Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUKLARDA ZEKANIN GELİŞİMİ
Eğitimci-Yazar  NURAN KANSU
Yazı Boyutu:
Zeka geliştirilebilir mi?

Çocuklarımızın zekasını neye göre belirleyeceğiz? Zeka, arkadaşlarıyla iyi anlaşmak mıdır? Voleybol takımında iyi bir ekip oyuncusu olmak mıdır? Çok güzel şarkı söyleyip dans etmek midir? Matematikten en yüksek notu mu almaktır? Piyano mu çalmaktır? Çamurdan heykeller, yoksa resimler mi yapmaktır? Bunlardan hangisi zekayı anlatıyor size? Bunların hepsi zekanızın bir parçasını oluşturuyor aslında. Yeteneklerimiz ve ilgi alanlarımız bizim zeka alanlarımızı belirliyor.

Zekayla ilgili geleneksel görüşlere göre zeka sabittir. Doğuştan genlerle gelir ve hep aynı kalır. Yani siz doğuştan ya zekisinizdir, ya vasat bir zekanız vardır ya da aptalsınızdır.
Halbuki çoklu zeka alanlarının kurucusu Howard Gardner bakın zekayı nasıl tanımlıyor.

ZEKA NEDİR?
Zeka, günlük yaşantımızda karşılaştığımız farklı problemelere çözüm bulmak ve çevremizdeki değişimlere uyum sağlamak için kendimize özgü yetenek ve becerilerimizi kullanma kapasitesidir. Yaşadığımız toplumda faydalı şeyler yapabilme becerisidir.
Geleneksel görüşler zekanın doğuşla sabit gelip sabit kaldığını, tekil olduğunu ve zekayı geliştirmenin mümkün olmadığını söylerken Howard Gardner bu inancı yıkıyor ve zekanın çoklu olduğunu ve geliştirilebilir olduğunu söylüyor. Bunun için çocukların yetenek ve becerilerini keşfetmek ve önemsemek gerekiyor. Yetenek ve becerilerimiz zeka alanlarımızı belirliyor. Hepimiz birbirimizden farklıyız ve gelişmiş zeka alanlarımız da birbirinden farklıdır.
Çocukların zeka alanlarının gelişebilmesi için okullarda tüm zeka alanlarına uygun öğrenme ortamlarının oluşturulması gerekiyor.

“Ne kadar zeki olduğunuz değil,
hangi alanda zeki olduğunuz önemlidir.”
Thomas Armstrong

ÇOKLU ZEKA ALANLARININ GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1.   Biyolojik Etkenler:
•Bireyin kalıtımsal olarak taşıdığı izler.
•Değişik nedenlerle bireyin beyninde doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra meydana gelen hasarlar.

2.   Ailesel ve Çevresel Etkenler:
•Ailenin ekonomik durumu (istekleri karşılayabilme).
•Ailenin çocuğun yetenekleri doğrultusundaki isteklerine yaklaşımı (değer verme, önemseme).
•Aile ortamının sayıca çok ya da az olması.

3.   Kültürel Etkenler: Çocuğun içinde yaşadığı toplumun kültürel değerleri.

4.   Coğrafi Etkenler: Kırsal bölgede yetişen çocukla büyük şehirde yetişen çocuk arasındaki fark ya da deniz kenarında bir kentte yaşayan çocukla denizden uzakta yaşayan çocuk arasındaki fark gibi.

5.  Yaşanan İyi ya da Kötü Deneyimler: Yeteneklerin eleştirilmesi. Becerilerin işe yaramaz görülmesi ya da alay edilmesi (resim yaptığı için eleştirilen, şarkı söylemek isteyen ya da dans etmekten hoşlanan çocuğa bunların boş işler olduğunu söyleyerek çocuğun hevesini kırmak).

Bir sonraki, “Çocuğunuzun yeteneklerinin farkında mısınız?” başlıklı yazımda sizlerle Kutlay’ın hikayesini paylaşmak istiyorum.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.