, bu genleri aslında yine benzer özellikleri taşıyan anne ve babalarından alırlar. Bu anne ve babaların kapasiteleri, yaşam koşulları içerisinde alamadıkları eğitimler neticesinde zeka olarak kendini açıkça gösterememiş olabilir. Ancak bu potansiyele çoğunlukla sahiptirler. Bu kişiler, toplumun normal bir dağılım gösterdiği düşünülürse düşündüğünüzden çok daha az sayıdadır. Toplumun geneli, normal bir zeka puanına sahiptir.

Hal böyle olunca beklenen, çocukların anne ve babalarından çok çok büyük bir farklılıkla dünyaya gelmeyecek olmasıdır (Özel, sınırlı durumları, engelleri ve hastalıkları bunun dışında bıraktığımızı unutmayalım).

Çocuğum O Kadar Zeki Ki...
Çocuklarının kendilerinden çok daha zeki olduğunu düşünen anne babalar, yetersizlik hisleri ve korkuyla çoğu zaman başbaşa kalırlar. Çocukları tarafından yönlendirildiklerini, bununla baş edemeyeceklerini düşünerek, özellikle disiplin konusunda zorluklar yaşarlar.

Çocuğunuzun sorduğu sorular, sizden istediği şeyler ya da yaptığı yorumlar karşısında yanıtsız kalıyor olmanız onun sizden daha zeki olduğu anlamına gelmez. Zeka; doğuştan gelen kapasitenin, yeni şeyler öğrenebilme ve öğrendiklerini yeni durumlara uygulayabilme  becerisine verilen isimdir. Yani hepimizin çeşitli boyutlarda kaplarla dünyaya geldiğimizi ve eğitimle kendi kabımızın içini doldurduğumuzu düşünebilirsiniz. Sizin 20 litrelik, benim 10 litrelik bir kabım olabilir. Ancak eğer siz kabınızı 7 litrelik bense 10 litrelik doldurduysam bu beni sizden daha zeki gösterecektir. Çocuğunuzun yaşı ve hayattaki deneyimi göz önünde bulundurulacak olursa, ne boyutta bir kap ile dünyaya gelirse gelsin sizden daha ileride olması çocukluk dönemi içerisinde pek de sanıldığı gibi mümkün değildir.

Çocuğunuzun Zekasından Korkmayın!
Onun zekasından korkmayın. Çünkü sizden çok uzağa gitmiş olması mümkün değil. Eğer onun sorularına ve sorunlarına yanıt vermekte zorlanıyorsanız, bu anne babalık konusundaki repertuarınızı geliştirebilmek ve farklı eğitim tekniklerini öğrenmek için daha çok çaba göstermeniz gerektiğinin işaretidir.  Aksi halde zaman, onu sizden daha zeki yapmaz, sizinle onun arasında ilişkisel bir uçurum yaratır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.