Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ENERJİ VE NEFESİN DANSI: “CHI-GONG”

ENERJİ VE NEFESİN DANSI: “CHI-GONG”

Köklerinin 5000 yıl öncesine dayandığına inanılan Chi-Gong, diğer ifadeleriyle Chi-Kung ya da Qi-Gong, geleneksel Çin tıbbında, yaşam enerjisi diye de tanımlayabileceğimiz “chi” enerjisinin dengeli ve düzenli bir şekilde bedende akmasını sağlayacak çalışmalara verilen genel addır. Başka bir deyişle Chi-Gong, belirli fiziksel duruşlar ve beden hareketlerini etkin nefes teknikleri kullanarak bedenin enerji dengesini düzenleyen Çin tıbbının ve savaş sanatlarının bir parçasıdır.


Bazen Taocu Yoga diye de bilinen Chi-Gong, kişinin enerjisini arttırmayı, zihni sakinleştirmeyi, bedene odaklanmayı, negatif enerjileri atıp bedeni pozitif “chi” ya da yaşam gücüyle (pozitif enerjiyle) doldurmayı hedefleyen bir içsel sanattır. Tai-Chi ve Kung-Fu (Gung-Fu) gibi savaş sanatlarının en temel uygulamalarından birisi olarak kabul edilen Chi-Gong, sağlıklı bir yaşam için kullanılan bir “iç simya ilmi” olarak da bilinmektedir.

"CHI" (QI) NEDİR?
Çin tibbi ve evren bilimine göre, her canlının bedeninde bulunan “chi” enerjisi bedende, kendine has kanallar içinde, dengeli ve düzenli bir şekilde akar. Bu akış durduğu zaman canlı ölür. Kanallardaki tıkanmalar ve kirlenmeler sebebiyle akış yavaşlayabilir de. Çin düşüncesine göre hastalıklar bedendeki “chi” akışının veya dengesinin bozulmuş olmasından kaynaklanır. Tıkanıklıkların temizlenmesi ve “chi” akışı dengelenmesiyle canlı tekrar sağlığına kavuşur. Unutulmaması gereken en önemli husus “chi”nin zihin tarafından yönlendirilebilir olduğudur.

“Chi” enerjisinin biyoenerji olduğu hususunda iddialar vardır. Bedene güç sağlayan elektrik enerjisine benzetilmektedir. İşte, “chi” dediğimiz yaşam enerjisinin akışını düzenleme çalışmalarına da Chi-Gong adını veriyoruz.

CHI-GONG EGZERSİZLERİNİN FAYDALARI
Çok çeşitli rahatsızlıklarla mücadelede etkin olduğu ispatlanan Chi-Gong egzersizlerinin düzenli bir şekilde yapılması halinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve oksijen dengesindeki güçlü etkisi nedeniyle bedensel, zihinsel ve ruhsal aktivitelerde canlanmaya neden olduğu ve bunun sonucu olarak da “anti-aging” (yaşlanmayı yavaşlatma) etkisi yarattığı görülmüştür.

Chi-Gong egzersizlerinin iskelet sistemi, kas tendon, sinir sistemi, dolaşım sistemi, uyku, beden ısısı, kan akışkanlığı, lenf ve hormonal sistem, cinsel enerjiler, boşaltım, sindirim sistemleri ve astım hastalıkları üzerinde etkili olduğu yıllar süren incelemeler sonrasında modern tıp tarafından da kabul edilmeye başlanmıştır.

Siz de videoyu izleyerek, istediğiniz yerde ve xamanda chi-gong yaparak daha sağlıklı ve mutlu olmanın kapısını aralayabilirsiniz.

Sifu Murat Kaplan yönetimindeki  “Chi Gong” çalışmasını izlemek için tıklayın.


Ayrıntılı bilgi için: www.muratkaplan.net

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.