Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
GÜZELLiK, ESTETiK VE SAĞLIKLI BİR CİLT
Dr.  CEYDA MUMCUOĞLU
Dermatolog
Yazı Boyutu:
Yaz gelirken, güneşten koruyucu kremler

Modern güneşten koruyucu kremler ilk kez 1940’larda kullanılırken esas amacı bizi güneş yanığından korumaktı, şimdi ise güneş ışınlarının zararları etkilerini azaltmak amacıyla yaz ve kış aylarında kullanımı önerilmektedir.

Güneşten koruyucu kremler güneşe karşı önemli bariyerlerimizdir. Güneş ışınlarının cildimize uzun süre temas ettiğinde bir çok zararlı etkisi bulunmaktadır. Cildin erken yaşlanması, cilt lekeleri, kırışıklıklar, fotoallerjik reaksiyonlar, katarakt, deride DNA hasarları, en önemlisi ve en tehlikelisi deri kanserleri bunlar arasında sayılabilir.

Güneşten koruyucular iki şekilde koruma sağlarlar. Kimyasal, yani güneş ışınlarını emerek ve fiziksel, yani ışığı yansıtarak ve dağıtarak. Bu kremler üzerlerindeki SPF değerlerine göre düşük, orta ve yüksek korumalı ürünler olarak sınıflandırılırlar.

SPF
SPF, sun protection factor-güneşten koruma faktörü’nün kısaltılmasıdır. SPF değeri arttıkça kremin etkinliği de artar, ancak bu artış küçük SPF değerlerinde daha yoğunken yüksek SPF değerlerinde bu fark önemini kaybeder. Bu nedenle çoğunlukla 50’den yüksek SPF’li ürünler SPF50+ olarak adlandırılır.

Güneşten koruyucu krem seçerken…
Güneş koruyucu kremler, kişinin cilt tipine göre seçilmelidir. Buna göre açık renk cildi olan kişiler daha yüksek koruma faktörlü kremleri tercih etmelidir.

Bir güneşten koruyucu krem mutlaka hem UVA hem de UVB’ye karşı eşit oranda koruma sağlamalıdır.

Özellikle yaz aylarında SPF değerleri en az 30 olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Kış aylarında SPF15 yeterli olabilir.

Güneşten korunma deyince..
En iyi korunma sıkı ve kuru giysi ile korunmadır. (Giyisilerin de koruma değeri dokuma sıklığı, kalınlığı ve ıslak veya kuru olmasına göre değişebilir.)

Korunma mutlaka çocukluk çağından itibaren başlanmalıdır.

Özellikle yaz aylarında 10:00-14:00 arası güneşe direk maruziyetten kaçınılmalıdır.

Güneşten koruyucu kremler baştan ayağa kadar vücudumuzun açıkta kalan deri alanlarına sürülmelidir.

Bu kremler güneşe çıkmadan en az 20 dk önce uygulanmalı, plajda 2 saatte bir, gündelik hayatta 4 saatte bir yinelenmelidir. Islanma, terleme ile bu süreler kısalabilir.
    
Gözler için mutlaka bir UV filtreli güneş gözlüğü kullanılmalıdr.

Güneşten koruyucu kremleri güneşe maruziyeti arttırmak amacıyla değil, güneşin cildimizdeki zararlı etkilerini azaltmak amacıyla düzenli olarak kullanmalıyız. Güneşten korunma  yaz ve kış aylarında, mutlaka çocukluk çağından itibaren başlanmalıdır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.