Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KULAK PAMUĞU BİLE KULAK İÇİN ZARARLI

KULAK PAMUĞU BİLE KULAK İÇİN ZARARLI

Kulaklarımızı temizleme yöntemlerimizin kulağımıza ciddi zararlar verdiği ortaya çıktı. Sürekli kulaklıkla müzik dinlemek de sanılandan fazla zarar veriyor...


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Sevilay Sönmez, kulak kanalını temizleme ve kulak temizliği ile ilgili yapılan yanlışlıklar nedeniyle oluşabilecek sonuçlar hakkında bilgi verdi:

Kulak zarından başlayıp kulak kanalı girişine doğru olan göç hareketi ile kulak kendi kendini temizleme özelliği sağlar. Ayrıca kulak içindeki serumen, içeriğindeki yağ asitleri sayesinde antibakteriyal bir etki sağlar. Serumen normal miktarlarda bulunduğunda kulak için nemlendirme, asit-baz dengesini sağlama gibi fonksiyonları olan bir salgıdır, bariyer oluşturarak sudan korur, dış ortamdan gelen tozun ve diğer partiküllerin kulağın daha iç kısımlarına gitmesini önler. Kulak kiri, kulağı korumakla görevli normal bir salgı olarak kabul edilmeli ve temizlik işi kulağa bırakılmalıdır. Rahatsız edici şekilde kulak kepçesinden görülen akıntı var ise, dış kulak kısmı temiz bir bez ile silinebilir.

İşitme cihazı kullananlar ve çağrı merkezi çalışanları gibi sürekli kulaklık kullanmak zorunluluğu olan kişiler kulaklık ile mevcut serumeni daha ileri iterek kulağın kendi kendini temizlemesine engel olurlarr, bu grup hastalarda tıkayıcı kir oluşma olasılığı daha fazladır.
 
Kulak çubuğu gibi temizleme materyalleri dış kulak yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Kulak temizliği için sivri ve uzun cisimleri kullanmak gibi yapılan yanlışlar nedeniyle kulak zarı delinebilir. Kulak kanalı çok hassas olduğundan pamuklu kulak temizleyicisi, saç tokası, örgü şişi, tığ, araba anahtarı, bükülmüş kâğıt, peçete parçaları gibi akla hayale gelmeyen daha pek çok maddelerle karıştırılırsa kolayca zarar görebilir. Bebek ve çocukların dış kulak yolları daha dar ve kulak kanalları daha hassas olduğu için bu tarz temizleme materyallerinden özellikle kaçınılmalıdır.

Kulakları fazla kir üretmeye eğilimli ya da işitme cihazı kullanan kişiler 6-12 aylık periyotlarla kulak burun boğaz doktoruna muayene olup, önerildiği takdirde kulak temizliği işlemi yaptırabilirler.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.