Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI ÇOCUK
Dr.  PINAR BERİK KESKİN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda bulantı ve kusma

Bulantı ve kusma, çocukluk çağının en sık görülen şikayetlerinden biridir. Nedenleri yaşa göre de değişmekle birlikte en sık viral gastroenterit (mide gribi), çok fazla yemek yeme, gıda – ilaç zehirlenmeleri, aşırı stress - anksiyete, araç tutması, özellikle bebeklerde reflü, infeksiyonlar  gibi nedenlere bağlı gelişebilir.

Mide bulantısı, kusma şeklinde devam etmeye başladığından çocuk için çok yıpratıcı olabilir, hemen düzelmesini istemeniz doğaldır. Ancak pek çoğu zaten kendiliğinden düzelen bu durum için kullanılan ilaçlar çok güvenli olmayabilir. Bu nedenle sabırlı olmakta ve doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Bebeğiniz 12 haftalıktan küçükse, halsiz - bitkin görünüyorsa ya da siz endişeliyseniz doktorunuza danışınız.

DEHİDRATASYON (SUSUZ KALMA) İŞARETLERİNİ KONTROL EDİN:
En önemli konulardan biri dehidratasyondur. Çocuklar, erişkinlere gore çok daha kolay dehidrate kalabilirler. Aşırı halsizlik, fontanelin ( bıngıldak ) çökük olması, ağlarken gözyaşının olmaması, ciltte kuruma,soğukluk, dilde kuruluk, idrar miktarında azalma en önemli işaretleridir.

Çocuğunuzu sıvı almaya teşvik edin. Az az , sık sık sıvı alsın. Küçük porsiyonlar halinde kolay hazmedebileceği besinler yedirin. Kusma azaldıkça daha fazla sıvı da alabilir. Oral rehidratasyon sıvıları ( Dengeli tuz – şeker karışımlarının kullanımı için doktorunuza danışınız ), elma – şeftali kompostolar, da yavaş yavaş tüketilebilir. İdrar yaptığından emin olun.  

İLAÇLAR:
Bulantı - kusma durdurucu ilaçların kullanımı çocuklarda ilk seçenek olarak önerilmemektedir. Yeterli sıvı yerine konulabilirse kusma da duracaktır. Ancak devam eden kusmalarda dokturunuz size uygun ilaçları önerecektir.

ZENCEFİL:
Mekanizması bilinmemekle birlikte mide bulantısı – kusmalarda faydası olabilmektedir. 2 yaş üzerindeki çocuklarda doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

DOKTORUNUZU NE ZAMAN ARAMALISINIZ?
•    Çocuğunuz 12 haftalıktan küçük ve birden fazla kusmuşsa,
•    Dehidratasyon işaretleri gösteriyor ya da sizin gıda - ilaç zehirlenmesi şüpheniz varsa,
•    Bilinç bulanıklığı varsa,
•    Ateş, başağrısı, döküntü, ense sertliği, şiddetli mide ağrısı eşlik ediyorsa,
•    Kusmuğunda kan ya da safra varsa, apandisit olabileceğini
•    Uyandırmakta güçlük çekiyorsanız,
•    Sekiz saatten daha uzun bir süre kusmuşsa,
•    Siz endişeliyseniz doktorunuzu aramalısınız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.