Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Güneşten koruyucu ürünleri kullanırken bunlara dikkat!

Güneşten koruyucu ürünlerin üzerinde bulunan SPF (Güneş Koruma Faktörü) numarası, cildi hangi düzeyde koruduğunu ya da güneş altında kızarmaya başlamadan kalınacak süreyi ne ölçüde uzattığını gösterir.

Güneş ışınlarından etkilenme, kişiden kişiye, genetik yapı, derideki melanin miktarı, güneş ışınını takiben melanin yapma yani bronzlaşma derecesine göre farklılık gösterir. Bu özelliklere göre belirlenen cilt tiplerinin, korunmasız ve eritem oluşmadan güneşte kalabilecekleri süre de farklıdır.

1. Tip:
Çok açık ten, çok hassas cilt, çok miktarda çil, mavi göz rengi, kızıl saç rengi, kolay yanar ancak bronzlaşmaz. Bebekler, alerjik, hassas ve 1. Tip cildi olanların korunmasız güneşte kalabilecekleri süre 5-10 dakikadır.

2.Tip:
Açık ten, hassas cilt, çilli, mavi, gri, yeşil göz rengi, açık saç rengi, kolay yanar, çok az bronzlaşır.2. Tip cildi olanların korunmasız güneşte kalabilecekleri süre 10-20 dakikadır.

3.Tip:
Buğday ten, normal cilt, az miktarda çil, ela kahverengi göz rengi, kumral saç rengi, az yanar, zamanla bronzlaşır. 3. tip cildi olanların korunmasız güneşte kalabilecekleri süre 15-25 dakikadır.

4.Tip:
Esmer ten, hassas olmayan cilt, çilsiz, koyu göz rengi, koyu saç rengi, çok az yanar, kolay bronzlaşır. 4. Tip cildi olanların korunmasız güneşte kalabilecekleri süre 20-30 dakikadır.

5. Tip:
(Zenciler) Siyah ten, dayanıklı cilt, siyah göz rengi, siyah saç rengi, yanmaz. 5. Tipi oluşturan zencilerin güneşte kalma süreleri uzundur ve hiç yanmazlar. Bununla birlikte cilt kanseri olma riski onlar için de geçerlidir.

SPF’Yİ NASIL HESAPLARIZ?
Colipa metoduna göre:
Güneşte kalma süresi / Korunmasız güneşte kalınabilecek süre x 1.33 (güvenilirlik katsayısı, bu sayı hep sabittir) = SPF numarası olarak bulunur. Örneğin; 2. Tipteki ve güneşte bir saat kalmayı planlayan kişi: 60 dakika / 10 dakika x 1.33= 7,5 SPF bulunan bir ürün kullanmalıdır. Genellikle güneş ürünlerinin üzerinde doğru kullanıma yönelik bu bilgiler yer alır. Ama biz dermatologlar SPF 30 ve üzeri korumaları, herhangi olası bir deri kanseri riskini ortadan kaldırmak için önermekteyiz. Genelde güneş koruyucular, 1-2 saat ve 3-4 saat koruma süreli üretilmektedirler, ancak son yıllarda 12 saat ve hatta 24 saat süreli etkilerini koruyan ürünlerde üretilmektedir. Eğer bu tür ürünleri tercih edersek gün boyu koruma sağlamış oluruz.

GÖZ ÇEVRESİ ÖZEN İSTER
Göz çevresi, yapısal özellik arz eder. Bu bölgede anatomik olarak deri altı yağ tabakası bulunmaz ve deri çok incedir ve uygun olmayan temasla bile  zedelenmeye maruz kalabilir. Bu bölgeye krem sürerken daima ortanca el parmaklarını kullanmak gerekir. Nedeni ise işaret parmaklarımız günlük yaşamda çok kullanılıp deri bütünlüğü bozulduğundan, derisinde oluşan en ufak bir değişme, göz çevresi derisine de zarar verir. Dolayısıyla bu bölgeler için, özel üretilen güneş kremlerini de kullanırken bu hususa dikkat etmek gerekir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.