Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YAZIN DOĞRU BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

YAZIN DOĞRU BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

Beslenme başlı başına özen isteyen bir konu. Çünkü vücudumuzun yenilenmesi, büyümesi ve sağlıklı olarak hayatını sürdürmesi için yaşımıza, cinsiyetimize ve hareketliliğimize bağlı olarak farklı beslenmemiz gerekiyor. Bir de mevsimsel sıcaklık farklılıkları göz önüne alınmalı. İşte yaz aylarında nasıl beslenmek gerektiği ile ilgili ipuçları. Diyetisyen Zuhal Güler sağlığınız için sıvı tüketimine ve yağ kullanımına dikkat çekiyor.


Beslenme birçok insan tarafından açlık duygusunun bastırılması ve canının istediği yiyeceklerin yenmesi veya içilmesi olarak algılanır. Oysa beslenme, vücudun büyümek, yenilenmek ve varlığını sürdürebilmek için gerek duyduğu bütün besin öğelerini yaş, cinsiyet ve hareketine uygun miktarda alıp kullanmasıdır. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte temel besin ihtiyacındaki değişmelerden ziyade vücudun sıvı ihtiyacında bir artış ve daha az yağlı yemeklere doğru bir yöneliş başlar. Havaların sıcak olması sıvı ihtiyacımızın bir kısmını da karşılayabileceğimiz meyvelere doğru bizi yönlendirir. Ama şu da unutulmamalıdır ki, yaza özgü verdiğimiz doğru beslenme kuralları aslında tüm yaşamımızdaki beslenmemizi belirlememiz gereken şekildedir.

GENEL ÖNERİLER
• Yaz ayların sıvı kaybı çok olur. Bol bol su için.
•  Bol miktarda sebze ve meyve tüketin.
• Yazın fazlaca yapılan kızartmalardan uzak durun.
• Az yağlı yapılmış zeytinyağlı sebzeleri tercih edin.
• Et tercihlerinizi de ızgara veya fırında pişirme yöntemleriye az yağlı olarak tercih edin.
• Dondurmayı dikkatli tüketin.
• Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edin.
• Tuz tüketiminize dikkat edin.
• İşlenmiş gıdalar yerine, yazın bolca bulunan taze sebze ve meyveleri tercih edin.
• Alkollü ve asitli içeceklerden yaz aylarında sakınmak gerekir. Bunun yerine soda, ayran, su tüketin.
• Yaz aylarında ağır yemekli öğünlerden kaçınmalıdır. Ağır olmayan yoğurt ve sıvı gıdaların tercih edilmesi sıcakla beraber gelen rehaveti önler.
• Gece geç saatlerde yemek yemeyin. Akşamları metabolizma normalden daha yavaş çalıştığı için besinler zor yakılır.
• Günlerin uzaması avantajını kullanarak fiziksel aktivitenizi arttırın.

YAĞ TÜKETİMİ İÇİN ÖNERİLER
• Günlük yağ hakkınızı zeytinyağı  (veya yerine fındıkyağı) ile mısırözüyağı (veya yerine soyayağı) karışımı şeklinde tüketin.
• Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yağlı besinleri günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı yağ yerine 8-10 adet fındık veya 3 adet ceviz tüketebilirsiniz.
• Besinlerde bulunan görünmez yağı gözardı etmeyin ve en azından pişirme yönteminizi az yağlı olarak gerçekleştirin.

KIRMIZI ET TÜKETİLEBİLİR Mİ?
İçerdikleri kolesterol miktarı açısından değerlendirildiğinde tüm hayvansal ürünlerin kolesterol içeriği birbirine benzerdir. Bu nedenle kırmızı eti tek başına suçlamak doğru olmaz. Ancak balıkta bulunan yağ asitlerinin kalp sağlığımız için yararlı etkileri düşünülerek daha sık tüketilmesi uygundur. Pratik öneri olarak haftada 2 kez balık tüketilmesi omega-3 yağ asitlerinden yararlanmamızı sağlar. Ancak balığın yağsız ızgara veya fırında yağsız olarak pişirilmesi önemlidir. Kümes hayvanları (tavuk/hindi) ve kırmızı etin ise yağsız olmasına dikkat edilerek yenilmesi önemli. Haftada 1-2 kez yağsız kırmızı et yenilebilir. Önemli olan pişirme şekli ve tüketilen miktardır.

MEYVE VE SEBZELER NEDEN ÖNEMLİ?
Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral deposu olmalarınının yanı sıra içerdikleri posa açısından da değerlidir. Yaz aylarında özellikle sıvı ihtiyacımızı karşılamada da bize yardımcı olurlar. Ayrıca posa, fazla kolesterolün oluşmadan vücuttan atılmasına yardımcı olur, posa almanıza engel bir  hastalığınız yoksa;
- Meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırın.
- Kabuklu yenebilen meyveleri kabuklu olarak tüketmeye çalışın.
- Beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday ekmeğini tercih edin.
- Haftada veya onbeş günde 1 kez kurubaklagiller tüketmeye çalışın.

TATLILAR
Yaz sıcağında rehavet oluşumunu önlemek için tatlı tercihlerini daha çok sütlü ve meyveli tatlılar veya meyveden yana kullanmak faydalı olacaktır.

ÖĞÜN DÜZENİ
Yine dengeli öğün düzeni de dengeli beslenmek isteyen herkes için önemli bir püf noktadır. Yine yaz aylarında çok aşırı miktarda yemek tüketerek vücudu hem yiyeceklerin termik etkisiyle oluşan sıcağa hem de havanın sıcağına maruz bırakmamak için az az ve sık sık besin tüketmek önemlidir. Sabah kahvaltısı alışkanlığının mutlaka olması, öğle ve akşam yemeklerinin düzenli yenilmesi ve buna ilave olarak yoğurt ve meyve gibi hafif besinlerden oluşan ara öğünler tüketilmesi vücudu yormadan sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olur. Bununla bereber gündüzden akşama doğru besin tüketiminin azalması da daha rahat bir uyku düzeni sağlar.

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.