Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Yaş yalnızca bir sayıdır!

Dr. Charles Eugster  bir  diş hekimi, rekorlar kıran bir atlet, dünyanın en fit 97’liği, kitapları çok satan bir yazardı. Geçtiğimiz Nisan ayında doğal nedenlerle hayatını kaybetti.Dünyada anti-aging konusunda en çok aranan, konuşması istenen kişilerden biriydi.

Eugster emekliliği "yavaş ölüm fermanı" olarak nitelendiriyordu. Emekliliğe karşıydı; emeklilikle birlikte hastalık ve ölümün geldiğine inanıyordu. 60 m.- 400 m. arası koşuyordu ve inaması zor ama 30 yaşında birinin performansına sahipti.

Internette sayısız videosu var; müthiş motivasyon sağlıyor, şiddetle öneriyorum. Dr Eugster’i izledikten sonra uzun süredir nazlandığınız egersizlere başlayacağınıza eminim!  "Yaş yalnızca bir sayıdır" adlı kitabı geçen yıl çıktı. Kendini nasıl yenilediğini anlattığı kitabını henüz bitirdim. Sıcağı sıcağına size hemen Dr.Eugster’in sağlıklı yaşlanma önerilerini sıralıyorum:

Dünyanın en fit 97’liğinden sağlıklı yaşlanma önerileri

1- Dişlerinize iyi bakın
Hayatta en büyük zevklerden biri de yiyeceklerden keyif almak. Bu yüzden diş ve diş etlerimizi korumak çok önemli. Günde iki kez floridli bir dişmacunuyla dişlerimizi fırçalayarak  ve diş doktorunu düzenli ziyaret edip  kontrolden geçerek  diş sağlığımızı koruyabiliriz. Ağzımızın şekli zamanla değişiyor, bu yüzden takma dişleriniz bile olsa diş doktoruna görünmelisiniz. Her 5 yılda bir dişleri değiştirmek gerekiyor.

2- Sigarayı bırakın
Çoğu kişi sigaranın sağlığa ne kadar zararlı olduğunu biliyor, ancak keyif aldıkları için bırakmakta zorluk çekiyorlar. Cesaret verici bir nokta var; yaşlı sigara tiryakilerinin gençlere göre sigarayı bırakmada çok daha başarılı olduğu gösterildi. Yıllarca sigara içmiş bile olsanız yine de bırakmayı denemeye değer! Yaşlı kişilerde sigarayı bırakmanın iyi sonuçları kendini hemen gösteriyor. Çok daha rahat nefes alacak, genelde kendinizi çok daha iyi hissedecek, halihazırda var olan kalp-akciğer sorunlarınızın ciddileşmediğini gözlemleyecek, felç riskinizi azaltacak, ameliyat sonrası daha hızlı iyileşecek ve daha uzun yaşayacaksınız. Ancak ilk adım en büyük ve en zor adım; kendinizi sigarayı bırakabileceğinize inandırmalısınız!

3- Kemiklerinize dikkat edin
Genelde genlerinizin  kemik sağlığınız üzerinde büyük etkisi var.Ancak yaşam stiliniz de çok önemli. Düzenli ağırlıkla çalışarak kemik yoğunluğunuzu artırabilirsiniz. Yürüyüş, tenis, jogging gibi ayak ve bacaklarınızın ağırlığınızı taşıdığı egzersizler hep yararlı. Ayrıca bol bol kalsiyumdan zengin yiyeceklerin yer aldığı bir beslenme biçimine sahip olmanız gerekiyor.
Yaşlılar D vitamini eksikliğine yatkınlar. D vitamini güçlü kemikler için şart. Yaşlandıkça kemik yoğunluğumuz azalıyor, kemik zayıflıyor. Hemen herkes bir dereceye kadar osteoporoza uğuyor. Osteoporoz kemik yoğunluğunun önemli derecede azalması demek. Genelde belkemiği, el bileği ve kalça kemiğini etkiliyor. Bu şu demek; eğer düşerseniz  kemik kırma riskiniz daha yüksek. Eğer belkemiğinizde omurlar osteoporoza uğrayıp üst üste binerse  kronik ağrı çekersiniz.

4- Sağlıklı bir bakış açısı edinin
Kendini iyi hissetme sadece fiziksel sağlıkla olmuyor. Akıl sağlığınız da aynı derecede önemli. Bu ikisinin birbiriyle çok yakın ilişkide olduklarını düşünüyorum.
Benim tecrübeme göre; iş ve egzersiz yaşamdaki yerim ve kendim hakkında pozitif hissettiriyor. Kişisel hobilerimiz, merak alanlarımızdan hep keyif alıyoruz. Yaşımız ilerleyince bunları neden sürdürmeyelim? Birtakım değişiklikler yapmak zorundayız mutlaka, ama ilgi alanlarımızla meşgul olmaya devam etmek genel sağlığımız için büyük önem taşıyor. Hiç şüphesiz kürek çekmek bana diğer alanları da denemem için cesaret verdi. Ardından vücut geliştirme ve yüksek atlamaya başladım.
Ne yazık ki depresyon yaşlılığın getirebileceği izole olma hissi ile ilişkili. Bir hobi veya egezsiz rutininiz olursa bu iyileştirici özelliğe sahip. Her şeyden önemlisi kendinizi kötü hissediyorsanız doktorunuza görünün; onlar için akıl sağlığınız fiziksel sağlığınız kadar önemli.

5- İletişim içinde olun
En basiti; eğer aile ve arkadaşlarınız yakındaysa onlarla düzenli olarak görüşmeye çalışın veye size davet edin. Düzenli telefon görüşmeleri de yakın kalmanızı sağlar, yabancılaşmayı önler. İnternet iletişim için çok çeşitli  olanaklar sağlıyor; e-mail atabilir, videofon görüşmeleri yapabilirsiniz. Diğerlerinin size önemsediğini bilmek hayata bakışınız üzerinde çok önemli. Bu ayrıca size dışarıya çıkma ve ufkunuzu genişletme fırsatı da veriyor. Fiziksel aktivite, iyi ruh hali ve akıl sağlığının olumlu getirilerini düşündüğünüzde çaba sarfetmeye değdiğini göreceksiniz.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.