Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Pancar deyip geçmeyin!

Pancar  turşu hali dışında çok sık tükettiğimiz bir sebze değil. Oysa harika tadı, içeriği ve rengiyle mutfaklarımızın baş tacı olabilecek bir sebze. Diğer sebzeleri, yiyecekleri renklendirererek çocuklarımıza da normalde yemediklerini yedirmenin yollarından biri olabilir! Bugün gelin pancarı mercek altına alalım.

Pancar kalbe iyi geliyor
Pancarın içinde betain adlı doğal bir kimyasal bileşik var. Bu bileşik  homosistein adlı damarlara zarar veren bir maddeyi azaltıyor. Böylece kalp-damar hastalıklarından korunmuş oluyoruz.

Pancar karaciğeri temizliyor
Fare ve insanlardaki çalışmalar pancarın içindeki betainin karaciğer yağlanmasına  karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Düzenli alkol kullananlar pancarı baş tacı etmeli.

Pancar tansiyonu düşürüyor
Araştırmalarda pancar suyunun tansiyonu düşürdüğü gözlenmiş. Bu etkiyi pancardaki nitrata bağlıyorlar. Besinler tarafından alınan nitrat vücutta bitrik oksite dönüşüyor ve  damara ‘dinlen’ komutu veriyor. Damarlar dinlenmeye, gevşemeye başlıyor. Damarlar genişleyince kan daha rahat akmaya başlıyor ve tansiyon düşüyor.

Pancar iyi bir diyet yiyeceği
100 gramında 43 kalori var. Kilo verme programlarında rahatlıkla kullanılabilir. Lif açısından çok zengin değil, yani tuvalete çıkmayı örneğin onun 2,5 katı kadar lif içeren armut kadar kolaylaştırmıyor. Eğer aşırı pişirmez, dişe gelir tarz bırakırsanız aynı havuç gibi tatmin edici bir sebze; doygunluk hissetmeyi kolaylaştırıyor.  

Performansı artırıyor
Pancar suyu içen normal düzeyde hareketli kişilerin egzersiz yaparken performanslarının  arttığı kaydedilmiş. Ancak gerçek sporcular üzerindeki etkisi çok da büyük olmamış. Örneğin 2014 yılında yapılan bir araştırmada pancar suyunun bisikletçiler üzerindeki etkisine bakılmış. Bisikletçiler deniz seviyesinin 2500 metre üstünde bir ortam  oluşturulmuş bir  odaya alınmışlar ve bu odada pedal çevirmişler. Pancar suyu verilenlerin diğer sporculara göre performanslarının az da olsa arttığı gözlenmiş. Ortalama 16 saniye daha iyi skor elde etmişler.

Pancar bunamayı önleyebilir
Pancar suyu içmenin beynin özel alanlarına kan dolaşımını artırdığı böylece bunamayı önleyebileceği düşünülüyor. Ancak bu konuda yapılmış araştırma sayısı az, daha çok araştırmaya ihtiyaç var.  Ama bu bile daha çok pancar tüketmek için bir neden.

İdrarı kırmızı yapıyor
Eğer çok pancar yerseniz idrarınız kırmızı çıkmaya başlıyor. ‘Kan işiyorum’ diye  korkmayın.  Ürkmeyin, normal bir etki bu. İdrarı kırmızıya boyayan pancar kırmızısı da denilen betanin adlı madde. Denemelerimle biliyorum; eğer bir öğünde birkaç dilim yerseniz idrarda renk değişikliği olmuyor. Ancak 3 öğün 4-5 adet pancar yerseniz idrar -bilmeyenin korkacağı şekilde- bayağı koyu çıkmaya başlıyor.

Pancarla en güzel tariflerim

Pancar çorbası
4 adet pancar
1 adet kırmızı soğan
2 havuç
2 patates
2 diş sarmısak
Kırmızı biber
Süslemek için: Armola* peyniri (Seferihisar yöresinin bir tür keçi peyniri)
1-2 sap taze yeşil soğan

Yapılışı:
- Pancarları, soğanı,havuçları ve patatesleri iri  doğrayın.
- İçine sarmısak da ekleyin ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyun.  Sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Altını kapattıktan sonra içine zeytinyağını ve isterseniz kırmızı biber de ekleyin.
- Tümünü mikserden geçirin.
- Servis yapacağınız kaseye koyun, tam ortasına aparatla Armola peynirini halka halinde sıkın .
- Üstüne de ince kıyılmış yeşil soğan serpin.

Pancar turşusu
5 pancar
5 diş sarmısak
1 limonun suyu
1/2 limonun halkaları
4 yemek kaşığı zeytinyağı

- Pancarları istediğiniz biçimde doğrayın.
- Sarmısakları yarım cm'lik halkalar hainde doğrayın.
- Pancar, sarmısak ve limon suyunu  bir tencereye koyun, biraz tuz  ekleyebilirsiniz.
- Üzerini 2 parmak geçcek kadar su ekleyin ve haşlayın.
- Haşlamanın ortasında limon halkalarını da ekleyin.  
- Altını söndürdükten sonra zeytinyağını eklyip iyice karıştırın.
- Soğuyunca bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın.

- Benpancarı saplarını da kullanıyorum bu tarifte. Hiç kesmiyorum, olduğu gibi uzun uzun turşuya katıyorum. Sonra bu sapları diğer yemek tariflerimi süslemede kullanıyorum. Örneğin; balık-patates yanına tabağa 2 sap  yerleştirme gibi… Farklı bir görüntü aynı yemeği tekrar pişirseniz bile istekle yenmesine yol açıyor.

- Adı turşu olmasına ragmen tuz kullanmıyorum. Tabii bu durumda uzun süre saklamanız mümkün değil. Zaten az miktarda pişirdiğim ve buzdolabında tuttuğum için bozulmuyor.

Çocuklar pembe püreye bayılacak!
Çocuk misafirim varsa mutlaka bu pembe püreyi yapıyorum. Hem onlara bayıldıkları patates dışında bir sebze daha yedirmenin yolu, hem de renk çok hoşlarına gidiyor. Sadece çocukların değil, büyüklerin de!

4 patates
4 pancar
2 kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

- Pancar ve patatesleri haşlayın. Ayrı ayrı karıştırıcıdan geçirerek püre haline getirin. İçine yeterli miktarda tuz atın.
- Soğanı  ince kıyın ve zeytinyağında  karamelize edin. İçine patates püresini de ekleyin. 5  dakika  kadar daha karıştırarak pişirin.
- Patatesli püreden 3-4 yemek kaşığı pancar püresinin içine ekleyip iyice karıştırın.
- Küçük şekilli kalıplara  kaşıkla önce patates pürenizi dökün ve sıkıştırın. Ardından üzerine pembe pürenizden ekleyip sıkıştırın.  
- Düz bir servis tabağına ters çevirerek servis yapın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.