Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Bebek cilt bakımı özen ister!

Yumuşaklığı ve güzelliğinden dolayı bebek cildi, insanlarda dokunma hissi uyandırır. Bu da nazik bir cilde sahip olan bebekler için, pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

Bu hastalıkların hepsi tedavi gerektirmez ama çok uzarsa, doktora başvurulması gerekir. Örneğin, cilt soyulması… Cilt soyulması, ana rahmindeyken cildin üzerindeki mumsu koruyucu maddenin ciltten soyulması ile oluşan bir bebek hastalığıdır. Birkaç hafta içinde kendiliğinden sona eren bu hastalık döneminde, bebeğin banyosunu yaptırırken bebe yağı gibi nemlendirme gücü yüksek ürünler ile cildini sürekli nemli tutmak faydalı olur.

SARI NOKTACIKLAR
Bir diğer oluşabilecek hastalık, cilt kuruluğudur. Aşırı cilt kuruluğu bebeklerde rahatsızlık yaratır. Bu nedenle yine banyosunda, bebe yağları ve nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Bunlar yanında, bebeklerin cilt bakımına önem verilmese, çeşitli döküntüler oluşabilir. Örneğin, gözeneklerin tıkanması sonucu, burunda veya alında oluşabilen beyaz veya sarı noktacıklardan oluşan süt döküntüsü (milia), cildin kuru ve temiz tutulmamasından kaynaklanan, kırmızı renkli, sivilce görünümündeki ter bezleri iltihabı (miliaria), bebek cildinde güneş yanığı gibi kızarıklıkla çevrelenmiş kesecikler veya kabartılar halinde görülen toksik eritem bu tarz döküntüler sınıfına girer.

AĞIZDA PAMUKÇUK
Bebek cildinde sürtünme oluşması ciltte tahriş yaratır. Tahriş olmuş cilt ise mikropların saldırısına açık hale gelecektir ve sonuç olarak da mantarların neden olduğu pişikler, ağız ve dil üzerinde pamukçuk, ciltte egzama görülebilir. Bebeği, yukarıda sözü edilen bu hastalıklardan korumak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, bebeğin bulunduğu ortamın hijyenik şartlarına ve bebeğinizin bakımına önem vermek, cilt bakımında kullandığınız ürünlerin, hipoalerjik, pH değerlerinin nötral ve yumuşak formüllü olmasına dikkat etmek, banyo sırasında alkali sabun içermeyen banyo köpüğü veya yumuşak formüllü bebe sabunu kullanmak, su, pamuk veya temizleme losyonu kullanarak cilt üzerindeki tüm atık ve kirleri ciltten tamamen temizlemek yapılabilecekler arasında sıralanabilir.

GENEL TEMİZLİK YAPARKEN
Islaklığı emme özelliği olan bezler kullanmak, düzenli ve sık alt ve genel cilt temizliği yapmak, bebeğin cildini sık sık havalandırmak, koruyucu kremler kullanmak da çok önemlidir. Ayrıca bebeğin giysileri özenle seçilmeli, aşırı sıcak, soğuk ve rüzgardan korumalıdır. Sıcak havalarda pamuklu veya sentetik, ince ve bol kıyafetleri kış aylarında ise pamuklu ya da pamuklu-sentetik karışımı giysiler tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra, bebeği evcil hayvanlardan, bitki polenlerinden ve sigara dumanından da uzak tutmak gerekir, açık deri enfeksiyonları ve uçukları olan yetişkinlere yakın temasta bulunmamalarını sağlamakta da büyük yarar vardır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.