Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
GÜZELLiK, ESTETiK VE SAĞLIKLI BİR CİLT
Dr.  CEYDA MUMCUOĞLU
Dermatolog
Yazı Boyutu:
Yenidoğan cildi ve bakımı

Cildimiz vücudumuzu çevresel faktörlerden koruyan koruyucu bir tabakadır. Isı ve sıvı dengesinde rol oynar, mikroorganizmalara, toksinlere, güneş ışınlarına karşı bariyer oluşturur. Bebeklerimizin hele de yenidoğmuş bebeklerimizin cildi son derece hassastır. Bize, yetişkinlere göre ciltleri daha ince ve duyarlıdır.

İlk günlerde zamanında doğan bebeklerin cildi verniks kazeoza denilen beyaz ve yağlı bir madde ile kaplıdır. Bu koruyucu tabaka doğum sırasında kayganlık özelliği ile kanaldan geçişi kolaylaştırır, yara iyileşmesini kolaylaştırır ve antioksidandır. Doğumdan birkaç gün sonra kaybolur. Bunun dışında yenidoğanda görülebilen bazı geçici deri belirtileri vardır. Bunlardan biri lanugo isimli ince tüylerdir. Kısa sürede dökülür.  Bir diğeri bebeklerde görülebilen sivilcelenmedir. Anneden geçen hormonların etkisi ile oluşur.

Yenidoğanların derisi daha kurudur, su tutma kapasiteleri azdır  ve büyük çoğunluğunda ciltte deri dökülmesi gözlenir. Bu yüzden derinin hidrasyonunun sağlanması, nemlendirici kullanımı, bebek sabunları ve şampuanları ile yıkanması, hatta ilk günlerde yalnızca ılık su kullanımı, deriyi sürtünme ile tahriş etmeden nazikçe temizlenmesi önemlidir.

Bir diğer önemli konu ise giyisilerin seçimi ve temizliğidir. Bebeklerimizin cildi daha duyarlı olduğundan ve allerji riski daha yüksek olduğundan kıyafetlerinin pamuklu olması ve sabun tozu ile yıkanması önerilmektedir.

Bebeklerde sık görülen bir deri rahatsızlığı da pişiklerdir. Pişikleri önlemek için bebeklerimizin bezini sık sık değiştirilmeli, mümkünse su ve pamukla temizlenmelidir.
Bir diğer görülebilecek deri rahatsızlığı ise egzemalardır. Özellikle ailede alerjik hastalık öyküsü olması sıklığı arttırır. Bebeklerde daha sık atopik egzema denilen yüzde, kol ve bacakların dış yüzlerinde yerleşim gösteren kaşıntılı, kızarıklıklar görülür. Bu nedenle cilt bakımı yapılırken su, hipoalerjik, yumuşak formüllü, nötr ph’da sabunların, yine bebekler için uygun nemlendiricilerin kullanılması, banyo sonrası vücuda nazikçe masaj yaparak bebe yağı sürülmesi  bebeği rahatlatır. Bebeğin sık sık tükrükle temas etmesinden dolayı bebeklerin sık sık öpülmesi, ve kimyasal içerikli deterjan, temizlik malzemeleri ve parfüm ve koruyucu içeren kozmetiklerin kullanılması egzema riskini arttırır.

Bebeklerimizin tırnak bakımını da mutlaka önemsememiz gerekir. Bebeklerimizin tırnakları daha ince ve kırılgandır. Bebekler sıklıkla kendi kendine oynarken yüzünü çizebilir. Bu nedenle yenidoğanlar da eldiven kullanılır. Ancak bebekler ilk olarak elleri ile ilgilenir. Motor gelişimini yavaşlatmamak için eldivenler bir an önce çıkartılmalıdır. Bu nedenle tırnakları kesmek önemlidir. Bu arada ayak tırnaklarını da unutmamak gerekir. Bazen bebeklerde özellikle tombul bebeklerde ayak tırnakları ete gömülü olabilir. Bunlar yavaşça kendiliğinden uzayabilir. Ancak tırnak ete doğru büyüyorsa tırnak batmasını önlemek için tırnak bir doktor kontrolünde nazikçe etten kurtarılmalı ve düz olarak kesilmelir.

Bebeklerimizle sağlıklı ve mutlu günler geçirmemiz dileğiyle…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.