Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Yazın müjdecileri

İşte, size yaz ayları için önerilerim. Ve son araştırmalar ışığında, erkeklerin baba olmasını kolaylaşacağını müjdeleyen bilgiler…

YEŞİL ERİK
*Taze erik besin ve lif açısından pek zengin bir meyve değil. Ancak kuruyunca içindeki A vitamini konsantre oluyor, demir, magnezyum, potasyum ve lif içeriği artıyor.
*İdrar söktürücü.
*Laksatif etili; bağırsak hareketlerini arttırıyor.
*Erik çekirdekleri toksik olabiliyor.

KIRMIZI VE SARI ERİK
*Türkiye en çok erik üreten ülkelerden biri. Başı Çin çekiyor.
*Beta karoten var; cildi güzelleştirir. Çok önemli bir antioksidan.
*Fazla olmasa da B grubu vitaminler var; nereji üretiminde görevliler.
*C, E (cilde faydalı), K (kanın pıhtılaşması için gerekli) vitaminleri az da olsa bulunuyor.
*100 gramında 46 kalori var.

KİRAZ
*Kirazın çıktığı şehir Giresun.
*Kuzeydoğu Anadolu’dan Roma’ya  bir politikacı olan Lucullus götürmüş, ordan Avrupa’ya yayılmış.
* Romalılar “Cerasus” derlermiş.
* Kirazı en çok üreten ülke Türkiye.
* 100 gramında 63 kalori var.
* Klaori tatlılık derecesine göre değişiyor. Ekiş olursa 100 gramı 50 kaloriye kadar düşüyor.
* İçinde pek çok vitamin ve nmineral var ama dozları yüksek değil.
* C vitamini düzey olarak diğerlerinin arasından sıyrılıyor.
* İçerdiği Anthocyanin adlı bitkisel kimyasal yangıyı önlüyor. Yangı kanserin ilk aşaması. Ancak anthocayninlerin etkisi de hala araştırılıyor.

ERKEKLERİN BABA OLMASI KOLAYLAŞACAK!
Geçenlerde bir ödül törenine katıldım; “Ülkemizde ne güzel şeyler de oluyor, aferin bize” duygularıyla göğsüm kabararak ayrıldım.

Loreal Türkiye Genç Bilim Kadınlarına Destek  Bursları  Ödül Töreni’ydi bu… Şimdiye kadar Türkiye’de 64 genç kadınının araştırmasına burs vererek katkıda bulunmuşlar. Burs programı UNESCO tarafından da destekleniyor. Amaçları, Türkiye’de bilimsel araştırmaların gelişmesine katkıda bulunmak. İşin ucunda bilim ve kadın olunca kaçırmam mümkün değildi! Ülkemizde çalışan kadın sayısı gelişmiş ülkelerdekinin çok gerisinde. Bilimkadını sayısı sanıyorum parmakla gösterilecek kadar az! Çoğu kişinin, “Şu  bitki  falanca hastalığa iyi geliyor, bu karışım cildinizi şöyle parlatıyor”şeklinde hiçbir bilimsel temeli olmadan, karnından uydurduğu iddialar yağıyor üzerimize … İşte böyle bir ortamda bu genç , pırıl pırıl bilim kadınlarının projelerini anlatmaları, heyecanları “Umut var” dedirtti bana.

SORUNUN YARISI DA ERKEKLERDE!
Doç . Dr. Çiler  Çelik Özenci  Akdeniz Ün. Tıp Fak. Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim görevlisi. Burs kazanan genç bilim kadınlarından biri… Özellikle erkek kısırlığının nedenlerini araştırıyor. Doç. Özenci’nin araştırmasıyla ilgili söylediklerinden özet  vereyim: “Tüp bebek tedavilerinde yarıya yakın çiftin kısırlık nedeni biliniyor. Bunların yarısında erkekten kaynaklanan faktörler rol oynuyor. Büyük çoğunlukta azospermi var (semen örneğinde hiç sperm yok). O zaman sperm üreme merkezi olan testisten biyopsi alnıyor. Üzerinde çalıştığımız fare deneyinde özel bir kamera sistemiyle ayrıntılı görüntüler alınarak ve ölçümler yapılarak spermin bulunduğu alanlar belirlenebilir ve bu alanlardan biyopsi alınabilir. Böylece klinikte hastalardan gereksiz biyopsi alınmasının önüne geçilebilir, sperm bulma işini kolaylaştırabiliriz.”

Bu yöntem Özenci ve ekibi tarafından dünyada ilk kez araştırılıyor. Eğer başarılı olurlarsa 2 yıl içinde klinik uygulamaya geçilebileceğini düşünüyorlar.

Özenci’nin şu sözleriyse, bilim kadını olun-olmayın herkes için geçerli:
“Bir anne ve aynı zamanda bir akademisyen olarak söyleyebilirim ki, bilimin disiplin ve metodlarını hayatın her alanına mümkün mertebe uygulamaya koyduğumuzda ve olumlu bir ruh haliyle işini severek yapan bireyler olduğumuzda başarılı olmak zorlu bir süreç olmaktan çıkacaktır.”




Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.